25.02.2010.

Vapaj znatiželjnoga i srditog putnika

Recite nam cijenu, ili...

Dragi Samoborček,Autoturist,grade Sveta Nedelja i

grade Samobor, recite nam koja je cijena pokaza za

ovaj mjesec za srednjoškolce ,studente i penziće,da

znamo...Ovo da nigdje nema cjenika je sramotno i

jadno.

Zapalit ću vam buseve

25.02.2010.

Povodom gostovanja "putujućeg cirkusa"

Koja je svrha takvih emisija?

Dakle, putujući cirkus "Lijepom našom" gostovao je u našem gradu.

Očekivao sam da će to biti jedinstvena prilika upoznati Lijepu našu sa samoborskom, prvenstveno kulturnom ponudom koja nije mala i ima bogatu tradiciju.

To su naši Ferdići, Samoborke, Glazbena škola, limena glazba "stara" 200 godina, naši vokalni solisti (na sreću neki su sudjelovali). Zatim tu su muzeji, galerija Prica, likovne kolonije, poznata gastronomska ponuda, samoborski obrti...

Međutim, u Samoboru su gostovali Colonija, Ćiro Gašparac kao imitator Đimija Stanića, neki tamburaški uradci sumnjive glazbene kvalitete.

Zaista, koja je svrha takovih emisija? Da upoznaju Hrvatsku kulturnim, društvenim i gospodarskim dostignućima jednog grada, ili da zaista budu putujući cirkus, koji ne baš dobrim programom ispunjava program t.zv. Hrama kulture?

rođeni Sanoborec

25.02.2010.

Ide nam sve bolje i bolje

Jedan dan, samo jedan dan...

http://www.jutarnji.hr/zlatko-gledec--bivsi-pomocnik-ministra-uvjetno-osuden-jer-je-zaposlio-policajca-na-jedan-dan/588019/

liberal

25.02.2010.

A sada malo o Komunalcu

Ni me stra', ni me stra'...

„Glavni zadatak čovjeka je savladati strah. Sve dok mu se budu tresla koljena, njegovo ponašanje će biti ropsko“

(T. Carlyle)

Možda navedena mudra izreka najbolje ocrtava stanje u gradskoj upravi Grada Samobora, ali i u komunalnom divu Komunalac d.o.o.. Svi smo mi željno iščekivali promjene pa eto tako konačno i svjedočimo ispunjenju naših želja. Htjeli smo druge, bolje i kvalitetnije od Filipca, Mastena, Kalafatićke....Dobili smo Beljaka, Frankića, Staneca, glasnogovornicu Grada ali po novom i Komunalac ima svoju glasnogovrnicu i svakako nezaboravnog Kušta. Ej ljudi GLASNOGOVORNICA KOMUNALCA!!!!! No, pitanje je jesmo li mi zapravi svjesni što smo htjeli i koje su posljedice naših neograničenih želja. Mislim da nismo...

I stoga ću pokušati ukratko prikazati trenutno stanje u našem komunalnom poduzeću Komunalac, a koje se zrcalno preslikava na cijelu gradsku upravu koju predvodi šerif Grada, gospodin Krešo Beljak, prof.

Naime, kao što je svima nama poznato došlo je „konačno“ do dugo najavljivanih promjena u Upravi trgovačkog društva Komunalac, pa je 01. veljače 2010. godine dužnost direktora preuzeo gospodin Boris Kušt, rođeni Samoborec („moš mislit“). Dotadašnji direktor, gospodin Marijan Marunica, sporazumno je raskinuo ugovor o radu kojeg je sklopio 2007. godine s Nadzornim odborom trgovačkog društva Komunalac. Gospodin Marunica je bio čovjek koji je znao, htio i mogao, ali ga sustav naprosto nije prihvatio. Sustav je tražio one koji će biti sposobni širiti strah ne samo unutar zidina gradske uprave već i puno šire. I konačno, nakon nekoliko godina djelovanja u sjeni, dolazi nam slavni pravnik Boris Kušt. I započinje dugo čekana reorganizacija Komunalca. Novi direktor najprije donosi Pravilnik o utvrđivanju alkoholiziranosti radnika, a potom i željeni Pravilnik o organizaciji društva i sistematizaciji radnih mjesta. Potonji Pravilnik je naravno usuglašen s gradskom upravom (čitaj: s gradonačelnikom) i već 13. veljače je stupio na snagu. Pravilnikom o organizaciji društva i sistematizaciji radnih mjesta sistematizirano je ukupno 206 izvršitelja, a u Komunalcu ima trenutno 213 zaposlenih, što ukazuje na izravno kršenje Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji društva, ali i kršenje odredbe čl. 6. Zakona o radu (NN, br. 149/09). No, sve navedeno ne bi bilo ni čudno ni zabrinjavajuće da se navedenom politikom zapošljavanja ne dovode u pitanje sudbine sadašnjih djelatnika Komunalca.

Naime, da bi se osigurala potrebna radna mjesta za podobne, najprije su pojedini djelatnici u Komunalcu dobili ponudu za sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima, pri čemu im se ne dostavlja prijedlog ugovora o radu na koji bi se trebali očitovati, već im se uvjetuje da se u roku od osam dana imaju očitovati o ponudi, a ako to ne učine ili se očituju negativno slijedi otkaz ugovora o radu, uz usmenu napomenu direktora da će dobiti otkaz onda kada on to odredi. Također se u spomenutoj ponudi rad navedenih djelatnika karakterizira kao nekvalitetan i nezadovoljavajući prema ocjeni direktora, a bez ikakvog konkretnog i valjanog obrazloženja što nas neminovno dovodi do zaključka da se radi o subjektivnim, politički obojanim i neutemeljenim prosudbama koje proizlaze iz dogovora o političkim smjenama na relaciji Kušt-Beljak. No i ne samo to, sve navedeno upućuje i na činjenicu da se što prije trebaju osigurati slobodna radna mjesta za nove ljude, politički podobne, pri čemu se radne kvalitete, znanje i iskustvo u potpunosti marginaliziraju bez ikakvog logičnog objašnjenja, osim da se radi o isključivom političkom mobbingu prema svima koji misle drugačije od direktora i gradonačelnika.

S druge pak strane, Pravilnikom su ukinuta pojedina radna mjesta, a djelatnicima na ukinutim radnim mjestima nisu ponuđena nikakva alternativna radna mjesta sukladno njihovim sposobnostima i stručnoj spremi, pa isti uglavnom prešutno i u strahu obavljaju svoje poslove iako ne znaju na koji način i temeljem kojeg pravno valjanog ugovora će im se slijedeći mjesec isplatiti plaća. Pravilnikom o organizaciji društva i sistematizaciji radnih mjesta sistematizirano je još jedno političko radno mjesto, a to je Pomoćnik direktora za tehničke poslove koje je rezultat političkog spletkarenja i potrebe zapošljavanja osobe, opet politički podobne i poslušne i direktoru i gradonačelniku.

I konačno ne smijemo zaboraviti one nove koji nam tek dolaze, poput rukovodioca čistoće i javnih površina (navodno pravi Samoborec, rodom iz Imotskog), zatim voditeljica održavanja javnih površina zbog koje jedan diplomirani agronom ostaje bez svog radnog mjesta jer nije politički podoban, potom svima nam poznata nova voditeljica financijsko-računovodstvenog odjela (iz vremena Bedeničića), nova podobna recepcionerka itd ........ Pitanje je samo ima li ovaj niz „podobnih“ postavljene ikakve razumne granice???

Dakle, dragi moji Samoborci i Samoborke, birali smo i izabrali.... Htjeli ili ne htjeli dobili smo strah, poniženje i prešutnu sugestiju da treba šutjeti i trpjeti i biti rob. Dobili smo naputak da se treba bojati; bojati za sebe, za svoju egzistenciju, za svoje radno mjesto, jer tko zna koliko još podobnih čeka na zapošljavanje u Komunalcu. Pitanje je samo jesmo li svi mi, ne samo djelatnici Komunalca, nego i svi građani grada Samobora, spremni živjeti u strahu??? Jesmo li spremni pokopati svoje dostojanstvo i ponos kako bi se trenutno uhljebili u vladajuću političku elitu i slijedili isključivo njena stajališta i ideje??? Ako jesmo, tada ni ne zaslužujemo sustav bolji od ovoga koji trenutno imamo, sustav u kojem nas se omalovažava i pretvara u robove trenutnih lokalnih moćnika. A ako pak nismo spremni trpjeti i „tresti koljenima“ tada budimo dostojanstveni i pokažimo pojedincima da se možemo, hoćemo i znamo boriti za svoj položaj.

I na kraju, vjerujte, da neovisno o tome što usađuje strah, i sam direktor Komunalca je u strahu, i to u strahu od činjenice da neće moći udovoljiti svim traženim zahtjevima gradonačelnika, jer u protivnom ovakvih početničkih, a teško ispravljivih grešaka u postupku donošenja i primjene radnih propisa kod pravnika s dugogodišnjim iskustvom u pravnim i kadrovskim poslovima ne bi smjelo biti.

Iskoristimo taj strah....

nepodobni

25.02.2010.

Odgovor na članak u Rubrici Reagiranja

A gde su ona lepa, minula vremena...

Što nama - vlasnicima obiteljskih kuća u zimskom periodu (zbog dobro očišćenih cesta) preostaje kada nam na naše dvorišne ulaze i pločnike (koje redovito čistimo) ralice naguraju ledene snježne gromade?

Ne preostaje nam (a i nama već poodmakle dobi) nego da im vratimo na cestu (jer nemamo kamo), ugrožavajući limene ljubimce i njihove vlasnike, a štiteći sebe koji ne možemo iz svojih dvorišta - ni pješice ni automobilom (pa ni za najhitnije slučajeve, dok ne razgrnemo prolaz)!

U neka prošla vremena iza ralice išla je ekipa s traktorima ili kamionima i odvozila snijeg u Gradnu...

Zaista, potrebne su sankcije i za Komunalac i za pametne (bez srama) građane. Samo se moramo dogovoriti - jedne godine njima, a druge "pametnima" koji žele izaći iz svojih dvorišta, pješice ili automobilom, nakon čišćenja Komunalca.

Bez srama,

"pametni" građani Samobora

"pametni" građani Samobora

25.02.2010.

Novo, novije, najnovije...

Rončević tuži Groma!

...Isti izvor javlja i da su odvjetnici Rončevića i Bačića podnijeli DORH-u kaznenu prijavu protiv Pavla Groma, vlasnika tvrtke Agrogrom iz Samobora, koji je sudjelovao na natječaju MORH-a nudeći Mercedesove kamione. Odvjetnici tvrde da je Grom dao lažni iskaz kad je rekao da je cijena Mercedesovih kamiona od 860.000 kuna uključivala i PDV, a navodno su priložili i dokumentaciju iz koje se vidi da je Agrogrom prošle godine prodao MORH-u jedan Mercedesov kamion sličnih konfiguracija za 168.000 eura bez PDV-a.

skinuto s jednoga portala

Napiši pismo

Recite nam cijenu, ili...

Koja je svrha takvih emisija?

Jedan dan, samo jedan dan...

Ni me stra', ni me stra'...

A gde su ona lepa, minula vremena...

Rončević tuži Groma!

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002