30.01.2005.

Tradicionalna primopredaja vlasti u Samoboru

Počeo Fašnik

Tradicionalna primopredaja vlasti u Samoboru

Najluđi dani u Samoboru su počeli. Službena gradska vlast smijenjena je, a na čelu Slobodne Fašničke Republike Samobor je Princ Fašnik sa Sucom, Fiškalom i voljenom mu Srakom. Unatoč niskoj temperaturi, Trg kralja Tomislava bio je prilikom ceremonije otvaranja solidno ispunjen odlično raspoloženim građanima.

Program je počeo u 19 sati nastupom Fašničke filharmonije. Pozornicu su zatim preuzeli fašnički likovi koji su tradicionalnim igrokazom najavljivaili uspostavu nove vlade. Gradonačelnik Žarko Adamek pozvan je da novoj vlasti preda vlast, simboliziranu u ključu i praznoj gradskoj blagajni.

Nije to išlo baš lako, već je prvo slijedilo prepiranje i naguravanje pred gomilom posjetitelja, koji su s veseljem pratili program.

Uslijedio je i vatromet, koji je i ovog puta oduševio sve prisutne, a nakon njega fašnički su likovi prepustili pozornicu grupi Garcia, pozornicom su prošetale najbolje maske, a na kraju programa nastupio je friško operirani Jasmin Stavros s potpuno novom maskom.

I.H.

 
30.01.2005.

Čelništvo HDZ-a priznalo autorstvo nepotpisanog letka i ponovilo optužbe na račun gradonačelnika Adameka i politike koja se u Gradu vodila protekle četiri godine

Mi smo autori, a sve napisano je istina!

Čelništvo HDZ-a priznalo autorstvo nepotpisanog letka i ponovilo optužbe na račun gradonačelnika Adameka i politike koja se u Gradu vodila protekle četiri godine

Da, mi stojimo iza nepotpisanog letka koji je građanima dijeljen u sandučiće i stojimo iza svakog napisanog retka - rekao je na početku konferencije za novinare predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten. Uz njega konferenciji je prisustvovao i Boris Makarun, predsjednik hadezeovog kluba vijećnika, a obojica su ustrajali na tvrdnji da je sve napisano u letku istina, a ne uvredljivi pamflet, kako su letak nazvali gradonačelnik Žarko Adamek i njegovi suradnici. Činjenicu da je letak nepotpisan pravdali su željom da se predsjednička kampanja, koja je u vrijeme distribucije letka trajala, dodatno ne opterećuje stranačkom simbolikom i lokalnim temama. Zanimalo ih je samo da građani saznaju istinu o aktualnoj vlasti i njihovom vođenju Grada Samobora. Letak je pripremljen već krajem prošle godine.

Masten je ponovio da je Grad Samobor zadužen s više od 55 milijuna kuna, potkrepljujući to podacima proizašlim iz Ureda za financije Grada Samobora. "Direktno zaduženje" iznosi oko 45 milijuna kuna, a tome treba pribrojati i zaduženje Komunalca koje vraća Grad Samobor, kreditni aranžman s Hrvatskim vodama i zajam za izgradnju Žumberačkog vodovoda, te pripadajuće kamate. Sve zajedno: oko 55 milijuna kuna.

Činjenica je i, nastavio je Masten, da se na ulazu u grad podižu četiri trgovačka centra, a mišljenje građana o unakazivanju Samobora i gužvama koje će nastajati na prilazu grada, dobro je poznato. To možda nije jasno samo Žarku Adameku i ljudima oko njega.

Masten je ponovio i činjenicu koju Adamek nije opovrgnuo, a to je da je rotor s prilaznim cestama izgrađen bez građevinske dozvole, a posebno je istakao stalne promjene na čelu Grada, koje su u proteklom razdoblju građane koštale više od 500.000 kuna. U proteklom mandatu na mjestu gradonačelnika izmijenili su se Pavao Grom i Žarko Adamek, od kojih je posljednji biran čak dva puta, izbori su bili puni neregularnosti, a na mjestu zamjenika gradonačelnika izrotirala su se šestorica. Kako je koji, iz najrazličitijih razloga, odlazio, blagajna je bivala sve praznija. Naime, svakome je pripadala i šestomjesečna plaća!

Spomenuo je Masten i Željka Koščicu i Tomu Jandrečića, čije su tvrtke, u vrijeme dok su bili članovi Gradskog poglavarstva, za Grad obavljale razne poslove. Dok je slučaj Jandrečića i njegove gradnje ležećih policajaca notoran, budući da sad "svako selo ima po desetak ležećih policajaca", slučaj Koščice je malo kompliciraniji. On i njegova firma nisu radili za Grad, već za poduzeće Komunalac, koje je u stopostotnom vlasništvu Grada Samobora. Što se svodi na isto, konstatirao je Masten.

Spomenuta je i kupnja vatrogasnog vozila, koja je išla preko tadašnjeg gradonačelnika Pavla Groma i njegove firme Agrogorm. Agrogrom je imao i bonus dodatak: bio je stalni dobavljač Komunalca, firme opet u vlasništvu Grada Samobora, kojoj je na čelu opet Grom. I tako u krug.

Spomenuo je Masten i kupnju građevinske parcele koju je poduzeće Schöndorfer platilo po 150 kn po metru kvadratnom. Problem i mogući sukob interesa leži u tome što je direktor i suvlasnik spomenutog poduzeća Jozo Grubeša u isto vrijeme bio i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora i što je realna cijena tog zemljišta 70 - 100 eura po metru kvadratnom.

Nije Masten poštedio ni stranke koje su se povukle iz izvršne vlasti - HNS i LS. - Iako se prividno distanciraju, one zapravo podržavaju jednu promašenu i štetnu politiku. To se vidi kod donošenja svih strateških odluka, primjerice usvajanja gradskog proračuna - ustvrdio je Masten na kraju.

Robert Škiljan

 
30.01.2005.

Samoborski srednjoškolci dobit će novu sportsku dvoranu

Za buduće olimpijce i obične građane

Samoborski srednjoškolci dobit će novu sportsku dvoranu

U prostoriji koja bi se samo najslobodnijim tumačenjem mogla nazvati sportskom dvoranom samoborskih srednjih škola, potpisan je ugovor o izgradnji nove školske sportske dvorane. Ugovor su potpisali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek. Nova sportska dvorana koštat će oko 36 milijuna kuna, a financiraju je Grad Samobor i Zagrebačka županija.

- Izgradit će se trodjelna dvorana koja će omogućiti sve sportske aktivnosti srednjoškolaca. No, to će biti tek prva etapa onoga što se zamišlja na ovoj lokaciji - rekao je Edvin Šmit, projektant dvorane.

- Gledalište će imati 500 fiksnih mjesta, a pomične tribine moći će primiti još oko 300 posjetitelja - objasnio je Šmit.

Osim dvorane i gledališta, u prvoj fazi izgradit će se i osam garderoba sa sanitarijama, ambulanta, klupske prostorije i spremišta, te ulazni hal s kafićem. Sve to trebalo bi završiti do početka 2007. godine, nakon čega bi se odmah započelo s drugom fazom.

Prema riječima projektanta Šmita, tada bi se izgradili zatvoreni bazen, sauna, dvorana za fitness i dvorana za borilačke sportove, još pet garderoba, sanitarni čvorovi i gledalište za 150 posjetitelja.

- Sada 1500 učenika škole svakodnevno obavlja tjelovježbu u ovoj maloj dvorani. Stoga je izgradnja nove dvorane, koja se planira još od 1987. godine, uistinu nužna - rekao je Davor Škiljan, ravnatelj Srednje strukovne škole. Škiljan se nada da će nova dvorana biti središte i rasadište novih samoborskih olimpijaca.

Značenje nove dvorane za Samobor naglasio je i gradonačelnik Žarko Adamek, a župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pobrojao je sportske i školske objekte na području županije koji se u ovo vrijeme završavaju ili se njihova izgradnja planira.

Robert Škiljan

 

Tradicionalna primopredaja vlasti u Samoboru

Čelništvo HDZ-a priznalo autorstvo nepotpisanog letka i ponovilo optužbe na račun gradonačelnika Adameka i politike koja se u Gradu vodila protekle četiri godine

Samoborski srednjoškolci dobit će novu sportsku dvoranu

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002