28.10.2005.

Obnavlja se most preko Gradne

Dotrajao i čelik!

Obnavlja se most preko Gradne

Radnici tvrtke Posavina Transprom iz Lekenika počeli su skidati drvene grede s mosta na Gradni između Mlinske i Milakovićeve. Radovi rekonstrukcije koštat će 396.044 kuna plus PDV, a otvorenje obnovljenog i sigurnog mosta očekuje se za tridesetak dana. U trenutku pisanja ove vijesti uočene su i neke dotrajalosti na čeličnoj konstrukciji mosta te još nije bilo izvjesno hoće li se konstrukcija morati popravljati ili potpuno mijenjati, što bi, vjerojatno, malo i produžilo radove.

n.k.

 
28.10.2005.

16. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Nove stope poreza na neiskorišteno građevinsko zemljište

16. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Sjednica Poglavarstva počela je nultom točkom na kojoj je doktor Slavko Lovasić umirio članove Poglavarstva i svekoliko pučanstvo riječima da je opasnost od zaraze ptičjom gripom u Samoboru gotovo nikakva.

Mirnije se potom razgovaralo o teškoćama u prikupljanju gradskog poreza na neiskorišteno građevinsko zemljište, još većim teškoćama u nalaženju pravog načina naplate parkiranja, (ne)spremnosti zimske službe i zbrinjavanju otpada.

Grad Samobor je 2001. godine propisao obvezu plaćanja poreza na neiskorišteno građevinsko zemljište u visini od jedne kune za četvorni metar. Od stupanja ovog propisa na snagu do danas niti jedan porezni obveznik nije prijavio obvezu plaćanja tog poreza.

Kako su u Gradu mišljenja da je taj porez opravdan, unatoč bojkotu plaćanja, predložene su nove mjere kojima bi se stimuliralo plaćanje poreza, a time i brže privođenje svrsi neiskorištenog zemljišta, naročito u Poduzetničkoj zoni.

Tako će od sada obveznici plaćanja poreza biti svi oni vlasnici građevinskog zemljišta koji do datuma izdavanja rješenja o obvezi plaćanja nisu ishodili lokacijsku dozvolu za gradnju na njihovom zemljištu. Ishođenjem lokacijske dozvole prestaje obveza plaćanja poreza na neiskorišeno građevinsko zemljište. Time se žele potaknuti vlasnici zemljišta da ga samostalno privedu svrsi ili da ga prodaju novim vlasnicima zainteresiranima za gradnju.

Postojat će dvije porezne stope, odnosno dva iznosa poreza po jednom četvornom metru zemljišta. Za zemljišta u Poduzetničkoj zoni plaćat će se 5 kuna, a na preostalom području grada stopa će i dalje ostati 1 kunu.

Komunalcu su dana na upravljanje sva samoborska parkirališta, a time i naplata, no prijedlog koji su iz Komunalca poslali na Poglavarstvo ocijenjen je površnim te je vraćen na doradu. Među različitim prijedlozima koje su iznosili članovi Poglavarstva ističemo sljedeće: da se parkiranje naplaćuje i poslije 14.30, da se naplaćuje i nedjeljom, da se u strogom centru parking naplaćuje 50 kuna, da se firmama dozvoli po jedno parkirno mjesto... Na kraju je izražena nada da će se problematici naplate parkiranja napokon prići stručno i sveobuhvatno tako da budu zadovoljni i građani i firme i gosti Samobora.

Stjepan Črnjak imao je primjedbe i na površnost i nedorečenost Prijedloga organizacije zimske službe, također sročenoj u Komunalcu. Uz prigovor da nedostaje opreme te da bi zimske službe morale već biti spremne, a ne tek u fazi pripreme i nabave, Črnjak je naglasio da se Komunalac previše oslanja na vanjske ekipe, a premalo na svoju organizaciju. No, unatoč primjedbama, ovaj je Komunalčev prijedlog ipak izglasan.

Nenad Kobasić

 

Obnavlja se most preko Gradne

16. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Arhiva 2005

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002