13.09.2004.

Na INOVI 2004 u Poduzetničkom centru Samobor po prvi put dodijeljena je nagrada Nikola Tesla, za najboljeg inovatora

Nikola Tesla Nikoli Petkoviću

Na INOVI 2004 u Poduzetničkom centru Samobor po prvi put dodijeljena je nagrada Nikola Tesla, za najboljeg inovatora

Samobor je ove godine, na 29. hrvatskom salonu inovacija INOVA 2004, domaćin hrvatskim inovatorima. 9. rujna INOVU je u prostorijama Poduzetničkog centra Samobor u Bregani svečano otvorio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Pohvalio je lanjski ogulinski i ovogodišnji samoborski iskorak INOVE iz Zagreba u druga područja značajna po svom poduzetničkom potencijalu, te naglasio nerazdvojivost inovatorstva od cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. - Država će poduzetnicima nastaviti pomagati svojim participiranjem u kreditnim linijama za nabavu novih tehnologija, posebno proizvodnih strojeva, čije će kamate biti još niže, od 2 do 4 posto – najavio je Branko Vukelić.

Da ovogodišnja INOVA nije slučajno u Zagrebačkoj županiji, potvrdio je i župan Stjepan Kožić. - Samobor je tradicionalno gospodarski propulzivna sredina, čiji su brojni obrtnici dali nemali doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva, a inovacije su neizostavni dio svakog razvojnog procesa, naglasio je Kožić.

I samoborski gradonačelnik Žarko Adamek istakao je dugu tradiciju samoborskog obrtništva i zanatstva, te njihovu prirodnu stvaralačku dimenziju i kreativni potencijal.

O obilježjima ovogodišnje INOVE, smještene u dvjema prostorijama Poduzetničkog centra u Bregani, govorio je predsjednik Hrvatskog saveza inovatora Darko Roglić. - Važno je da sustav djeluje motivacijski na inovatore,pa da oni mogu i živjeti od svojih inovacija, a da istovremeno i poslodavci shvate da samo s inovacijom mogu biti konkurentni – istaknuo je Roglić.

Na INOVI 2004. izloženo je 59 inovacija, 25 novih proizvoda, takozvane komercijalizirane inovacije i 36 izložaka mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola i studenata. Sa svojim projektima sudjeluju i Samoborci i Svetonedeljčani, te gosti iz Slovenije i Srbije i Crne Gore.

Dio zbivanja na INOVI bila su i dva predavanja. Državni “Projekt – Inovacija 2004” predstavio je pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić, a slovenski projekt za mlade inovatore i mentore pod nazivom “Mladi pokreću svijet – Inovativnost mladih”, koji se provodi pod pokroviteljstvom Europske unije, mladim je inovatorima, okupljenim na INOVI 2004., predstavio doktor Boris Likar.

U popodnevnom dijelu programa svečano su uručene nagrade ovogodišnje INOVE. Podijeljene su 43 zlatne, 37 srebrnih i 23 brončane medalje. Po prvi put dodijeljena je i nagrada Nikola Tesla za najboljeg inovatora. Nagrada je pripala samoborskom inovatoru Nikoli Petkoviću, ujedno predsjedniku samoborske udruge inovatora. Najbolja udruga dolazi iz brodogradilišta 3.maj iz Rijeke, najbolji mladi poduzetnik je Damir Matija, prva dama hrvatskog inovatorstva Martina Podveršek, a najbolji inovator poduzetnik Dragutin Babić iz riječkog Elektromodula.

Organizator INOVE je Hrvatski savez inovatora, suorganizatori Inovatorski klub Samobor, Savez inovatora Primorsko goranske županije, Savez inovatora Zagreba i Udruženje obrtnika Samobora i Svete Nedelje. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Zagrebačka županija, a supokrovitelj Grad Samobor.

E.K.-rs

 

Na INOVI 2004 u Poduzetničkom centru Samobor po prvi put dodijeljena je nagrada Nikola Tesla, za najboljeg inovatora

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002