30.07.2004.

Predani ključevi samoborskog POS-a

Ostvarenje životnog sna

Predani ključevi samoborskog POS-a

Ostvarenje svog životnog sna, kako je to rekao samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, 3. kolovoza je doživjelo 25 samoborskih obitelji. Nakon kašnjenja zbog problema s dozvolama, oni su napokon dočekali primopredaju ključeva i od sada raspolažu svojim stanovima izgrađenim u Maloj Jazbini u sklopu programa poticane stanogradnje. Ključeve su im predali gradonačelnik Žarko Adamek i zamjenica direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Mira Jeras.

Ako se zadovolje svi kriteriji, rekao je samoborski gradonačelnik, u budućnosti se može očekivati izgradnja još stanova iz programa poticane stanogradnje na području Samobora.

/mš/ Radio Samobor

 
30.07.2004.

Makedonsko izaslanstvo u Samoboru

Dogovorena suradnja s Velesom

Gradski se protokol ni 2. srpnja nije iskazao kad se po ne znamo koji put već u Samoboru obilježavao najveći makedonski nacionalni blagdan Ilinden. Novinari su na obilježbu, ne prvi put, pozvani u zadnji čas, a onda se nije znalo kad će se sve odigrati i prema kakvom scenariju, pa je sat vremena iscurio u prazno, odnosno, kao u Becketa, protekao u čekanju Godota. Prije nekoliko sjednica Gradsko je poglavarstvo bilo raspravljalo o novoj sistematizaciji radnih mjesta unutar kuće i jedno od novih predviđeno je upravo za čovjeka koji bi trebao voditi računa o gradskom protokolu. Sudeći po ovim današnjim iskustvima, bez obzira na moguće opravdanje godišnjim odmorima, to radno mjesta treba popuniti čim prije.

No, vratimo se Ilindenu. Malo makedonsko izaslanstvo u gradskoj je vijećnici primio gradonačelnik Žarko Adamek i istaknuo tradiciju koja baš preko Samobora povezuje makedonski s hrvatskim narodom. Podsjetio je potom na svoj nedavni susret s makedonskom ministricom vanjskih poslova u Samoboru koji je odškrinuo vrata obnove prijateljstva Samobora s Velesom.

Na prijamu su gradonačelniku zahvalili makedonski veleposlanik u Hrvatskoj Mahi Nesimi te Slavica Sagadin, predsjednica Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj, a ujedno i predsjednica pulske zajednice Makedonaca. U ime Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj nekoliko je riječi, na makedonskom, prozborio svećenik Kirko Velinski, a izvrsnu suradnju s vojarnom Taborec u Samoboru pohvalio je dopredsjednik hrvatske Zajednice Makedonaca i čelnik zagrebačke zajednice Marijan Gligovski.

Makedonski veleposlanik Nesimi potom je predložio, a naš gradonačelnik Adamek prihvatio da se u drugoj polovici rujna intenziviraju razgovori između Samobora i Velesa da bi se nekad dobra suradnja nastavila još ove godine. Pomoć u kontaktiranju veleškog gradonačelnika ponudila je i Slavica Sagadin napomenuvši da je upravo Pula uspostavila kontakte s Velesom.

Rad Zajednice Makedonaca pohvalio je, dijelom i na makedonskom, i gradski pročelnik za gospodarstvo Tomo Gvozdanović nazvavši ga oličenjem kulturne autonomije jednog naroda.

Uslijedio je razgovor o ukupnim, poglavito gospodarskim odnosima Hrvatske i Makedonije, koje njihov veleposlanik baš i ne ocjenjuje blistavim. Ispriječile su im se kvote koje je Hrvatska uvela na uvoz nekih proizvoda i visoke cijene na hrvatskom tržištu. No, Nesimi je izrazio nadu da će do povećanja robne razmjene između dviju zemalja doći nakon skorašnjeg premijerskog posjeta Ive Sanadera Makedoniji, prvog na toj razini nakon sedam godina.

Boravak makedonskog izaslanstva u Samoboru završio je u parku iza Samoborskog muzeja, polaganjem vijenca kod spomenika Koči Racinu čija je knjiga "Beli mugri", odnosno "Bijela svitanja" 1939. tiskana u tadašnjoj Špulerovoj tiskari u Samoboru.

/ek/ Radio Samobor

 
30.07.2004.

Moda na Trgu kralja Tomislava

"Veseli" pojedinci kvarili ukupan dojam

Samoborska je turistička zajednica i minulog vikenda organizirala programe na glavnom gradskom trgu. U subotu je tamo priređen "Dan mode". Dizajnerske modele studija "Končić" Sanje Golubić iz Samobora i kupaće kostime "Oriona" Ratke Stupar iz Slanog Dola nosili su i neke od poznatijih hrvatskih manekenki kao što su Mia Šlogar, Iva Šumić i Ana Krpan. Uz glazbene predahe između modnih revija za posjetitelje su priređene nagradne igre. Žalosno je bilo tek to što su neke od manekenki na reviju stizale, svaka zasebno, u zadnji čas, a kasnije su dojam kvarila i neukusna dobacivanja nešto "veselijih" pojedinaca na Trgu.

U nedjelju je, pak, zbog loše vremenske prognoze, otkazan program pod nazivom "Pjesme moje mladosti". Tako je, naime, nazvan koncert starogradskih i zabavnih pjesama što su ga trebali izvesti "Potepuhi iz Zagreba", udruga za izučavanje i promoviranje narodnih običaja i glazbe. Iako je vrijeme dopuštalo izvedbu, prognoza je krivac za ovo otkazivanje. Na Trgu kralja Tomislava ipak, kao i proteklih srpanjskih vikenda, na štandovima okupili razni domaći proizvođači sa svojim prirodnim proizvodima i samoborskim suvenirima, pa su posjetitelji grada imali što odabrati i ponijeti svojim kućama.

/ek/ Radio Samobor

 
30.07.2004.

Aninovsko proštenje

Mise, licitari, medenjaci i gvirc

Na tradicionalno aninovsko proštenje u Anindolu čekalo se ove godine puni tjedan. Toliko je, naime, proteklo od blagdana svete Ane, zaštitnice grada Samobora, do prve nedjelje nakon blagdana kad Anindol i prostor oko kapelice ispune vjernički i proštenjarski puk. Najviše ga se okupilo oko središnje svečane euharistije koju je s početkom u 11 sati predvodio pomoćni biskup zagrebački, monsinjor Josip Mrzljak. Misni je dio bio ispunjen i dvama ranojutarnjim bogoslužjima te jednim poslijepodnevnim. Među "mašama", kako bi se to reklo po domaći, Samoborci i svi koji su im se pridružili na Anindolu, uživali u su ponudi licitara i ugostitelja. Nekih naročitih novina u odnosu na prethodne godine nije bilo, možda tek pokoje licitarsko srce s kakvim novim natpisom, primjerice Sveta Ana. Dobro je išao i gvirc s ledom, tradicionalno proštenjarsko piće koje se nudilo po pet kuna za čašu, a 25 za flašu – za one koji ga poželješe ponijeti sa sobom. Led se, zanimljivo je i to, lomio na tradicionalni način, čekićem, a, što je još važnije od toga, nije ga uzmanjkalo bez obzira na veći broj proštenjara no lani. Prošle je godine, podsjetimo i na to, bilo jako vruće što je mnoge odagnalo i od pomisli da se upute na Anindol. Ove je godine, pak, vrijeme bilo kao stvoreno za ugodan dan uz šetnju anindolskom šumom. A šetnja bi bila veći užitak za sve da donji dio šumskih staza nisu zauzeli parkirani automobili. Zamijećen je, doduše, i komunalni redar u ophodnji, ali su svi koji su parkirali na zelenom ovaj put dobro prošli. Njegova je dužnost, čini se, bila kontrola trgovaca na priručnim štandovima.

/ek/ Radio Samobor

 

Predani ključevi samoborskog POS-a

Makedonsko izaslanstvo u Samoboru

Moda na Trgu kralja Tomislava

Aninovsko proštenje

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002