27.09.2005.

Bivši član Gradskog poglavarstva i bivši Princ Fašnik Darko Kupres na Hamoru zaustavio promet tražeći popravak ceste i uništenog gospodarskog objekta

"Četvorkom" zaustavio kamione!

Bivši član Gradskog poglavarstva i bivši Princ Fašnik Darko Kupres na Hamoru zaustavio promet tražeći popravak ceste i uništenog gospodarskog objekta

Završetak obilaznice preko Ludvića, Dubrave i Otruševca planira se za narednu godinu, a za to se vrijeme "špancirfest" teško natovarenih kamiona kroz centar Samobora nastavlja. I nije to samo problem Samoborkinih kamiona, ima tu svega i svačega, velikih i malih firmi, onih poznatih i potpuno nepoznatih... Jer, vrijeme je ovo velike obnove i izgradnje i neviđenog neimarskog poleta i uzleta.

No, izgradi li se obilaznica ikad ili nikad, za Darka Kupresa i sve koji žive zapadnije od Ludvića stvari će, sve dok je kamenoloma na Smerovišću, biti nepromijenjene. Hamor je, primjerice, jedno od uskih grla prometovanja teškim kamionima, a Kupresovi gospodarski objekti uz cestu urušavaju se od vibracija teško natovarenih kamiona. Cesta je na tom dijelu širena i učvršćivana, Kupres se čak odrekao jedne stare zgrade u korist Županijskih cesta, ali kontinuirani "potres" vremenom je načeo i drugi objekt uz cestu. Kad je njegovo urušavanje počelo, iz Županijskih su cesta poručili da bi bilo dobro da se Kupres odrekne i njega, kako bi se cesta na tom dijelu proširila i dodatno učvrstila. No, Kupres, inače član SDP-a i bivši član Gradskog poglavarstva, nije na to pristao. Za kuću je tražio adekvatnu nadoknadu.

U međuvremenu se zgrada nastavila rušiti, a Kupres je krajem prošle godine na to upozorio Županijsku upravu za ceste, a ove godine u proljeće poslao im i Požurnicu.

Budući da pomoći ni odaziva odgvornih nije bilo, Darko Kupres je u petak, 23. rujna nasred ceste parkirao svoj Renault četvorku i zapriječio prometovanje kamionima. Uskoro su se s obje strane zapreke stvorile kolone pune ili željne dragocjene sirovine sa Smerovišća. No, Kupres je bio uporan.

- Pogledajte ovo - rekao je pokazujući rupu vozačima koji su se okupili. - Tu ispod ceste koja propada ide plin. Tko će odgovarati ako dođe do eksplozije. U ovom sam objektu imao škrinje i frižidere, pogledajte sada. Krov se nedavno srušio i zamalo pao na dijete! Tko bi odgovarao da je do toga došlo?

Kamiondžije su šutke klimali glavom, ali nisu pokazivali previše sućuti za Kupresovu nevolju. Dapače, bilo je komentara da "oni zbog gluposti gube novce, jer zna se kolko je furinga peska". - Ovo je staro prek sto let. Bolje je to zrušit - komentirao je drugi.

Na kraju je došla i policija. Naravno, "Kupres se nepropisno parkirao i protuzakonito ometa promet", konstatirali su zaštitnici zakona. - Ako tko treba zaustavljati promet, to smo mi! - rekao je jedan od njih, zapisujući registraciju "nepropisno parkiranog vozila". I, kao što se moglo očekivati, Kupres je popustio. Otpeljao se renolčekom u dvorišče, uz tvrdoglavu prijetnju.

- Opet ću ja na cestu! Sve dok se slučaj ne riješi.

Inače, Kupres je prije svog buntovničkog gesta s problemom upoznao i gradonačelnika Filipca, koji ga je u svemu podržao. Na žalost, to je još jedan slučaj u kojem "Grad nema ingerencije", pa bivši Princ Fašnik svoju bitku bije sam.

Mi mu držimo fige.

Robert Škiljan

 

Bivši član Gradskog poglavarstva i bivši Princ Fašnik Darko Kupres na Hamoru zaustavio promet tražeći popravak ceste i uništenog gospodarskog objekta

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002