17.11.2010.

Ispitivanjima javnog mnijenja nikad kraja

I najnovije istraživanje: Promocija Zna Se

Agencija Promocija Zna Se provela je istraživanje na području grada Samobora kojim se željelo utvrditi doživljaj rada gradske vlasti gradonačelnika i gradskog vijeća, informiranosti građana o sadržajima iz djelokruga gradske uprave te doživljaj glavnih prioriteta javnih politika u Gradu Samoboru.

Obzirom da je u vrijeme ispitivanja prošla godina dana otkako je u gradu Samoboru na mjesto gradonačelnika stupio Krešo Beljak, ispitanici ga doživljavaju kao najneuspješnijeg gradonačelnika u povijesti Samobora što potvrđuje 99,99% ispitanika, dok njih 0,01% nije moglo usporediti njegov rad jer je još prerano za davanje ocjena. Zanimljivo je da birači svih aktualnih stranaka (HSLS, SDP, HDZ i HNS) uključujući i glasače HSS-a ocjenjuju Beljaka neuspješnim u vođenju grada te su mu dodijelili ocjenu -1 (na skali od 1 do 5, zamislite?!) dok je osobni angažman gradonačelnika dobio ocjenu 1 kod čak 99,99% ispitanika. Svega 1 ispitanik dao je pozitivnu ocjenu njegovu radu i to je vjerojatno bio on sam.

Razlog tako lošoj ocjeni rada gradonačelnika je to što mu se zamjera da je u kampanji obećavao jedno, a danas radi sasvim drugo (99,99% ), povećanje cijene vrtića (99,99%), povećanje cijena umirovljeničkih pokaza (99,99%), povećanje cijene odvoza kućnog otpada (99,99%) te netransparentnost rada gradske uprave (99,99%). Iako se po mjesnim odborima nije izgradilo niti radilo apsolutno ništa, 1,5% građana ipak smatra da to nije samo njegova krivica nego krivica SDP-a i HNS-a koji ga navodno koče u radu.

Ispitanike se pitalo i za mišljenje o potezima i odlukama gradske vlasti pri čemu je 99,99% odnosno svi osim jednog ispitanika dalo negativnu ocjenu za izgradnju parkirališta unutar pješačkih zona na Trgu kralja Tomislava te u Milakovičevoj ulici. Ideju preseljenja gradskih službi u prostor bivše vojarne 99,99% ispitanika smatra lošim rješenjem. Svi oni u stvari žele da se tamo doseli katolički sveučilišni kampus ili ako ne može to, da onda barem ostane ovako kako je u zadnjih 10 godina. Naime, 99,99% ispitanika smatra da gradska uprava treba ostati na postojećoj lokaciji, a 99,99% ispitanika smatra da je loše pregovaranje od strane gradonačelnika dovelo do toga da grad mora plaćati ono što je gradila JNA umjesto da nam država preda Vojarnu i uz to plati barem 10.000,000 kn naknade jer smo dugo čekali.

Veliki postotak ispitanika ističe gradnju autobusnog kolodvora (99,99%) kao tipičan primjer nejasnih odnosa u lokalnoj politici budući da je izvođač radova ujedno i glavni sponzor kampanje Kreše Beljaka. Gradonačelniku zamjeraju i kašnjenje s izgradnjom te činjenicu da gradnju kolodvora nije dodijelio poduzeću iz Bjelovara (iako 8.000.000 skupljem na javnom natječaju) koje je već napravilo novu sportsku dvoranu. To što se ta dvorana već nakon nekoliko godina u gotovo ruševnom stanju zamjeraju također Beljaku jer je on naslijedio takvo stanje pa je kriv.

Gotovo svi ispitanici (99,99%) zamjeraju gradonačelniku transparentnost troškova kampanje te smatraju da je puno bolje da kampanje političkih stranaka financiraju HEP i ostala državna poduzeća odnosno svi porezni obaveznici a da pri tome rizničari i predsjednici stranaka uzmu svoj dio za sebe.

Zaustavljanje izgradnje novih stambenih zgrada sa stanovima za prodaju ispitanici smatraju dvojbenim (99,99%) jer je u predizbornoj kampanji obećano jedno, a danas se radi sasvim suprotno. Naime, ispitanici misle da bi bilo bolje da Beljak jednostrano i protuzakonito ukine sve dozvole koje je izdala bivša vlast i da se na taj način Samobor obaveže isplatiti investitorima desetine milijuna kuna.

99,99% ispitanih je istaknulo neuvođenje prireza na plaće zaposlenika kao veliku glupost jer su prirez uvele gotovo sve općine i gradovi pa nikom ništa?! Velika većina smatra da je Samobor pod vodstvom Beljaka unazađen za cijelo stoljeće a jedan od glavnih razloga (99,99%) je upravo neuveđenje prireza.

Skoro najveće zamjerke gradonačelniku (99,99%) izrečene su u ovoj anketa na uporno inzistiranje Beljaka na komunističkoj krivotvorini da je Samobor grad od 1242. jer većina (99,99%) smatra da je Samobor gradom postao tek 1990. i dolaskom HDZ-a na vlast. Isti postatak smatra da Beljak ne razlikuje pojmove Bula i Bela, te inzistira na Belinoj povelji samo zato jer ga podsjeća na njegovo prezime i jer misli da Beljaki vuku porijeklo od Bele.

Kako se u kuloarima govori o nekvalitetnom radu gradske uprave ispitivanje je upravo to i pokazalo tako da su ocjenama „nezadovoljan“ i „apsolutno nezadovoljan“ ocijenjeni rad gradske službe i rad pauk službe. Zanimljivo je da je razina uređenosti i čistoća ulica, trgova i zelenih površina ocijenjena barem 100% lošijom nego za mandata prijašnje vlasti (99,99% ispitanika).

Ispitane su i preferencije birača i da su sutra izbori 108,99% birača sigurno izlazi na izbore te bi njih jedva 0.01 % glasalo za Beljaka i HSS. S druge strane, HDZ bi dobio 99,99% dok bi SDP, HNS i HSLS ostale ispod izbornog praga. Isto vrijedi i za izbore za gradonačelnika gdje bi danas 99,99% podržalo kandidata HDZ-a Tomislava Mastena. Razlog naglog porasta rejtinga Mastena leži u činjenici da njegova stranka na državnoj razini postiže nevjerojatne gigantske gospodarske rezultate (99,99% ispitanika), te da je kandidat ipak skinuo poster Ive Sanadera iz stranačkih prostorija te je pljuvanjem po onome pred kojim je do jučer klečao pokazao javnosti da je visoko moralna osoba.

U telefonskoj anketi je sudjelovalo 75000 ispitanika s područja Samobra, koji su odabrani uz kontrolu socio-demografskih obilježja sugovornika po rasi, vjeri, spolu, seksualnoj orjentaciji, dobi, obrazovanju i radnom statusu. Istraživanje je provela agencija Promocija Zna Se kojoj se možete obratiti za detalje istraživanja.

ruka na srcu

Napiši pismo

I najnovije istraživanje: Promocija Zna Se

Arhiva 2010

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002