26.03.2010.

Liječnica nema pravo naplaćivati telefonske impulse

Onemogućavanje dostupnosti zdravstvene usluge!

Poštovani!

Nastavno na vaš članak objavljen u rubrici pisma i reagiranja, a vezano uz bezobrazno skupe impulse prilikom poziva ordinacije dr. Sanje Čačković, šaljem vam odgovor Ministarstva zdravstva u kojem se vidi da je moja (i onih čitatelja koji su djelili moje mišljenje) reakcija bila opravdana. Shodno tome zamoljavam vas da isti objavite u navedenoj rubrici kako bi vaši čitatelji bili upoznati s pravim stanjem stvari, tj. da spomenuta liječnica nema zakonske osnove naplaćivati tako skupe impulse svojim pacijentima.

S poštovanjem,

Železni

Pradmet: Predstavka na organizaciju rada u Ordinaciji opće/obiteljske medicine Sanja Ćačković, dr. med. Gajeva 37, Samobor

Poštovani.

nastavno na Vašu predstavku zaprimljenu putem Bijelog telefona, a vezano u rada u Ordinaciji opće/obiteljske medicine Sanja Čačković, dr. med. Gajeva 37, Samobor, slobodni smo izvijestiti Vas da smo zaprimili očitovanje Hrvatskog zivnda za zdravstvene osiguranje ( u daljnjem tekstu: Zavod).

Nastavno na navedeno izvješćujemo slijedeće.

Kontrolori Zavoda proveli su kontrolu u skladu s Pravilnikom u ovlastima i načinu rada kontrolora Zavoda („Narodne novine” broj: 59/09,) u gore spomenutoj ordinaciji te je istom utvrđeno da su navodi iz predstavke istiniti.

Sukladno provedenom nadzoru Zavod je imenovanoj liječnici izrekao pisanu opomenu radi onemogućavanja dostupnosti zdravstvene usluge.

Slijedom navedenog Ordinacija opće/obiteljske medicine Sanja Cačković, dr. med. nema uporište u propisima iz obveznog zdravstvenog osiguranja te je stoga nedopustivo da se novčana sredstva ostvaruju naplaćivanjem telefonskih razgovora putem posebne tarife u ordinaciji izabranog doktora, a ponajviše iz razloga jer se rečenim smanjuje dostupnost zdravstvene zaštite”.

POTPREDSJEDNIK VLADE I

MINISTAR ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI

Mr. Darko Milinović dr. med.

Železni

26.03.2010.

O Samoboru i GUP-u

Samoborska kava protiv apaurina

Samobor je stoljećima stvarao svoj urbani, ekonomski i kulturološki identitet. „Slika“ grada je u zadnjim desetljećima prošlog stoljeća doduše prekrivena izgradnjom novog višekatnog stambenog naselja. Ali ono svojom umjerenošću srećom nije ugrozilo karakter i fizionomiju grada. Samobor je iza te„zavjese“ očuvao svoju dušu. Njegov intimitet je tom intervencijom možda čak i pojačan.

U svom trajanju i razvoju gradovi moraju imati i sreće. Osim mudrosti, Samobor je sreće do danas nesumljivo imao. Da li će je imati i nadalje?

Najveća se opasnost za sve gradove zagrebačke metropolitanske regije u naše vrijeme krije u vrlo intenzivnom doseljavanju u metropolu ali i u gradove prvog prstena oko nje. I što je još negativnije – u graditeljskoj konjukturi svih vrsta i kvalitete, od „divlje“ izgradnje do višekatnih, višestambenih objekata, koji se nekontrolirano nagomilavaju na premalim parcelama. Uostalom, popis stanovništva, koji je pred nama, najbolje će pokazati prave razmjere tog u nacionalnim razmjerima nepoželjnog demografskog procesa.

Uvijek ponovno treba izvagati pitanje, da li napredak gradova (posebno velikih) treba poistovjetiti i sa porastom broja njihovih stanovnika (uz istovremeno „pražnjenje“ pojedinih regija cjelokupnog nacionalnog teritorija).

Po našem mišljenju, u slučaju (Zagreba i) Samobora odgovor je negativan. To ne znači, da priliv stanovništva na gradsko područje Samobora treba blokirati. Ali – ne treba ga niti stimulirati svim raspoloživim sredstvima i mjerama (uključivo i korupciju, koja redovito prati svaku, pa i graditeljsku ekspanziju).

Trebalo bi stoga izraditi etapni plan realizacije zaahvata, planiranih GUP-om, osobito onih koji se odnose na javnu infrastrukturu i mrežu društvenih sadržaja svih gradu neophodnih vrsta, kojega bi trebalo obnavljati svakih pet godina. To bi omogućilo uravnoteženi proces rasta grada – koji bi u svakom trenutku očuvao urbani standard i fizionomiju dosadašnjeg Samobora. I pratio prostorno valjda najteži perspektivni prostorni problem grada a to je svakako pitanje automobilskog prometa u pokretu i mirovanju, neophodni promet u jezgri grada te ono bez čega Samobor ne smije ostati – a to je pješački promet u što širem mogućem radijusu.

Sve poslovne zone ne moraju nužno biti prostorno povezane sa područjem grada. One se mogu locirati i na svim vanjskim zonama šireg samoborskog područja – pogotovo tamo, gdje su prometno dobro povezane sa Zagrebom i drugim dijelovima županije a nisu nužno povezane sa zapošljavanjem domaćeg stanovništva. Bitno je, da svojim razvitkom pridonose jačanju materijalne baze Samobora, kao jedinice lokalne samouprave.

Sam grad neka trajno zadrži svoje urbane draži i svoj specifični način života zbog kojih moj susjed kaže: „Idem u Samobor na kavu. To mi je umjesto apaurina!“

Davorin Stipetić Rakov Potok

26.03.2010.

Rješavanje problema u praksi je ipak prošlost

Zbunjuje me cijela ova situacija...

Svakodnevno imamo priliku na našem Glasniku pročitati određeno pismo ili reagiranje koje nam upućuje stručni suradnik za odnose s javnošću odnosno svima poznatija kao glasnogovornica Komunalca. Čitajući ove odgovore i reakcije koje nam redovno pristižu iz naše komunalne tvrtke postavlja se pitanje tko u posljednje vrijeme radi i što se zapravo radi u Komunalcu?! Ili se trenutno u Komunalcu samo surfa glasnikom i piše??? Pitam se nije li možda raspisan neki interni natječaj i nagrada u Komunalcu za pisanje najuvjerljivije bajke o sposobnostima i radnim kvalitetama nove uprave na čelu s marljivim direktorom.

Svi smo očekivali nekakve hvale vrijedne pomake na bolje promjenama koje su trebale uslijediti smjenama u Komunalcu, a kad tamo, nova uprava nas svakodnevno iznenađuje novim tekstom na glasniku, a rada i naznaka da će biti bolje nigdje. Pitam se što se to zapravo promijenilo. Računi za komunalnu naknadu i odvoz smeća i dalje nam dolaze u istom iznosu koji je definirala ranija „nesposobna“ uprava, a snijega u veljači ove godine na glavnom gradskom trgu u Samoboru više nego na Bjelolasici. Pauk ponovno kruži našim Gradom, a prijatelji našeg gradonačelnika konačno imaju pravo na besplatno parkiranje na Tragu kralja Tomislava. Parkirne karte plaćamo i tamo gdje smo do jučer besplatno parkirali i s užitkom šetali do središta grada, a sada parkiramo auto tamo gdje je najjeftinije i dok dođemo do centra već moramo ponovno platiti parkirnu kartu ili dolazi kazna u navodno blažem obliku i to blažem isključivo po nazivu jer se sada navodno to ne zove kazna, nego dnevna parkirna karta. Samo mi nije jasno ako sam ja platio parkiranje i potom dobio dnevnu parkirnu kartu jer nisam na vrijeme produžio parkiranje, a niste me kaznili, jel to znači da me zapravo stimulirate da što duže ostanem na parkiralištu jer navodno u Samoboru više nema kazni... Zbunjuje me cijela ova situacija, moram priznati. Ali najgore od svega je što mi se čini da zbunjuje i naše građane koji svakodnevno svjedoče nesposobnim postupcima koje proizvede nova gradska uprava i nova uprava Komunalca, ali uz hvale vrijedna demantiranja i opravdanja u najtiražnijim novinama u gradu i spomenutom Komunalcu. Jer očito je da se novaca ima, budući da se zapošljavaju ljudi sa zadatkom da kontinuirano pišu razna pisamca po novinama za jako pristojnu plaću dok korisnici njihovih usluga plaćaju sve ove nepodopštine. Ne zaboravimo da isti ti korisnici koji sve ovo plaćaju još uvijek iščekuju odgovore na prigovore zbog povećanja cijene smeća koje su poslali prije pet i više mjeseci, a čini mi se samo uzaludno jer „svježa krv“ zaposlena u Komunalcu na čelu s još svježijim direktorom ima kao što vidimo vizije funkcioniranja suvremene tvrtke koja ulice čisti preko interneta, a istom tom mjerom rješava očigledno i sve ostale probleme, od cijena smeća, parkiranja, uređenja tržnice i mnogih drugih.

I na kraju, možda ne bi bilo loše da gradonačelnik ponovno uđe u Komunalac i napravi opet kontrolu računala tamošnjih djelatnika jer možda bi se konačno i primili posla, a ne piskaranja.

prof. Baltazar

26.03.2010.

KOmunalac odgovara na prigovore oko čišćenja pijeska s ulica

Ne možemo sve počistiti u samo par dana

Poštovani građani,

nakon svakodnevnih upita i prigovora, koje upućujete trgovačkom društvu Komunalac d.o.o., a odnose se na čišćenje sipine s naših ulica i cesta, odlučili smo Vam odgovoriti ovim putem. Važno je napomenuti da čišćenje kamenog agregata i soli, posipanih po ulicama i nogostupima tijekom zime, službeno počinje nakon završetka zimske službe, odnosno nakon 15. ožujka. Kao što ste i sami, vjerujemo, upoznati s činjenicom da je zima bila izuzetno dugačka, s mnogo padalina, poledica i ozbiljnih problema uzrokovanih zimskim uvjetima na cestama, želimo Vam objasniti da smo, u cilju osiguravanja sigurnosti prometa, potrošili otprilike 1500 tona soli te negdje oko 3000 m³ kamenog agregata. Nadamo se da shvaćate kako je toliku količinu sipine nemoguće počistiti u samo nekoliko dana pa smo, znajući što očekujete od nas, s čišćenjem započeli i prije planiranog termina, odnosno ručno čišćenje od centra prema periferiji te strojno čišćenje s jednom čistilicom počelo je prije tri tjedna, a od ovog utorka ulice čisti i druga čistilica. Planiramo, sukladno našim mogućnostima, u čišćenje uključiti i dodatne radnike pa vjerujemo da ćemo, za otprilike mjesec dana, počistiti svu sipinu s cesta u Samoboru i okolici. Smatramo vrlo važnim podatak da je trgovačko društvo Komunalac d.o.o., prema Programu održavanja i zaštite narazvrstanih cesta i ulica na području Grada Samobora (Službene vijesti Grada Samobora broj 10/09), dužno održavati, a samim time i počistiti, 215 kilometara cesta s asfaltnim kolnikom te još i županijske ceste, na kojima sipine ima u znatno većim količinama nego prošle godine. Iz tog Vas razloga molimo za strpljenje. Nadamo se da vjerujete kako nam je uređenje prometnica i pješačkih staza jedan od glavnih prioriteta te da ćemo, u što kraćem vremenskom periodu, ispuniti naše obveze i Vaša očekivanja.

S poštovanjem,

Komunalac d.o.o.

26.03.2010.

Proljeće je, a u meni nemir...

Ubi se živa od šodera!

Baš dobro da smo se rešili snega jer tko zna, da je potrajalo gdje bi nam bio kraj. A sada neki drugi "sklizavi" problemi. Ljudi moji, ubi se živa od šodera na asfaltu. Još je mila majka ako je ravno, ali na bregu, a ja jesam na bregu,da te bok oslobodi. Možda oni u Komunalcu misle ostaviti šoder do novoga snega, pa ne bi morali razmišljati, ne daj bože, da ih iznenadi. No, proljeće je a u meni nemir...

ljuta

26.03.2010.

Postoji li bilo kakva autobusna iz Bregane prema Novoj Vasi

Štela bi doma, a ne znam kak ni s čim

molim Vas ako mi možete pomoći s informacijom o sljedećem:

trebam nekako, bez vlastitoga auta, doći iz Zagreba u Novu Vas iza Bregane u Sloveniji i vratit se kući.

Postoji li iz Samobora autobusna veza koja nastavlja iz Bregane prema Novoj Vasi tj. Obrežju ili ona povezuje samo Samobor s Breganom?

Ako postoji vrlo mi je važno znati i red vožnje.

Unaprijed se najljepše zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,

Gordana Rajter Zagreb

26.03.2010.

Ko i po kakvim to kriterijima bira članove Turističkog vijeća?

Pa kaj nemamo nikoga pametnijega?!?

Tek sam večeras zela v ruke papirnato izdanje Glasnika i čitam tako o održanoj Skupštini Turističke zajednice našeg lepog grada. I razbijam si sad glavu: ko i po kakvim to kriterijima bira članove Turističkog vijeća? Ne znam sve te ljude (turističke vijećnike) osobno, ali neke pak znam, pa mi je skroz nejasno kaj to njih kvalificira da su tamo di jesu??? A onaj Ivan Bedeničić iz Nadzornog odbora: kaj je to bivši nam Gradonačelnik? Zanimljivi su mi i samoborski predstavnici za Turističku zajednicu Zagrebačke županije: Pavao Grom i Bruno Šelja!!! Halo!!! Kaj to kvalificira Groma? A Šelju?! Pa kaj se mladi gospon ne bavi građevinarstvom, a inače je metalne struke?! Možda sam stvarno u krivu, ali mislim da imamo v Sanoboru valjda i stručnijih ljudi. Ili je možda neko od cijenjenih čitatelja ovog portala upoznat s turističko-stručnim znanjem spomenutih osoba (ne mislim na aktualnog Gradonačelnika jer je poznato da je on tamo po sili zakona)

Baš me zanima

Napiši pismo

Onemogućavanje dostupnosti zdravstvene usluge!

Samoborska kava protiv apaurina

Zbunjuje me cijela ova situacija...

Ne možemo sve počistiti u samo par dana

Ubi se živa od šodera!

Štela bi doma, a ne znam kak ni s čim

Pa kaj nemamo nikoga pametnijega?!?

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002