19.10.2010.

Priopćenje Mladih hrvatskih liberala Samobora

Manjak senzibiliteta i političke vizije

Članovi Mladih hrvatskih liberala (MHL) Samobora iskazuju svoje ogorčenje vezano za odluku tijela vlasti Grada Samobora u natječaju za stipendije za nadarene učenike, studente i mlade glazbenike te stipendije za deficitarna zanimanja.

Podsjećamo, na press konferenciji održanoj prošli tjedan predstavnici vladajuće koalicije su najavili smanjenje iznosa stipendija za nadarene učenike i studente, i to u smanjenim iznosima za nadarene studente s 1.000 na 750 kuna, a za nadarene učenike sa 750 na 500 kuna.

Odluka vladajuće koalicije da štednjom na populaciji mladih, studenata i nadarenih učenika krene u rezanje proračunskih rashoda za sljedeću godinu predstavlja manjak senzibiliteta prema najvitalnijem dijelu društva, ali i manjak političke vizije gradskih struktura.

Žalosno je da, nakon što je proračun za 2010. Grada Samobora u vrijeme najveće gospodarske krize rađen na projekciji rasta od 1% (!?) te nakon što se uvidjelo da u gradskoj blagajni nedostaje skoro 20% planiranih sredstava, gradska vlast počinje štednju najprije na onima koji će u budućnosti biti nositelji društvenog razvoja ovog grada - budući građevinari, strojari, inženjeri, profesori...

Vlast u Gradu Samoboru, umjesto da ulaže u mlade i njihovo obrazovanje te da ih na taj način privuče da u budućnosti ostanu u Samoboru i pridonesu razvoju ovoga grada, ona, upravo suprotno, zatvara vrata onima koji svojim radom i nadarenošću žele sebi i drugima omogućiti bolje uvjete života.

MHL Samobora savjetuju gradskim strukturama da pri kreiranju novog proračuna ne ponove iste pogreške te da proračun za 2011. godinu bude štedljiv, u skladu s trenutnom gospodarskom situacijom u državi i u Gradu Samoboru, ali da te štednje zaobiđu one koji mogu Samobor izvući iz ove teške situacije.

Samobor je oduvijek bio europski grad, ali se u ovom trenutku mora i europski ponašati, jer svaki moderan grad ili država ni u trenutku najveće gospodarske krize nikad ne štedi na obrazovanju i znanosti.

Potrebno je da se nositelji vlasti Grada Samobora manje bave "rezanjem vrpci", "turističkim obilaženjem" gospodarskih postrojenja, preslagivanjem granica mjesnih odbora te da nađu dovoljno znanja, mudrosti i političke volje da funkcioniranje Grada Samobora bude ekonomičnije.

MHL nije protiv uređivanja cesta u Samoboru i okolici, ali takva ulaganja će uskoro biti drastično smanjena ukoliko gradska vlast ne napravi reorganizaciju unutar sebe i ne učini korake u oživljavanju gospodarstva grada.

Nadamo se da će se prvi koraci u tom smjeru vidjeti u prijedlogu proračuna za 2011. godinu.

Mladi hrvatski liberali Samobora dopredsjednik ŽO MHL-a Zagrebačke županije Nikica Matan, dipl.iur.

19.10.2010.

Asistent u nastavi

Gospodine Fabek, hoćemo istinu

Za reagiranje me ponukao članak iz portala Večernjeg lista iz kojeg izdvajam slijedeći dio:

...."Primjer OŠ Mihaela Šiloboda, čijem je jednom učeniku Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama “Idem” osigurala asistenta u nastavi, potvrđuje koliko on djetetu može pomoći. Budući da se struka slaže s mišljenjem da bi asistent morao biti netko blizak učeniku velika je vjerojatnost da ćemo na takvim radnim mjestima zapošljavati upravo ljude sa samoborskog područja – kaže pročelnik i dodaje da u čitavoj Županiji pomoć osobnog asistenta treba 68 učenika. A što je s financijama? Brutto plaću od 3300 kuna asistentu koji je na zavodu za zapošljavanje dulje od tri godine u cijelosti isplaćuje HZZ, dok za one koji su na zavodu kraće 25 posto iznosa plaća Grad, a ostalo HZZ....."

Poštovani gospodine Fabek molili bi Vas da izjavljujete istinu.

Niste Vi osoba koja je projekt željela podržati i duži ste period uspješno sve zaobilazili i prebacivali na manjak sredstava. Razlog mi zaista nije jasan ali sada nije niti važan.

Poznato je svim upućenima kako su jadni roditelji te djece s teškoćama u razvoju potencirali projekt ali bezuspješno. Napokon u suradnji s tadašnjom tajnicom Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Sv.Nedelje koja je poslala dopise zamolbi na mnogo adresa, projekt je i zaživio. kasnije je to odradila Udruga "Idem".

Kad bolje pogledate u gornjem tekstu se navodi kako kompletnu plaću za asistenta isplaćuje HZZ. Upitan je samo broj godina osobe tamo prijavljene. Svima nam je poznato kako je mnogo ljudi prijavljeno dugi niz godina na HZZ i time Grad NEMA nikakvih troškova.

Bitna je samo dobra volja pojedinca!!!!

Usput pitanje, kada će ostatak učenika dobiti pomoć i asistenciju??

idem

19.10.2010.

Kad bu gotova izgradnja brda na putu prema Rudama?

A kad još sneg zapadne?!

Dosadno je već. Nitko ništa ne pita. Dajte pitajte: kad bu gotova izgradnja brda na putu prema Rudama?

Sad kad su čuli da bi trebal zapast snijeg počeli su navažati tisuće tona pijeska iz svih krajeva lijepe naše. Nemre se proć kraj tolikoh kamiona a da bar jedan ne počme trubit 'da kaj se sad mi tu sprevažamo kad oni tak puno delaju' u zadnih 4 dana. To kaj nisu ništ delali 6 meseci, to nije važno. Glavno da se je plaćica pobirala.

Rudarček razbitog auta

Napiši pismo

Manjak senzibiliteta i političke vizije

Gospodine Fabek, hoćemo istinu

A kad još sneg zapadne?!

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002