16.11.2010.

Još jedna navodno ispitivanje javnog mnijenja

Nije tak, nek je ovak!

Agencija Promocija Push provela je istraživanje na području grada Samobora kojim se željelo utvrditi doživljaj rada gradske vlasti gradonačelnika i gradskog vijeća, informiranosti građana o sadržajima iz djelokruga gradske uprave te doživljaj glavnih prioriteta javnih politika u Gradu Samoboru.

Obzirom da je u vrijeme ispitivanja prošla godina dana otkako je u gradu Samoboru na mjesto gradonačelnika stupio Krešo Beljak, ispitanici ga doživljavaju kao najneuspješnijeg gradonačelnika dosad, što potvrđuje 53 % ispitanika, dok njih 14% nije moglo usporediti njegov rad jer je još prerano za davanje ocjena. Zanimljivo je da birači svih aktualnih stranaka (HSLS, SDP, HDZ i HNS) uključujući i glasače HSS-a ocjenjuju Beljaka neuspješnim u vođenju grada te su mu dodijelili ocjenu 2 (na skali od 1 do 5) dok je osobni angažman gradonačelnika dobio ocjenu 1 kod čak 50% ispitanika. Svega 12 ispitanika dalo je pozitivnu ocjenu njegovu radu.

Razlog tako lošoj ocjeni rada gradonačelnika je to što mu se zamjera da je u kampanji obećavao jedno, a danas radi sasvim drugo (21% ), povećanje cijene vrtića (16%), povećanje cijena umirovljeničkih pokaza (10 %), povećanje cijene odvoza kućnog otpada (6%) te netransparentnost rada gradske uprave (4%). Iako se po mjesnim odborima nije izgradio niti jedan značajniji objekt koji je započet u mandatu Kreše Beljaka, 1,5% građana ipak smatra da to nije samo njegova krivica nego i prošlih gradonačelnika.

Ispitanike se pitalo i za mišljenje o potezima i odlukama gradske vlasti pri čemu je 37% odnosno više od 1/3 ispitanika dalo negativnu ocjenu za izgradnju parkirališta unutar pješačkih zona na Trgu kralja Tomislava te u Milakovičevoj ulici. Ideju preseljenja gradskih službi u prostor bivše vojarne većina smatra lošim rješenjem. Naime, 42% ispitanika smatra da gradska uprava treba ostati na postojećoj lokaciji, a 18% ispitanika smatra da je loše pregovaranje od strane gradonačelnika dovelo do toga da grad mora plaćati ono što su Samoborci gradili.

Veliki postotak ispitanika ističe gradnju autobusnog kolodvora (65%) kao tipičan primjer nejasnih odnosa u lokalnoj politici budući da je izvođač radova ujedno i glavni sponzor kampanje Kreše Beljaka. Gradonačelniku zamjeraju i kašnjenje s izgradnjom. Zaustavljanje izgradnje novih stambenih zgrada sa stanovima za prodaju ispitanici smatraju dvojbenim (65%) jer je u predizbornoj kampanji obećano jedno, a danas se radi sasvim suprotno. 58 % ispitanih je istaknulo neuvođenje prireza na plaće zaposlenika kao veliku olakšicu za ionako malen obiteljski budžet no većina uopće ne vidi razlog uvođenja prireza s obzirom da to nije učinila niti jedna vlast u Gradu Samoboru dosad.

Kako se u kuloarima govori o nekvalitetnom radu gradske uprave ispitivanje je upravo to i pokazalo tako da su ocjenama „nezadovoljan“ i „uglavnom nezadovoljan“ ocijenjeni rad gradske službe i rad pauk službe. Zanimljivo je da je razina uređenosti i čistoća ulica, trgova i zelenih površina ocijenjena lošijom nego za mandata prijašnje vlasti.

Ispitane su i preferencije birača i da su sutra izbori 44% birača sigurno izlazi na izbore te bi njih jedva 8 % glasalo za Beljaka i HSS.

U telefonskoj anketi je sudjelovalo 1000 ispitanika koji su odabrani uz kontrolu socio-demografskih obilježja sugovornika po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu. Istraživanje je provela agencija Promocija Push kojoj se možete obratiti za detalje istraživanja.

Promocija - Push

16.11.2010.

Priopćenje predsjednika samoborskog HDZ-a

Tomislav Masten: Ja to nis rekel!

U Glasniku Samobora i Svete Nedjelje od 12. studenog objavljen je razgovor između mene kao predsjednika GO HDZ-a Samobor i urednika toga lista pod naslovom "Pravim je krivcima mjesto u zatvoru". Želim naglasiti da nikada nisam obavio autorizaciju spomenutog teksta (iako je autorizacija dogovorena prije razgovora), niti sam dao suglasnost za objavu razgovora u ovakvom obliku, na što sam i upozorio autora. Usprkos tome glavni urednik Glasnika Samobora i Sv. Nedjelje uzeo si je za pravo da interpretira moje odgovore na postavljena pitanja na onaj način koji on smatra adekvatnim. Koji je tome razlog uistinu ne znam, ali smatram da objavljeni tekst predstavlja samovoljnu interpretaciju gospodina Roberta Škiljana.

S poštovanjem,

Tomislav Masten

16.11.2010.

Podsjećanje na vremena pokojnog Janka Filipca

ORA i URA

Kada sam bio srednjoškolac postojale su t.z.v. omladinske radne akcije – ORA. Tada smo probili stazu od muzeja do Vugrinščaka, raščišćavali smo ruševine Starog grada, kopali kanal za polaganje telefonskog kabela…

Glavni inicijator tih akcija bio je pokojni Janko Filipec, ali imali smo podršku tadašnjih općinskih struktura, pa smo čak jednog ljeta dobili i nagradno ljetovanje u Segetu kraj Trogira.

Danas ORA više ne postoje, ali rekao bih da dio te generacije sada čine grupu „URA“ - umirovljeničke radne akcije.

Te „članice“ čiste Anindolske staze od tona otpalog lišća, kako bi rekreativci i svakodnevni šetači mogli bez opasnosti šetati, a da ne uganu nogu na prekrivenoj žili ili vododerini, odnosno, da smanje mogućnost razvoja opasnih krpelji (klopova) na samim stazama.

Jasno, podršku imaju samo od pojedinih šetača. Gradske strukture i organizacije za održavanje park-šume Anindol kao da nisu zainteresirane za takve aktivnosti.

Bivši omladinac

Napiši pismo

Nije tak, nek je ovak!

Tomislav Masten: Ja to nis rekel!

ORA i URA

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002