29.12.2004.

Sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Za sada ništa od Znanstveno povijesno-geografske monografije grada Samobora

Zasad neće biti ništa od prilično obećavajućeg najavljenog projekta Znanstvena povijesno-geografska monografija grada Samobora, koji je svjetlo dana trebao ugledati 2007. godine. Danas je, naime, Gradsko poglavarstvo, na zahtjev Izdavačke kuće Meridijani kao nositelja tog projekta, prihvatilo sporazum o raskidu Ugovora o poslovnoj suradnji na njegovu ostvarenju. Meridijani se, kako je obrazloženo, povlače iz ovog projekta zbog izrazito negativne medijske kampanje u dnevnom i lokalnom tisku, te brojnih prosvjednih poziva građana, čime se stvorila negativna klima oko cjelokupnog projekta pod nazivom Monografija.

S druge, pak, strane, u Meridijanima su se osjetili prozvanima i za dosadašnje zajedničke projekte s Gradom Samoborom, konkretno za Fotomonografiju i reprintirano izdanje knjige Samobor, koje su dobili temeljem natječaja. Ovakve negativne konotacije – ističe se još u obrazloženju – ne stvaraju povoljnu klimu u kojoj bi se u kratkom četverogodišnjem razdoblju ostvario zahtjevan projekt. Meridijani će se zato više usmjeriti prema izdavanju školskih udžbenika, a Grad od projekta, pridodano je na sjednici već formuliranim zaključcima, ipak neće odustati. Svoj resorni društveni odjel zadužio je da u tri sljedeća mjeseca pripremi natječaj za ovaj projekt i izvidi koje bi se sve institucije mogle u njega uključiti. Izravne financijske štete za Grad od raskida ovog ugovora neće biti budući da nikakvog transfera novca s tim u vezi zasad nije bilo. Inače, projekt Znanstvena povijesno-geografska monografija grada Samobora bio je težak blizu 600 tisuća kuna, s gradskim udjelom od oko 350 tisuća kuna. Posebno žaljenje zbog raskida ugovora iskazali su gradonačelnik Žarko Adamek koji je ustvrdio da je specifičan samoborski stav srušio još jedan projekt, i dogradonačelnik Marko Amić koji je izrazio bojazan da se neće baš tako lako doći do ovakvog kapitalnog djela.

Obavljena je i preraspodjela proračunskih rashoda unutar pojedinih pozicija ne bi li se do kraja "ispeglao" ovogodišnji proračun. Poglavarstvo je iskoristilo svoju zakonsku mogućnost i na taj način, unutar dopuštenih 5 posto promjena, preraspodijelilo oko 2 milijuna i 700 tisuća kuna. Najviše, 850 tisuća kuna, sukladno svojevrsnoj preporuci gradskih vijećnika s njihova posljednjeg zasjedanja, prenamijenjeno je za Poduzetnički centar Samobor, čime su priznata investicijska ulaganja Centra tijekom protekle tri godine u tuđu imovinu, odnosno gradski objekt kojim se koristi. Budući da je Centru već doznačeno 350 tisuća kuna, do kraja godine će mu biti prebačeno još 500 tisuća kuna da, što bi rekla narodna mudrost, "vuk bude sit, a sve koze ostanu na broju". Iako to pomalo sliči pretakanju iz šupljeg u prazno, jer je i Centar većim dijelom investirao iz doznačenog mu gradskog novca, ovakva se mjera pokazala nužnim izlazom za pomoć Poduzetničkom centru u premošćivanju prezaduženosti koju je stvorila bivša uprava. Tako će njegovi djelatnici dobiti zaostalu plaću za studeni, a pokrit će se i dopušteni minusi Centra na bankovnim računima, što su zahtijevale poslovne banke.

Na kraju sjednice neočekivano je zapelo na fašničkom luna parku. Od tri prispjele ponude, dvije su stigle iz iste tvrtke, ali, utvrdili su poglavari, nepotpune. U zatvorenoj omotnici, naime, nije bilo dokaza o uplaćenoj jamčevini koja se tražila u natječaju, već je uplatnica priložena tijekom otvaranja ponuda. Iako su njihovu otvaranju nazočili svi ponuditelji, a tražila se za Grad financijski najjača, nakon međusobnih uvjeravanja i pravnih provjeravanja, poglavari su zaključili da ne prihvate prijedlog svoje komisije o izboru te "najteže" ponude zbog pogreške u proceduri. Natječaj će biti poništen, a u novom će početna cijena zakupa parkirališta iza kina u fašničko vrijeme biti u visini srednje od triju postignutih u natječaju, to jest 221 tisuću kuna. Ne uspije li se novim natječajem doći do zakupca, najvjerojatnije će prevladati prijedlog Pavla Groma da se "slučaj" izlicitira, a u krajnjoj liniji do luna parka dođe izravnim ugovaranjem.

Edi Kirshenheuter

 
29.12.2004.

Blagdanski domjenak Poglavarstva i Gradskog vijeća Grada Samobora

Razmjena utisaka o minuloj godini

Blagdanski domjenak Poglavarstva i Gradskog vijeća Grada Samobora

U Hotelu Lavica održan je tradicionalni blagdanski domjenak koji priređuju Poglavarstvo i Gradsko vijeće Grada Samobora. Nakon Božića, a prije Nove godine bila je to prilika za okupljanje osoba iz javnog života Grada i za razmjenu utisaka o godini na izmaku. Bilo je i prigodnih podsjećanja gradskih čelnika na uspjehe iz 2004., ali to očigledno nije previše dojmilo prisutne, već opuštene i prepuštene blagdanskom ozračju.

r.š.

 
29.12.2004.

Potpisani ugovori sa stipendistima

Najljepši poklon za najbolje studente i đake

Potpisani ugovori sa stipendistima

Najdraži poklon ponajboljim studentima i đacima Grada Samobora podijeljen je između Božića i Nove godine. Tada su, naime, s njihove i strane predstavnika Grada Samobora potpisani ugovori o stipendiranju. U ime Grada Samobora potpisivao ih je zamjenik gradonačelnika Marko Amić, uz asistenciju pročelnika Damira Fabeka i stručne savjetnice Danijele Kalafatić.

r.š.

 

Sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Blagdanski domjenak Poglavarstva i Gradskog vijeća Grada Samobora

Potpisani ugovori sa stipendistima

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002