28.05.2010.

Zeleno svjetlo za nezreli prijedlog

Mostovi nesporazuma

Zeleno svjetlo za nezreli prijedlog

Mostovi nesporazuma

U Glasniku Samobora i Svete Nedelje br. 153 s nadnevkom 30. travnja 2010. pod naslovom Za imenovanja smo spremni, doista strši brzopleta rečenica: "...da se mostovi u Samoboru imenuju po gradovima prijateljima našega grada ulazi u svoju završnu fazu, nakon što je zeleno svjetlo dao Kolegij gradonačelnika".

Brzopleta, jer ovo nije grad aktualnog Kolegija nego svih građana - bivših, sadašnjih i budućih. Gospodo, loše je "sazrijevalo" još od rujna prošle godine, kada je Odbor za imenovanje ulica i trgova krenuo u raspravu o novom prijedlogu. Je li bilo i drugih prijedloga?

Pitanje imenovanja nije tek nešto tako. Stoga i ne začuđuje čudovišni nastavak: "Nakon što je ideja jednoglasno podržana od svih članova, uslijedila je njena razrada..." Ovo "jednoglasno" se opetuje u članku.

I ja sam za jednoglasno suglasje da se prijateljstvo treba širiti, oplođivati, ali ne na ovako neprimjereno utemeljen način.

Gospodo, Samobor (govorim o srcu baroknog gradića) ne smije nikakav Odbor dirati bez povijesno uljudbene utemeljenosti vođen jedino logikom: "Pa ovo je zgodno, čak europski probitačno".

Cijenim prijateljska zbližavanja, pače, ali protiv sam brzopletih nakaradnih odluka. Treba naći mjesta i ima prostora za obilježbu gradova prijatelja, ali stavljati ih u povijesnu jezgru suludo je i s ikakvim stručnim promišljanjem nema veze.

Hoće li takvo što pasti ikakvom odboru na pamet u Varaždinu u središte udomiti prijateljske ulice npr. Vladivostoka, Kaira, Bukurešta, Osla... ili će se na splitskom Peristilu naći kale prijateljskih Napulja, Cannesa, Ankare...?

Možda se nađe i nekakav plitvički odbor pa u ime europske privrženosti imenuje jezera ili mostove: Granada, San Diego, Dortmund...?

Imamo Ulicu grada Wirgesa; nađimo ih i za Veles i za Pečuh, Stari Grad i Parabiago (ima prostora na pretek), ali zar ćemo uz petnaestak samoborskih mostova zbog floskule "snažna simbolika mostovi – prijateljstvo", bez obzira na reciprocitet (nećete ga dobiti u prijateljskim središtima!), ostaviti naraštajima trenutak nepromišljenosti i pomodne europske bedastoće?!

Uostalom, poradi ovoga i A.G.M. se u grobu uznemirio. Citiram njegovu prepoznatu: "Inteligentan kao zagrebačko predgrađe, (...) Samobor je od najhrvatskijih hrvatskih mjesta, grudobran i bedem hrvatstva (...) Krasan je Samobor (...). Blizina s glavnim gradom daje mu čar bliskog ladanja... "

Hajde Matošu s bedastoćama! Imamo mi jednoglasne odbore.

Profesor povijesti (podaci poznati uredništvu)

28.05.2010.

Imala sam jake bolove u kičmi...

Bol manje boli kod privatnika

Imala sam jake bolove u kičmi, ramenu i nogama, a morala sam čekati na red HZZO-a gotovo pola godine. Odlučila sam otići privatno u Pyria Medica, u centru Samobora, gdje sam primljena odmah i uz najsuvremenije aparate tretirana izvrsno uz najpovoljniju cijenu. Zahvaljujem se ekipi fizikalne terapije i masaže.

Samobor, 20. svibnja

Dagmar Vidović Dundić

Napiši pismo

Mostovi nesporazuma

Bol manje boli kod privatnika

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002