26.11.2005.

Roditelji protiv 14-godišnjaka s dosjeom

Nećemo tog kriminalca uz našu djecu

Roditelji protiv 14-godišnjaka s dosjeom

(preneseno iz Večernjeg lista)

Tridesetak roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pokraj Samobora prosvjedovalo je u srijedu zbog dolaska novog učenika u šesti razred. Riječ je o četrnaestogodišnjem V. V. koji već ima podeblji policijski dosje, a od svoje desete godine boravio je po popravnim domovima u zagrebačkim Dugavama, Splitu i Puli.

Pokušao silovati

Ne želimo tog kriminalca ni blizu naše djece. Zašto bismo mi na poslu razmišljali i brinuli se jesu li nam djeca sigurna ili nisu. Čuo sam da je taj mali već počinio 132 kaznena djela, a osim teških krađa, navodno je pokušao i silovati jednu djevojčicu u Puli ispričao je roditelj Stjepan Valičević. Roditelji su jučer na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poslali i peticiju sa 130 potpisa kojom traže da se odluka o upisu tog dječaka preispita. Zanimljivo je i da je Učiteljsko vijeće škole čak tri puta raspravljalo o upisu V. V. jer se nikako nisu mogli usuglasiti za njegov dolazak. Ravnatelj je vršio pritisak na učitelje da dignu ruku za upis dječaka. To djete živi u Samoboru pa bi logičnije bilo da su ga upisali u neku školu u gradu. Ovo je mirna škola, bez droge, nasilja i želimo da tako i ostane. Pomogli smo je graditi, dali smo zemlju za nju, a sada nas nitko ništa ne pita, a naša djeca su k tom još i ugrožena. Mi nismo histerični roditelji, već samo želimo da nam djeca mrino odlaze u školu i iz nje se tako i vraćaju kaže Ivana Garašić, čije dvoje djece ide u školu u Svetom Martinu.

Nemogućeg vladanja

Ravnatelj Marjan Hetler i sam je priznao da je znao da je V. V. poznat policiji otprije, ali smatra da svakom djetetu treba pružiti novu priliku. Centar za socijalnu skrb u Samoboru dao je prijedlog da se četrnaestogodišnjak vrati u normalnu školu. Odabrali su nas jer imamo manje učenika od ostalih škola u Samoboru pa bismo mu mogli pružiti i veću pažnju u odgoju, a i dobro je da promijeni sredinu objasnio je ravnatelj odbacivši sve optužbe na svoj račun da je među učiteljima vršio ikakav pitisak da dječak dođe u školu. Iz Doma za odgoj djece i mladeži u Dugavama doznajemo da je V. V. kod njih bio prije četiri godine. Doznajemo da je riječ o djetetu koje je raslo u izrazito lošim obiteljskim i ekonomskim uvjetima sa samohranom majkom. Još kao dijete, kažu u Domu, počeo je raditi kaznena djela, sklon je nasilnom ponašanju i pokazuje intenzivni otpor prema autoritetima i zakonskim normama.U Domu u Puli, u kojem je V. V. također boravio, nisu mogli ni potvrditi ni opovrgnuti da je pokušao silovati djevojčicu, ali ističu da je njegovo nemoguće vladanje bila potencionalna opasnost za ostalu djecu te da su ga zbog toga premjestili u drugi dom.

Petra Maretić, Petar Pavičić

 
26.11.2005.

U susjednoj Sloveniji održani 3. susreti vinogradara

Če piješ cviček, stoji ti tiček!

U susjednoj Sloveniji održani 3. susreti vinogradara

Slovenska Gadova Peč bila je proteklog vikenda domaćin trećih po redu, sada već, zbog sudjelovanja i Samoboraca, međunarodnih susreta vinogradara. Vrijeme održavanja ove priredbe nije odabrano slučajno. Prilika je to za krštenje mladog cvičeka, originalne slovenske sorte vina, cijenjene i s ove strane granice.

Ovaj vinogradarski kraj, u kojem vinograde i klijeti imaju i brojni Samoborci i Žumberčani, ugostio je uz vinogradare i sudionike likovne kolonije iz Samobora i Zagreba i brojne druge uzvanike koji su tri dana bili gošćeni, paženi i maženi, a za uzvrat su domaćinima ostavili vrijedne slikarske radove na kojima su trajno zabilježene ljepote tog kraja.

Među viđenijim samoborskim vinogradarima bili su Stjepan Župančić, Vlado Trčak i Božo Franceković, a sa samoborskim je slikarima došla i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić.

- Ovakvi su sureti dobra promocija suradnje slovenskih i naših vinogradara, a i prilika da se ponešto nauči. Slovenci su u promociji svojih vina otišli korak dalje od nas, ali i mi imamo Plešivičku vinsku cestu. I kod nas se sve više pažnje pridaje uzgoju i proizvodnji kvalitenih sortnih vina.

Neizbježan je bio i popratni zabavni program slovenskih mužikaša, a svi prisutni obećali su doći i naredne godine.

Gadi iz Gadovih peči vu to vreme več spiju.

Tekst i fotografije

Silvije Vrbanac

Za one koji ne znaju, Gadova Peč ime je dobila po gadima, slovenskim kačama - poskocima, koji su u tom kraju često viđeni kako se sunčaju na kamenju - pećinama, slovenski - pečima.

 

Roditelji protiv 14-godišnjaka s dosjeom

U susjednoj Sloveniji održani 3. susreti vinogradara

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002