24.12.2004.

Djeca samoborskih škola i vrtića okitila borove na glavnom samoborskom trgu

Tradicija se nastavlja

Djeca samoborskih škola i vrtića okitila borove na glavnom samoborskom trgu

Već nekoliko godina se uoči Božića na glavnomgradskom trgu u Samoboru, na Trgu kralja Tomislava, tradicionalno okupe djeca samoborskih škola i vrtića, kako bi ukrasila i nakitila dva najveća bora u Samoboru. Ukrasi su djelo njihovih ruku, pa je red da ih i sami postave. Naravno, uz puno dobre volje, pomogle su im prije svega njihove tete i učiteljice. Djeci su se tog prohladnog i sunčanog prijepodneva tradicionalno pridružili i gradonačelnik Žarko Adamek, njegov zamjenik Marko Amić i pročelnik Damir Fabek. Ni ravnatelji škola nisu propustili ovu veselu priliku, pa su pripomogli da ukrasi dođu i na više grane borova, a za ostalo se pobrinuo Komunalac.

Kad se vraćate s ponoćke ili s neke od blagdanskih proslava, zastanite na Trgu i pogledajte što su vam darovali najmlađi građani Samobora.

Tomislav Kozarčanin

 
24.12.2004.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora imenovana nova ravnateljica POU Samobor

Ljiljana Mahović umjesto Itane Bukovac

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora imenovana nova ravnateljica POU Samobor

U samoborskom Gradskom vijeću uvijek su moguća iznenađenja. U to smo se uvjerili kada je nakon jedne pomalo monotone proračunske atmosfere iskočio prijedlog o novom ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta. U materijalima se nalazio prijedlog Upravnog vijeća te ustanove da se, nakon provedenog četvrtog natječaja, za novu ravnateljicu imenuje Itana Bukovac. No, umjesto uobičajenog formalnog “amenovanja” tog prijedloga, slijedilo je iznenađenje. Na Odboru za izbor i imenovanja pristigao je prijedlog kluba vijećnika LS-HNS da se na to mjesto izabere Ljiljana Mahović, koja je također sudjelovala na natječaju. Taj je prijedlog na sjednici ponovio predsjednik zajedničkog kluba ove dvije stranke Stjepan Črnjak, ali ovaj puta u prijedlogu su im se pridružili i vijećnici HSS-a.

Črnjak je izrekao mišljenje kako gospođa Mahović u potpunosti zadovoljava uvjete natječaja i da je oni stoga predlažu za ravnateljicu POU. Nekoliko proceduralnih pitanja imao je HDZ-ovac Tomislav Masten, pa je navodnu zakonsku proceduru objasnio gradski tajnik Dragutin Kušić, koji je rekao da Gradsko vijeće nije obvezno prihvatiti odluku Upravnog vijeća. Kušić je ovdje spominjao posebno tumačenje Zakona o lokalnoj samoupravi iz 2001. gdje je moguće da Gradsko vijeće ne prihvati odluke svojih radnih vijeća. Nakon toga je vijećnik Masten rekao kako u ovom gradu više niti portir ne može biti zaposlen, a da to ne izazove probleme. Pitao je kako je moguće da Gradsko vijeće nije obvezno prihvatiti odluku Upravnog vijeća, nego ju čak i potpuno promijeniti, kada u svim aktima POU i u Zakonu o ustanovama stoji da Vijeće može prihvatiti ili ne prihvatiti, ali ne i promijeniti, prijedlog Upravnog vijeća.

Pri glasovanju, 15 vijećnika podržalo je Ljiljanu Mahović, a 4 vijećnika su bila suzdržana, dok je za Itanu Bukovac bilo 15 suzdržanih i 4 protiv. Negdje u zraku ostalo je visjeti pitanje je li sve provedeno po proceduri. No, ni tu nije bio kraj iznenađenjima. Pod točkom Razno Marijan Telišman je predložio deblokadu računa Poduzetničkog centra. On je u ime kluba HSS-a predložio da se iz tehničkog rebalansa Grada na kraju godine na račun Poduzetničkog centra isplati nešto više od 800.000 kuna kako bi Centar postao likvidan i zakrpale se rupe nastale ne baš pažljivim raspolaganjem proračunskog novca.

Nakon stanke odlučeno je da se o tom prijedlogu izjasni Gradsko poglavarstvo na svojoj sutrašnjoj sjednici.

Prije ove pomalo burne zavšnice, vijećnici su podržali prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Gradonačelnik Žarko Adamek u uvodu je naglasio da je prihvaćena većina primjedbi iz prvog čitanja.

Gradonačelnik je pobrojao što se promijenilo u odnosu na prvo čitanje, a kao najznačajnije promjene možemo istaknuti definiranje kriterija za dodjelu besplatnih udžbenika i to učenicima prvih razreda, odličnim učenicima te onima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Za to će se izdvojiti 900 tisuća kuna. Sredstva su rezervirana i za jednokratne pomoći umirovljenicima, te za uređenje dnevnog boravka za starije osobe. Za pomoć će se utvrditi mirovinski cenzus, vjerojatno za mirovine manje od 1.600 kuna.

U proračunskoj raspravi je Tomislav Masten iz HDZ-a rekao kako nije ni očekivao da će ukinuti naknade zaposlenima za prisustvovanje sjednicima pripominjući da vrana vrani oči ne kopa. Na kraju je za prijedlog proračuna u visini 118 milijuna i 25 tisuća kuna glasovalo 17 vijećnika, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Predsjednik Upravnog vijeća POU Samobor Tihomir Šujster:

Gradsko vijeće prekršilo Zakon o ustanovama

Neposredno pred zaključenje lista dobili smo izjavu predsjednika Upravnog vijeća POU Samobor, Tihomira Šujstera, koji nam je rekao da je Gradsko vijeće ovim imenovanjem prekršilo Zakon o ustanovama čl. 38., čl. 5. Odluke o osnivanju, čl. 4. Odluke o statusnim promjenama, te Statut Pučkog otvorenog učilišta, čl. 35.

- Kako je Upravno vijeće predložilo samo jednog kandidata, Gradsko vijeće nije imalo pravo predlagati nekog drugog, a još manje o tome se i očitovati glasovanjem. Naime, prema svim člancima navedenih akata GV može imenovati ili razriješiti neku osobu na osnovu prijedloga UV. Gradsko vijeće ne može birati kandidate - rekao je Šujster.

m.š.

FOTO: Stjepan Črnjak predložio je za ravnateljicu POU Samobor Ljiljanu Mahović

 
24.12.2004.

I Žumberčani, članovi grkokatoličke zajednice pripremaju se za Božić

Običaji iz nekog drugog vremena

I Žumberčani, članovi grkokatoličke zajednice pripremaju se za Božić

Božić je pred vratima, a ovih su se predblagdanskih dana njegovoj najavi priključili članovi grkokatoličke zajednice okupljeni u grkokatoličkoj crkvi praoca vjere Abrahama. Nakon svete mise koju su zajednički vodili župnik stojdraški Mile Vranešić i njegov, za đakona friško zaređeni, sin Danijel, u božjem hramu u Uskočkoj ulici održan je prigodni program.

Kulturno - umjetničko društvo Žumberčan iz Zagreba kraćim je igrokazom ocrtalo božićne običaje žumberačkog kraja, od kićenja bora do darivanja djece, a zatim je zbor otpjevao desetak tradicionalnih božićnih pjesama.

Prisutni Žumberčani bili su vidljivo dirnuti prikazom običaja njihovog kraja, a za žaliti je što ih se nije okupilo više. No, kao za inat, u isto vrijeme bila je na HRT-u premijera filma Miroslava Mikuljana o Žumberku, pa je dio redovnih posjetitelja duhovnog utočišta u Uskočkoj ostao kod kuće.

No, repriza televizijskog filma u skoroj budućnosti će sigurno biti, a ponavljanje božićnog programa možemo očekivati tek dogodine.

A do onda je pred svim Žumberčanima godina u kojoj će morati ponovno i nanovo svima, a pogotovo onima koji odlučuju, dokazivati da njihov kraj zaslužuje više i bolje.

Robert Škiljan

 

Djeca samoborskih škola i vrtića okitila borove na glavnom samoborskom trgu

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora imenovana nova ravnateljica POU Samobor

I Žumberčani, članovi grkokatoličke zajednice pripremaju se za Božić

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002