25.08.2004.

19. rujna na Žumberku

Turistička zona Po Sutli i Žumberku

19. rujna na Žumberku

Na Žumberku u Budinjaku održan je 24. kolovoza radni dogovor u vezi sa svečanom inauguracijom hrvatsko – slovenske Turističke zone Po Sutli i Žumberku. Spomenuta turistička zona obuhvaća područja Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije s hrvatske strane, te Posavje, s općinama Krško i Brežice sa slovenske strane. Na hrvatskoj je strani obuhvaćeno područje od Budinjaka do Klanjca s 9 turističkih prijelaza, od koja su 4 potpuno nova.

U spomenutoj radnoj grupi, koja se je okupila na Budinjaku, našli su se predstavnici Poduzetničkog centra Samobor na čelu s v.d. direktora Ivanom Kumarom, predstavnici Šumarije, Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Zadruge branitelja, ugostitelja i domaćina iz Budinjaka u kojem bi se svečanost u nedjelju, 19. rujna, trebala organizirati. Bio je tu i "dobri duh" Žumberka, župnik stojdraški Mile Vranešić, bez kojeg je bilo kakva inicijativa na Žumberku nezamisliva.

Tog bi dana trebao završiti dvodnevni sportsko – novinarski triatlon, a u Budinjaku bi se trebala prezentirati turističko – ugostiteljska ponuda tog kraja.

Organizatori se nadaju velikom odzivu izletnika i zaljubljenika u žumberački kraj, a u tijeku su i pregovori s protokolima predsjednika Hrvatske i Slovenije, koji bi trebali uveličati proglašenje turističke zone Po Sutli i Žumberku.

R.Š.

 
25.08.2004.

Rokovo na Budinjaku

Bezboštvo – kuga 21. stoljeća!

Rokovo na Budinjaku

Na blagdan svetog Roka, koji je, uz svetu Petku, zaštitnik kapele svete Petke, održano je u nedjelju, 22. kolovoza, u Budinjaku tradicionalno proštenje.

Kapela svete Petke inače služi obredima grkokatoličke župe Mrzlo Polje i rimokatoličke župe Kalje, a ovogodišnje je slavlje bilo tim veće što je ova godine posvećena Žumberačkoj bogorodici, što je posebno naglašeno prije mise, tijekom procesije, kad se nosila slika bogorodice.

Liturgijsko slavlje vodio je župnik Stjepan Ivanušić, a propovijedao je župnik stojdraški Mile Vranešić. U svojoj je propovijedi posebno, kao veliko zlo, istakao bezboštvo - "kugu 21. stoljeća".

Naravno, kao i svake godine, brojni su okupljeni Žumberčani imali prilike uživati u onome što domaćini u takvim prilikama nude – janjetini i domaćem cvičeku.

I.H.

 
25.08.2004.

Reprezentativni proizvodi Samoborke

Zamjena ploča od 1. rujna

Na naše upite o zamjeni ploča na samoborskom glavnom gradskom trgu stigao nam je i pisani odgovor izvršne direktorice “Samoborke” Jasminke Bjegović. Na pitanje zašto su sadašnje betonske ploče na Trgu tako brzo propale odgovoreno je da je na sadašnje stanje Trga utjecao cijeli splet okolnosti - od nepovoljnih vremenskih uvjeta za proizvodnju i ugradnju, prekratkog roka i načina ugradnje, neprimjerene eksploatacije Trga do nekih propisanih detalja ugradnje.

Iz izjava čelnih ljudi Grada moglo se razabrati da najavljena rekonstrukcija nije počela 1. kolovoza zbog kvara na postrojenju. Iz “Samoborke” potvrđuju da je to zaista bilo uzrokom pomicanja planiranog roka rekonstrukcije jer se kvar na postrojenju nije mogao trenutno otkloniti. Kao što smo jučer čuli od gradonačelnika Adameka, pripremni radovi za zamjenu ploča na Trgu počet će 25. kolovoza, a zamjena ploča 1. rujna. Iz “Samoborke” poručuju da rok predviđen Sporazumom o donaciji novih ploča, kako se to naziva, iznosi tri godine, a da će se ove godine rekonstruirtati površina od 760 četvornih metara. Radovi će se odvijati tijekom tjedna, a vikendom bi Trg bio slobodan.

Pitali smo i čime “Samoborka” garantira kvalitetu novih ploča. Izvršna direktorica Jasminka Bjegović odgovorila je da je njihova proizvodnja pod stalnim nadzorom Instituta građevinarstva Hrvatske, a kompanija ove godine uvodi ISO standardizaciju, za koju je nužno imati potrebnu organizaciju i tehnologiju. Svi proizvodi, pa i opločnici za Trg, proizvode se prema usvojenim standardima, iza kojih stoji kompanija i atest. Na kraju piše i to da “Samoborka” želi da svi njezini proizvodi budu reprezentativni te da bez dodatnog opterećenja poreznih obveznika Samobor dobije Trg kakav želi.

/mš/ Radio Samobor

 
25.08.2004.

Popravak Trga opet odgođen

Kvar na postrojenju za izradu ploča?!

Popravak Trga opet odgođen

Preuređenje glavnog samoborskog trga trebalo je započeti 2. kolovoza, točnije izmjena prebrzo dotrajalih betonskih ploča na Trgu. No, od toga zasad ništa. Kako doznajemo radovi će započeti tek 25. kolovoza, a razlog kašnjenju je kvar na postrojenjima "Samoborke" koja treba isporučiti i, kako je dogovoreno, postupno zamijeniti dotrajale ploče. Zasad se nastavlja samo gradnja javnog wc-a na prilazu župnoj crkvi.

A kad smo već kod radova u gradu ističemo intenzivnu gradnju nogostupa. U tijeku je gradnja prve faze nogostupa između Podvrha i Male Jazbine s čijim bi se dovršenjem Samobor do kraja sljedeće godine i pješačkom stazom trebao u potpunosti povezati s Breganom. Radovi na ovoj fazi nogostupa trebali bi biti završeni za petnaestak dana. Nakon toga otvorit će se gradilište nogostupa u Mirnovečkoj, prema Maloj Rakovici. Nogostupi se grade i u Kladju i Svetome Martinu pod Okićem.

/ek/ Radio Samobor

 

19. rujna na Žumberku

Rokovo na Budinjaku

Reprezentativni proizvodi Samoborke

Popravak Trga opet odgođen

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002