07.02.2004.

Bratovština Svetog Vinka iz Slavagore proslavila Vincekovo

Orila se Slavagorska!

Bratovština Svetog Vinka iz Slavagore proslavila Vincekovo

Na Vincekovo, u četvrtak 22. siječnja, najmlađa samoborska bratovština, Bratovština Svetog Vinka iz Slavagore, prigodnim je obredom blagoslivljanja vinograda obilježila dan svog zaštitnika. Navedena je prigoda iskorištena i za održavanje godišnje Skupštine ove udruge koja je osnovana o Vincekovu prošle godine, s ciljem njegovanja tradicije i duhovnih vrijednosti hrvatskog naroda, poglavito običaja i navada samoborskog podneblja, te širenja duha povjerenja i dobre volje među ljudima.

Na skupštini je, pored rekapitulacije prošlogodišnjih aktivnosti, prihvaćen plan rada za ovu godinu: 37 članova bratovštine je, pod predsjedavanjem Želimira Kodrića, kao svoj najbitniji cilj naznačilo iniciranje izgradnje sakralnog objekta posvećenog Svetom Vinku, čija bi gradnja trebala početi tijekom ove godine, a također je prihvaćen i prijedlog samoborskog ogranka Matice hrvatske za suorganizaciju susreta pjesnika na temu vinogradarske tradicije i običaja hrvatskog naroda, koji bi se trebao održati pod kraj svibnja ove godine.

Raspoložena slavagorska braća, uz dobro jelo i još bolju kapljicu, nisu iznevjerila stare samoborske navade, pa se sa Slavagore do u sitne sate mogla čuti stara samoborska pjesma, a i nezaobilazna himna bratovštine - "Slavagorska".

Z.P.

 
07.02.2004.

Turistička suradnja slovenskih i hrvatskih pograničnih regija

Dobri susjedi i partneri

Turistička suradnja slovenskih i hrvatskih pograničnih regija

U petak 23. siječnja 2004. godine u Poduzetničkom centru Samobor u Bregani održan je završni skup sudionika 1. turističkih susreta pograničnih regija Zagrebačke županije i Posavje, Dolenjska.

Susreti su održani od 26. do 28. rujna 2003., a ovom je prigodom promoviran katalog i najavljen nastavak suradnje.

Skup na kojem su sudjelovali organizatori i predstavnici sudionika iz Hrvatske i Slovenije otvorio je direktor PCS Miljenko Bošković.

Autor projekta Mladen Noršić je istaknuo kako je susret iniciran još 2002. godine i da se radi o zamisli koja treba ostati trajna, s ciljem poticanja suradnje svih društvenih i gospodarskih subjekata s obje strane granice. Pritom je napomenuo kako se usporedo rade još dva projekta prekogranične suradnje: Turističke zone i Prekogranični cluster.

Predstavnici institucija za poticanje razvoja iz Slovenije, Marija Krušić, direktorica Podjetničkog centra Krško i Nataša Šterban Bezjak iz Regijske razvojne agencije Posavje pozdravile su sudionike i zahvalile organizatorima na mogućnosti upoznavanja i razmjene potencijala susjednih regija.

Predstavnik Grada Samobora i predsjednik Nadzornog odbora PCS Berislav Repinec istaknuo je opredijeljenost Samobora za dobrosusjedsku suradnju i organiziranje nastavka ovakvih događanja.

Voditelj ovog projekta mr.sci. Krunoslav Pilko, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije u svoje i u ime župana Stjepana Kožića zahvalio je svim sudionicima i organizatorima. Naglasio je kako je prepoznavanje ove inicijative kao pozitivnog djelovanja u skladu s ukupnim djelovanjima na županiju koja su ju dovela do pozicije najpropulzivnije regionalne zajednice u Hrvatskoj.

Posebno je naglasio značaj ovakvih aktivnosti u okviru europskih integracija, jer EU posebno potiče prekograničnu i regionalnu suradnju.

Na kraju je Tone Horžen, direktor Razvojnog centra Brežice prezentirao daljnje mogućnosti suradnje u okviru programa Interreg/Cards kojima EU potiče i financira razvojne projekte suradnje regija Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Stjepan Stanić

 
07.02.2004.

Kuda s obilaznicom?

Građani šumom, predlagači - drumom!

Kuda s obilaznicom?

23. siječnja održana je u maloj dvorani POU Samobor javna rasprava o novom prostornom planu i Generalnom urbanističkom planu Grada Samobora. Otprije je poznato da oko njegovog donošenja postoje u javnosti mnogi prijepori, a i ovaj je put središnji bio onaj oko prometnice po sjevernom obodu užeg centra grada, odnosno kroz Stražnik.

Budući da se, možda i olako, odustalo od smjele ideje zaobilaznice s tunelom, ostala je još mogućnost probijanja alternativne prometnice, koja bi olakšala promet neprimjerenom Obrtničkom i dijelom Starogradske ulice.

No, tu tek nastaju problemi, budući da predlagači uporno "guraju" varijantu po kojoj bi nova prometnica prolazila između zgrade Općinskog suda i Osnovne škole Samobor i u nastavku vrtovima stanovnika tog dijela grada. Oni pak, sami građani, kao logičniju varijantu predlažu prometnicu čije naznake već postoje, korištenjem Ulice Marka Vukasovića i nezavršene Ulice Augusta Šenoe.

Građani, među kojima ima i viđenih članova Gradskog poglavarstva, kao što je primjerice Antun Dubravko Filipec, prijete građanskim neposluhom, pa i izlaskom iz vladajuće koalicije. Hoće li predlagači uvažiti, po svemu sudeći razumne prijedloge građana i kakve će odluke na Gradskom vijeću biti donesene, vidjet će se na proljeće.

Ivica Horvat

 

Bratovština Svetog Vinka iz Slavagore proslavila Vincekovo

Turistička suradnja slovenskih i hrvatskih pograničnih regija

Kuda s obilaznicom?

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002