14.11.2010.

Navodno ispitivanje javnog mnijenja

Vrlo dobro do odlično nam je

Ispitivanjem javnog mnijenja željelo se utvrditi doživljaj rada gradske vlasti gradonačelnika i gradskog vijeća, informiranosti građana o sadržajima iz djelokruga gradske uprave te doživljaj glavnih prioriteta javnih politika u Gradu Samoboru.

Obzirom da je u vrijeme ispitivanja prošla godina dana otkako je u Gradu Samoboru na mjesto gradonačelnika stupio Krešo Beljak, ispitanici ga doživljavaju kao uspješnijeg od njegovog prethodnika Antuna Dubravka Filipca što potvrđuje 36% ispitanika dok 25% ispitanika nije moglo usporediti naglašavajući da je prerano za davanje ocjena. Zanimljivo je da su birači svih aktualnih stranaka (HSS, HDZ, HNS i SDP) ocijenili Beljaka vrlo uspješnim u viđenju grada te mu dodijelili ocjenu vrlo dobar (na skali od 1 do 5) dok je osobni rad i angažman gradonačelnika dobio visoku ocjenu – odličan kod 50% ispitanika, a samo deset ispitanika dalo je negativnu (1) odnosno zadovoljavajuću ocjenu (2).

Iako 40% ispitanika nema apsolutno niti jedan prigovor na rad gradonačelnika, zamjera mu se visoka cijena parkinga (3%), nerješavanje pitanja Šmithena (3%), svojevrsno zanemarivanje Bregane (1,5%) te manjak vrtićkog smještaja (1%). Iako se po okolnim mjestima odnosno mjesnim odborima radi više nego u proteklih 20, a možda i više godina 1,5,% ispitanika smatra da su zanemareni.

Ispitanike se pitalo i mišljenje i o potezima i odlukama gradske vlasti čime je, unatoč velikoj buci oko izgradnje ugibališta na Trgu kralja Tomislava 37%, više od 1/3 ispitanika dalo odličnu ocjenu i potvrdilo njegovu korisnost i praktičnost. Dobivanje vojarne i premještanje gradskih službi na njezinu lokaciju podijelilo je ispitanike tako da je 55% za tu odluku dok je drugih 45% protiv no ne navode argumente.

Veliki postotak ispitanika ističe gradnju autobusnog kolodvora (65%), ali i pripremanje izgradnje stanice za tehnički pregled (55%), kao i zaustavljanje izgradnje novih stambenih zgrada sa stanovima za prodaju (65%) najjačim i najboljim odlukama koje su donesene unatrag deset godina dok je 58% istaknulo da je odluka o neuvođenju prireza na plaće zaposlenih velika olakšica za ionako malen obiteljski budžet.

Iako se u kuloarima govori o nekvalitetnom radu gradske uprave, ispitivanje je pokazalo drugačije te su ocjenama pretežito zadovoljan (4) i potpuno zadovoljan (5) ocjenjene rad gradske, ali i pauk službe, učestalost odvoza otpada i cijene istoga, razina uređenosti i čistoća ulica, trgova i zelenih površina te rad vrtića, broj slobodnih mjesta i njihovo radno vrijeme.

Ispitane su i preferencije birača i da su sutra izbori 44% birača sigurno izlazi na izbore te bi njh 20% glasovalo za Beljaka i HSS, drugi na ljestvici je s SDP s 16%, potom HDZ s 15%, dok je 20% ispitanika je neodlučno.

26% birača ispitanika ističe da bi se na izborima odlučili za Beljaka. Prema stranačkoj opredijeljenosti ispitanici se ipak najviše odlučuju za HSS u 36%, dok su ostali podijeljeni između HDZ-a, HNS-a i SDP-a i ne prelaze 10% podrške birača.

U telefonskoj anketi sudjelovalo je 600 ispitanika koji su odabrani uz kontrolu socio – demografskih obilježja sugovornika po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu. Istraživanje je provela agencija Promocija plus kojima se možete obratiti za detalje istraživanja.

ispitivac.misljenja

Napiši pismo

Vrlo dobro do odlično nam je

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002