28.06.2005.

U blagdanskom ozračju proslavljen spomendan sv. Ivana Krstitelja, patrona kapelice u Gajevoj ulici u Samoboru

Ivanje u Gajevoj

U blagdanskom ozračju proslavljen spomendan sv. Ivana Krstitelja, patrona kapelice u Gajevoj ulici u Samoboru

U petak, 24. lipnja, u blagdanskom je ozračju proslavljen spomendan sv. Ivana Krstitelja, patrona kapelice u Gajevoj ulici u Samoboru. Jutarnju svetu misu predvodio je o. Remigije, franjevac iz Tabora. U središte svoje propovjedi stavio je Božji praplan u kojem svatko i sve ima svoje mjesto i svrhu postojanja. Ivanu je u tom promislu namijenjena uloga navješćivanja dolaska Mesije, Krista.

Na popodnevnoj euharistiji misnik Božidar Nagy, DI, postulator beatifikacije bl. Ivana Merza, spomenuo je da katolički kalendar bilježi zemaljske rođendane samo Isusu (Božić), Mariji (Mala Gospa) i Ivanu Krstitelju, temeljeći na toj činjenici veličinu ovog sveca, zadnjeg proroka Starog saveza i prvog u Novom.

Objema misama nazočili su u lijepom broju (iako bijaše radni dan) vjernici vezani uz ovu kapelicu, a zajednicu čuvarica zavjetne kapelice i samostana počastila je pohodom njihova provincijalka s. Radoslava. Sestre samoborske zajednice Družbe Malog Isusa s predstojnicom, s. Gretom, prirediše prigodnu zakusku za prijatelje ovog svetišta. Posebno ističemo nazočnost obitelji Toth. Imro Toth prije doseljenja u Samobor bio je veleposlanik RH u Mađarskoj. Supruga Eržika pak, prosvjetna i kulturna djelatnica, oduševila je prisutne za stolom otpjevavši prelijepu mađarsku marijansku pjesmu.

J.P.

 
28.06.2005.

StreetART ponovno u Svetoj Nedelji

Mađioničari i mariachi na ulicama

StreetART ponovno u Svetoj Nedelji

Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Svete Nedelje i Općinskog poglavarstva na ulicama Svete Nedelje i ove godine održano je niz događanja i programa pod zajedničkim nazivom Street Art.

Programi su počeli u petak, 24. lipnja, nastupom mađioničara i Street art dancea, te večernjim koncertom Feminema.

U subotu, 25. lipnja, održana je umjetnička radionica gdje ste mogli izabrati između bodypaintinga, batika, keramike...

Održana je i modna revija, a za etno dio događanja pobrinuli su se KUD-ovi Zvonko Lenard Pikić iz Rakitja, Antun Mihanović iz Bestovja i Kraluš iz Stupnika.

Glazbeni gost dana bio je Neven Mrzlečki iz mariachi grupe El Nino.

Svi programi, događanja i radionice bili su, naravno, besplatni.

N.K.

 
28.06.2005.

2. dani folklora u Svetoj Nedelji

Dva dana juškanja

2. dani folklora u Svetoj Nedelji

Na prostoru ispred Vatrogasnog doma u Svetoj Nedelji održani su 18. i 19. lipnja drugi po redu Dani folklora. Inicijator i pokretač manifestacije je agilni Vladimir Žitković, osnivač i voditelj Kulturnog društva Sveta Nedelja, koje je ove godine ocijenjeno kao najbolje na Županijskoj smotri izvornog folklora.

Prvi dan folklornog slavlja za oči i uši plesali su i pjevali odrasli i svi oni koji se osjećaju tako. Nastupili su HSPD Sljeme iz Šestina, KUD Klaruš iz Markuševca, Udruga za očuvanje kulturne baštine iz Jasenovca, Društvo Slavko Kolar iz Palešnika, KUD Lipovac iz Generalskog Stola i domaćini iz KD Svete Nedelje.

Drugog dana, u nedjelju 19. lipnja, svoje su vještine i ljubav za svoje etnografsko naslijeđe pokazivala djeca iz deset hrvatskih mjesta i gradova. Na pozornici su bili, uz domaćine, KUU Tomislav iz Županje, HKUD Prigorec iz Markuševca, KUU Veseli Međimurci iz Čakovca, KUD Sveti Ivan s Vira, KUD Moslavec iz Volodera, KUD Sloga iz Satnice Đakovačke, KUD Tounjčica iz Tounja, HORKUD Golub iz Bjelovara i Društvo Hruševec Kupljenski iz istoimenog mjesta.

Tristo i šezdeset malih i sto i osamdeset velikih pjevača, plesača i svirača, juškalo je i veselilo se pred brojnom publikom, koja je ovacijama nagradila entuzijazam folkloraša.

Nenad Kobasić

 
28.06.2005.

Sindikalni susret u Strmcu

Pogodak "u sridu"!

Sindikalni susret u Strmcu

Nakon uspješnog nastupa sindikalaca Zagrebačke županije na XI. sindikalnim sportskim susretima u Zatonu kod Zadra, na kojima su ostvareni dobri rezultati – uz ostalo i jedno 1. i jedno 2. mjesto – te ostvarena zapažena prezentacija naše sredine pred predstavnicima drugih županija, 10. lipnja samoborska podružnica SDLSN RH bila je uspješan domaćin sindikalnog druženja sudionika navedenog natjecanja i predstavnika drugih sindikalnih podružnica državnih i lokalnih službenika i namještenika s područja naše županije. Na druženju koje je održano u Lovačkom domu u Strmcu okupilo se preko 50 sindikalaca, a među prisutnima su se, osim predstavnika domaćina, našli i članovi podružnica Granične policije Bregana, Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu, Državnog odvjetništva u Zagrebu, Općinskog suda u Zaprešiću, kao i predstavnici ispostava ureda državne uprave iz Jastrebarskog i Dugog Sela.

Premda susret nije imao radni karakter, sindikalci su u neformalnim razgovorima razmijenili mišljenja o svojem položaju u konkretnim radnim sredinama i naznačili pravce budućeg djelovanja u poboljšanju svog ukupnog položaja u društvu, što se posebno odnosi na zaposlene službenike i namještenike u državnoj upravi. Susret u Strmcu, prvi ovakve vrste na području županije, potvrdio je, između ostaloga, dobar smjer aktivnosti koje provodi županijsko sindikalno čelništvo, kao i visok stupanj postignute suradnje i zajedništva među podružnicama, što je najbolji preduvjet za ostvarenje konkretnih rezultata u sindikalnom djelovanju. Da je sindikalno druženje u Strmcu bio pogodak "u sridu", govori i činjenica da je sljedeći sličan susret dogovoren već za jesen u Dugom Selu.

Z.P.

FOTO: Predstavnici Zagrebačke županije na XI. sindikalnim susretima

 

U blagdanskom ozračju proslavljen spomendan sv. Ivana Krstitelja, patrona kapelice u Gajevoj ulici u Samoboru

StreetART ponovno u Svetoj Nedelji

2. dani folklora u Svetoj Nedelji

Sindikalni susret u Strmcu

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002