28.06.2004.

Domu umirovljenika vraća se smisao

I televizor u dnevnom boravku!

Domu umirovljenika vraća se smisao

Novo vodstvo samoborske Udruge umirovljenika počelo je ostvarivati najavljene ciljeve. Jedan od njih – pretvaranje velike dvorane u Domu umirovljenika u njihov dnevni boravak, dobio je 28. lipnja i svoje konture. Tog je dana, u sali punoj dobro raspoloženih samoborskih penzionera, predstavljen poklon TZ Samobor – novi televizor. Predsjednica Udruge umirovljenika Katica Frketić i tajnik Alojz Gross tom su prilikom zahvalili Marijanu Kižlinu iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti na vrijednom poklonu i ujedno najavli nove aktivnosti i sadržaje.

Umirovljenici su nazdravili darovateljima i novom aparatu, a na kraju se, bogme, i zaplesalo.

Vedro ozračje te je večeri najavilo i vedrije dane samoborskih penzionera. Barem što se njihovog provoda u slobodno vrijeme tiče. Jer njega imaju i previše.

O onome u čemu oskudijevaju i čega su željni u većoj mjeri ovom prilikom nećemo.

R.Š.

 
28.06.2004.

Međunarodna suradnja na kulturnoj razini

Prica otputovao u Ptuj

Međunarodna suradnja na kulturnoj razini

Postavom druge izložbe u prostoru samoborske Galerije Prica stalni postav je mogao otputovati negdje drugdje. I tako, prvi put od kada je Galerija otvorena, Pricine slike iz donacije Samoboru otišle su u svijet. Točnije – u Europu. U četvrtak 17. lipnja u Ptuju je otvorena retrospektivna izložba akademika Zlatka Price. U reprezentativnom prostoru Miheličeve galerije Pokrajinskog muzeja Ptuja okupilo se nemalo izaslanstvo Samoboraca i hrvatskih diplomatskih predstavnika. Najvažniji gost na otvorenju bio je veleposlanik RH u Sloveniji dr. Mario Nobilo. Osim njega bila je nazočna i pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan, zadužena za međunarodnu suradnju. Uz samoborskog gradonačelnika došli su njegovi najbliži suradnici Drago Kušić, Damir Fabek i Petar Radovanić. U protokolu su sudjelovale i udovica akademika Price, Jasmina i zamjenica gradonačelnika Pečuha Marta Kunszt. Uz domaćine, organizatore – gradonačelnika Ptuja Štefana Čelana, kustosicu Galerije Stanku Gačnik i direktora Muzeja Aleša Ariha bili su i oni koji su najzaslužniji za realizaciju izložbe kustosica Galerije Prica Maja Marković i v.d. ravnatelja POU Samobor Tomislav Marvar. Ova izložba svojevrsni je uzvrat za izložbu fotografija Bojana Adamiča, koja je u Maloj dvorani Hrvatskog doma održana za vrijeme ovogodišnjeg Samoborskog fašnika. Zabilježen je i velik interes slovenskih medija.

Na svečanosti otvaranja samoborski gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da suradnja naših dvaju gradova započinje upravo na razmjenom kulturnih dobara, te je izrazio nadu da će se proširiti i na ostala područja života.

Otvarajući izložbu, hrvatski veleposlanik dr. Mario Nobilo naglasio je da je on "nov" u Sloveniji i da se je iznenadio koliko je široka kulturna suradnja naših dviju država, te kako ova izložba predstavlja još jedan kvalitetan pomak u suradnji. Približavanjem Hrvatske Europi svakako će suradnja Hrvata i Slovenaca postajati još intenzivnija.

Prije otvorenja izložbe samoborska delegacija primljena je u Mesnoj hiši kod gradonačelnika Ptuja, gdje su se vodili razgovori vezani za skoro uspostavljanje što bolje i svrsishodnije suradnje naših gradova. Gradonačelnik Čelan gradonačelniku Adameku i suradnicima tom je prilikom pojašnjavao što se je sve u slovenskom gospodarstvu promijenilo ulaskom u EU.

Na kraju, domaćini su cijelu delegaciju Samobora počastili večerom u obližnjem restoranu na obali Drave i zajedno navijali za Vatrene u utakmici Europskog nogometnog prvenstva Hrvatska – Francuska.

T.M.

Foto: Veleposlanik dr. Mario Nobilo, kustosica Galerije Prica Maja Marković, v.d. ravnatelja POU Samobor Tomislav Marvar

 
28.06.2004.

Zahvaljujući Jollyju, invalid Vladimir Vugrin će lakše kroz život

Još da je ženska...

Zahvaljujući Jollyju, invalid Vladimir Vugrin će lakše kroz život

Vladimir Vugrin je 50-godišnji invalid koji živi u Samoboru i koji je već više od 30 godina u invalidskim kolicima. Dosad je imao velikih problema s kretanjem zbog činjenice da ulaz u kuću onemogućavaju stepenice. No, stvari su u zadnje vrijeme krenule nabolje. Naime, u humanitarnoj akciji "Hvala ti, moj dobri anđele", Vladimir je dobio transporter za svladavanje stepenica, popularno nazvan Jolly. To je sprava koja olakšava kretanje po stepenicama, u čemu Vladimiru pomaže majka Josipa. Simpatični Vladimir kaže da mu Jolly itekako pomaže u životu i da je s njim prevladao mnoge fizičke barijere, pa sada, na primjer, ne treba čekati da ga netko spusti po stepenicama.

Ono što nas je impresioniralo kod Vladimira je njegov optimizam i želja za životom. Nesreća koja mu se dogodila u 17. godini, kada je slomio vrat skačući u potok, na mnoge bi ostavila daleko gore posljedice. Kod njega nema defetizma i očajavanja, već samo dobro raspoloženje i uživanje u druženju s ljudima.

- Najdraže mi je kad mi dođu prijatelji s kojima popijem kavu i zajedno gledamo sunce kako sije - kaže za sebe Vladimir, koji je nedavno sudjelovao na 5. festivalu športske rekreacije osoba s invaliditetom, koji se održavao u Čakovcu. Postigao je izvrsne rezultate kartajući belot u kojem je osvojio prvo mjesto, a Samoborci su ukupno osvojili tri prva i jedno treće mjesto. Osim kartanja, Vladimiru je veliki hobi čitanje, a bavi se i izradom goblena. Na televiziji ne propušta nogometne utakmice, što je i logično, s obzirom da je prije nezgode igrao za juniore NK Samobor.

Što se uvjeta za invalide tiče, Vladimir kaže da oni nisu osobito dobri. Primjerice, ne može ući niti u jednu samoborsku instituciju kao što su policija, općina, sud, a nema prilagođenog ulaza čak niti u kino. Osim majke, kojoj je izuzetno zahvalan za sve što je učinila i čini za njega, tu je i fizioterapeut, koji mu pomaže u tjelovježbama.

Vladimir je izuzetno zahvalan svima koji su sudjelovali u akciji koja mu je donijela Jollya, a posebno zahvaljuje Jadranki Kos iz Udruge invalida Grada Samobora i Svete Nedelje, te Mirjani Dobranović iz Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida. Nije zaboravio spomenuti ni Gradsko poglavarstvo koje mu je također odobrilo određena sredstva. Za kraj, Vladimir kaže kako bi bilo dobro kada bi mu se javila neka ženska osoba koja bi se za njega brinula. Ono što je sigurno, ne bi joj nedostajalo humora i dobrog raspoloženja...

Mladen Sirovica

 
28.06.2004.

Muke novih koncesionara Radio Samobora

SEZNA se ne gasi, a kada će NEZNA SE!

Muke novih koncesionara Radio Samobora

Ovih dana trebao bi s emitiranjem na uobičajenim frekvencijama Radio Samobora početi novi koncesionar – tvrtka Matis. Njen se vlasnik Mislav Maroević u neravnopravnoj trci s notornim poduzećem SEZNA, koje je na natječaj jednostavno zakasnilo jedan dan, izborio za koncesiju i najkasnije do kraja lipnja u eteru bi trebalo očekivati medijsko osvježenje iz Bregane. Naime tamo su, u bivšem Restoranu Bregana, smješteni studiji i redakcija novog koncesionara.

No, dok ovo pišemo i dok Samoborski glasnik ide u tisak, situacija za novog koncesionara nije nimalo ružičasta. Iako posjeduje sve potrebne "papire", dozvole i ugovore, emitiranje ne može početi bez tehničkog pregleda, koji podrazumijeva paljenje odašiljača. Naravno, na frekvenciji na kojoj još uvijek, vjerovali ili ne, emitira program bivši koncesionar SEZNA, bez ikakve zakonske osnove, dapače, čineći time teško kazneno djelo.

U Hrvatskom zavodu za telekomunikacije, koji je nadležan i zadužen za provođenje zakona i reda u radiodifuziji, tvrde da je "sve pod kontrolom" i da će Matisu u narednim danima biti omogućen početak emitiranja na frekvencijama za koje je dobio koncesiju.

No, u zemlji gdje vladaju razne veće ili manje, a ponajviše Turbo Lopine, nije na odmet krajnji oprez, pa i očekivanje najgoreg. A za Mislava Maroevića i tvrtku Matis to bi bilo onemogućavanje početka emitiranja do 30. lipnja, čime bi proces natjecanja za koncesiju bio na početku.

No, za nadati se je da do toga neće doći i da će Radio Samobor konačno doći u ruke onih koji se u kreiranje radijskog programa razumiju.

Robert Škiljan

 

Domu umirovljenika vraća se smisao

Međunarodna suradnja na kulturnoj razini

Zahvaljujući Jollyju, invalid Vladimir Vugrin će lakše kroz život

Muke novih koncesionara Radio Samobora

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002