14.06.2005.

6. festival sportske rekreacije osoba s invaliditetom u Čakovcu

Samoborci ukupno drugi!

6. festival sportske rekreacije osoba s invaliditetom u Čakovcu

Na 6. festivalu sportske rekreacije osoba s invaliditetom, održanom 12. lipnja u Čakovcu, samoborska udruga postigla je izvrstan uspjeh. U konkurenciji velikog broja prijavljenih ekipa ukupno su osvojili 2. mjesto.

Prvi su bili u belotu, visećoj kuglani i bacanju loptica u koš, a treći u gađanju kolutovima.

S.S.

 
14.06.2005.

Auto Peba promovirala novi model Citroëna

Najsretnijem novi C1

Auto Peba promovirala novi model Citroëna

Na sportskim terenima i parkiralištu samoborske diskoteke Luxor održana je u subotu, 11. lipnja, promocija auto kuće Auto Peba. Predstavljen je novi C1, koji se u lipnju pojavio na tržištu.

Citroën C1, nova Citroënova ponuda iz lepeze automobila, u prodaji je od 4. lipnja, a promovira se kao "model s atraktivnim i veselim stilom, bez kompromisa u pogledu kvalitete, držanja ceste i naročito sigurnosti. Kompaktan je (3,43 m) i može smjestiti 4 osobe u svoju unutrašnjost. S atraktivnom cijenom već od 66.600 kn, C1 će biti u Hrvatskoj dostupan u izvedbi s troje i petero vrata, razinom opreme X i SX, a opremljen s benzinskim 1.0i motorom."

Auto Peba, na čelu s agilnim Danteom Babićem, promociju je "začinio" SMS nagradnom igrom, a zgoditak je, kao što se moglo i pretpostaviti, bio baš novi C1. Ime sretnog dobitnika do zaključenja broja nismo uspjeli saznati.

Robert Škiljan

 
14.06.2005.

Predstavljen Program prevencije ovisnosti školske populacije

I novčanim stimulansom protiv ovisnosti!

Predstavljen Program prevencije ovisnosti školske populacije

U Maloj dvorani POU Samobor održan je 11. lipnja seminar za nastavnike i stručne suradnike u novo pokrenutom Programu prevencije ovisnosti školske populacije. Po prvi će put njime biti obuhvaćena djeca završnih razreda osnovnih škola i to za početak u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Cilj mu je smanjenje broja mlađih osoba koje eksperimentiraju s opojnim drogama edukacijom učenika, roditelja i nastavnog osoblja, smanjenje konzumacije alkohola i cigareta, te informiranje mladih i razvoj njihove svijesti, kako bi u ključnim momentima svog razvoja donosili ispravne odluke i pravilno se razvijali.

Edukacija je zamišljena u tri stupnja. Prvo će se s nastavnicima, odnosno stručnim suradnicima, obraditi pet tema za predavanje za roditelje i pet tema za radionice s učenicima. Tako educirani radit će jednom u dva mjeseca s roditeljima, a u deset mjeseci tijekom školske godine jednom mjesečno s učenicima. Na taj će se način po prvi put raditi i s roditeljima i s djecom i po prvi put kontinuirano u dužem vremenskom razdoblju.

U školama će se uvesti tzv. Educirani razredi za koje će se djeca posebno poticati i koji će biti posebno praćeni i testirani.

S područja Zagrebačke županije za Program su se prijavile 23 škole, a među njima su i sve s područja Grada Samobora.

S cjelokupnim Programom polaznike seminara upoznao je Davorin Gajnik, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije, uz asistenciju Nataše Koradžije, koordinatorice Županijskog centra za borbu protiv ovisnosti Krapinsko-zagorske županije i Katarine Gerbl iz samoborskog Centra za prevenciju ovisnosti. Posljednje spomenuti centar operativno će voditi Program na ovom području, a kroz edukaciju će biti obrađeno po pet tema za roditelje i pet za djecu.

Roditelji će biti educirani o komunikaciji kao temelju sporazumijevanja, adolescenciji, roditeljstvu, prepoznavanju simptoma ovisnosti i njihovim posljedicama, te o konfliktima i njihovom rješavanju.

Učenici će biti educirani o problemima u komunikaciji, o samopouzdanju, samopoštovanju i osjećajima vezanim uz njih, o važnosti informiranja, o definiranju životnog cilja, te o samoprocjeni i procjeni drugih.

Po prvi će put izvoditelji edukacije biti i honorirani za svoj rad, a učenici i razredi bit će stimulirani dodjelom prigodnih nagrada i priznanja.

Valja napomenuti da je ovaj seminar održan u sklopu aktivnosti povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga, o čemu ćemo više pisati u jednom od narednih brojeva Glasnika.

Robert Škiljan

FOTO: Nataša Koradžija, Davorin Gajnik i Katarina Gerbl

 

6. festival sportske rekreacije osoba s invaliditetom u Čakovcu

Auto Peba promovirala novi model Citroëna

Predstavljen Program prevencije ovisnosti školske populacije

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002