17.11.2004.

Predstavljanje knjige "Američki san dečka s Trešnjevke" predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića

Dug je put od Ferraria do Toyote

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige "Američki san dečka s Trešnjevke" Borisa Mikšića, to je mnogima bilo otpočetka jasno, označilo je početak predizborne predsjedničke kampanje u našem gradu. U maloj dvorani Hrvatskog doma, 16. studenog, dvadesetak Samoboraca i članova organizacijskog tima Borisa Mišića najprije je odslušalo nekoliko redaka iz spomenute knjige.

Doznalo se da je Mikšić odlučio otputovati u Ameriku još 1968. godine, upravo u Samoboru, vraćavši se s planinarenja po samoborskim bregima. Kad je tog sunčanog popodneva na glavnom samoborskom trgu ugledao crveni Ferrari 500 America, američki san postao je java ovom tadašnjem gimnazijalcu, a sadašnjem poduzetniku. Nakon završenog studija strojarstva 1974. zaputio se put obećane zemlje, zemlje slobode i bogatstva. I tako je, počevši doslovce od nule, izgradio respektabilnu tvrtku Cortec, konkurentnu mastodontu Shellu. Mikšić je u svom govoru naglasio kako je "jedina budućnost ove zemlje u konkurentnosti. Samo s konkurentnošću i izvozom životni standard će rasti, a tehnološki standard će doći na svjetsku razinu."

Problem Hrvatske, nastavio je Mikšić, u tome što nema političare koji su ikada u životu nešto radili i zaradili. Primjerice "predsjednik fikus – ili kaktus ili kako već sam sebe naziva" napravio je 52 putovanja u inozemstvo i ništa nije postigao. Samo je potrošio novce. A ne zna niti govoriti engleski jezik".

Mikšić je još rekao kako je "Samobor jedan ogledan primjer kako bi Hrvatska trebala napredovati. Male i srednje tvrtke su fleksibilne i imaju veći tempo razvitka od velikih mastodontskih kompanija. Budućnost je u malim firmama koje su sposobne lako se prilagođavati potrebama tržišta". "Kod nas", rekao je Mikšić "kapital dolazi izvana, skup je i često protivan našim interesima. Na ovaj način, bez snažnog vođenja, ubrzo ćemo sve rasprodati i postati kolonijalna država. Hrvatskoj treba vođa, tipa Nehrua u Indiji. Pošten čovjek koji je Indiju izveo iz kolonijalne okupacije. Trebamo se ugledati na države kao što su Finska i Irska koje su sa sličnim brojem stanovnika daleko ispred nas. O Švicarskoj da se i ne govori. U Europu ne treba srljati, niti Švicarska se još nije odlučila ući u Europsku uniju."

Na kraju su okupljeni čuli i jedno pravo predizborno obećanje. Kad postane predsjednik, Mikšić će, kako kaže, otputovati u Japan, posjetiti predsjednika Toyote s kojim je osobni prijatelj i reći mu da u Hrvatskoj postoji jedan grad koji je stvoren za razvoj auto industrije – Vukovar.

Tomislav Marvar

 
17.11.2004.

Uzvratni posjet Koprivničana Samoboru

Sadržajno i poticajno

Uzvratni posjet Koprivničana Samoboru

U Samoboru je tijekom 12. studenog boravilo izaslanstvo Grada Koprivnice. Bio je to uzvratni posjet našim gradskim dužnosnicima, a započeo je jutarnjim prijamom u Gradskoj vijećnici, gdje je goste pozdravio gradonačelnik Žarko Adamek sa suradnicima. Upoznavši ih ukratko s poviješću grada, gradonačelnik je govorio o ostvarenju projekata u ovoj godini, te istakao niz infrastrukturnih i objekata društvene nadgradnje koji su završeni ili je njihova izgradnja u tijeku.

Na dočeku je zahvalio gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić koji je u kraćem obraćanju okupljenima naglasio da dva grada, iako razvijenija od hrvatskog prosjeka, ipak još dosta mogu jedan od drugoga naučiti.

Nakon prijama krenulo se u obilazak Samobora. Najprije su posjetili Muzej Marton i Galeriju Prica, a potom su se podijelili u dvije skupine – gospodarsko - komunalnu i za društvene djelatnosti. Prva je obišla reciklažno dvorište, radnu zonu i nekoliko uspješnih privrednika, da bi na kraju došli u Poduzetnički centar. Tu ih je Mladen Noršić, voditelj turističke razvojne inicijative upoznao s projektom Turističke zone po Sutli i Žumberku, s projektom klasterizacije turističkih sadržaja u zoni i projektom kopnenog jahtinga koji se financiraju iz programa Europske unije.

Skupina društvenih djelatnosti posjetila je Glazbenu školu, Osnovnu školu Bogumila Tonija, vrtić Grigora Viteza, Samoborski muzej, Gradsku knjižnicu i izdavačku kuću Merdijani. Upravo je glavni urednik Merdijana, Dragutin Feletar zaslužan za suradnju dva grada jer je poslovno vezan uz Samobor, a u Koprivnici obnaša dužnost predsjednika Gradskog vijeća.

U ranim posljepodnevnim satima svi su zajedno obišli i poduzeće IGO MAT d.o.o. na Otruševcu, posjetili tamošnju Grgosovu spilju i ručali u restoranu Spilja.

Ivica Horvat

FOTO: Gradonačelnici Adamek i Mršić razmijenili su prvo zdravice, a zatim i iskustva

 

Predstavljanje knjige "Američki san dečka s Trešnjevke" predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića

Uzvratni posjet Koprivničana Samoboru

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002