19.02.2010.

Problemi s oblačenjem i pravopisom

Ciganka s gornjim djelom domaće rubaće

Gledao sam ovih dana maske koje su opet priređivane s mnogo ideja a kretale su se od perike do cjelovirtih maski i kostima svih vrsta. no nažalost neke maske sadržavale su u sebi i djelove narodne nošnje ( ciganka s gornjim djelom domaće rubaće, bakice s radnom nšnjom naših sela, cjelovite nošnje u povorci MO Grdanjci....Mislim da bi to trebalo izostaviti jer je nošnja dio identiteta ovog grada. Rijetki smo gradovi gdje se nošnja može vidjeti kao dio tradicionalnog načina odjevanja tijekom godine. Rupci na glavama naših žena su specifični...Potičem da se nošnja više ne ugrađuje u naš fašnik. Možda samo kod dječih maski.Zanima me što drugi mislite o tome.

Marko

19.02.2010.

Što je fašnik bez mjesnih odbora?

Jednostavno - prekrasno!

Mjesnih odbora ove godine puno, čak 16.Program su imali u dva dana. Subota i nedjelja ispunjena povorkama mjesnih odbora koji su mnoge nasmijali,ismijali državnu i gradsku vlast,uglavnom sadržajno i lijepo.U svojim taborima su više manje uspješno predstavili svoje mjesne posebnosti, počastili prijatelje, slučajne prolaznike i sami sebe nakon nastupa.Gužva u Livadićevoj bila je stalno.

Pripreme za odlazak na fašnik bile su danima tjednima.Druženje po društvenim domovima, privatnim kućama i drugim prostorima su dragocjena, poticajna za zbližavanje ljudi.Stoga mi nije jasno zašto zločestih komentara da je previše novaca bačeno za mjesne odbore. Nije li to Samoborski fašnik koj ima svoj specifikum upravo u tim nastupima. Ove godine kad je izotao posjet većeg broja Zagrepčana i ostalih jer kolone na ulazu u Samobor nije bilo, mjesni odbori su bilipun pogodak. ispunili trg i okolne ulice.Bravo organizatoru na uloženom novcu u taj projekt.Bravo na taboru u Livadićevoj. Bravo svim koji su se uključili u ludovanje i nasmijali nas, razveselili. Samoborsdki fašnik, jedan od identiteta grada prvenstveno je za nas domaće.Ove godine to je bilo vidljivo.

Mihael

19.02.2010.

Bravo za gradsku glazbu

Prosto mi je došlo milo!

Bravo za gradsku glazbu!

S koliko volje i želje da se prezentiraju mogućnosti, najbolje je pokazao po nemogućim vremenskim uvjetima nastup Gradske glazbe Samobor, u okviru 184 samoborskog fašnika.Treba tu glazbu doživjeti a ne samo ćuti. Mladi glazbenici pod ravnanjem izuzetnog dirigenta Roberta Poldgara širokim repertoarom po onoj''za svakog ponešto''jednostavno su oduševili.Uz odlične glazbene aranžmane i solisti su se priklonili kompletnom ugođaju. Veliko je iznenađenje i to pozitivno bio nastup Franje Sine Gluščića, koji je pokazao da i s ovakvim orkestrom a obzirom na svoje glasovne i scenske kvalitete može dati puno ljubiteljima glazbe. Odlični su bili Dado i Goran, a izuetno su se svidjele i Samoborske mažoretkinje. I dok su do sada sve ovo bile pohvale, ono loše je izbor termina za ovakav nastup orkestra. Tek u 21,30 na hladnoći i otvorenom vrhunska glazba. To je loš izbor termina, što se odrazilo i na one koji su željeli čuti što i kako mladi glazbenici sviraju.Da su imali nastup u šatoru koji je grijan, sigurno da bi se ''tražila karta više''.Ovako samo nas 50-tak sretnika na -6 C. moglo je uživati. Činjenica je, da grad samobor ima orkestar za visoke domete. Bravo dečki i bravo puce, a posebno bravo dirigentu i vodstvu orkestra na čelu s Mihom.

Oduševljena slušateljica

Napiši pismo

Ciganka s gornjim djelom domaće rubaće

Jednostavno - prekrasno!

Prosto mi je došlo milo!

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002