25.01.2004.

Izašao novi žumberački godišnjak

Žumberački krijes 2004.

Izašao novi žumberački godišnjak

15. siječnja promoviran je u Sošicama ovogodišnji broj Žumberačkog krijesa, godišnjaka koji, kao što je već uobičajeno, nudi presjek svih prošlogodišnjih zbivanja na području Žumberka, ali i niz vrijednih i nezaobilaznih priloga o životu na Žumberku. I ovaj je broj izašao prvenstveno zahvaljujući entuzijazmu župnika stojdraškog Mile Vranešića i urednika Nikole M. Kekića, a iz sadržaja valja izdvojiti izvješće o trećem pastoralnom posjetu svetog oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj, niz priloga o životu grkokatoličke crkve u svijetu, te brojne priloge o zbivanjima u žumberačkom crkvenom i svjetovnom životu.

U književnom podlisku Žumberačkog krijesa mogu se pročitati i vrijedni literarni radovi inspirirani žumberačkim krajem, te sjećanja na Žumberčane preminule u prethodnoj godini.

Kao i uvijek, Krijes objavljuje i usporedni grkokatolički i rimokatolički kalendar, te popis svih proštenja koja se tijekom godine održavanju diljem Žumberka.

Žumberački krijes 2004. almanah je za svakog tko na Žumberku živi, sudjeluje u njegovom javnom životu ili na bilo koji način prati zbivanja oko tog prelijepog kraja.

Robert Škiljan

 
25.01.2004.

Mjesec dana do Fašnika, najveće samoborske turističke priredbe

Lagat i krast pri nami je čast!

Mjesec dana do Fašnika, najveće samoborske turističke priredbe

13. siječnja održana je u Samoborskoj pivnici konferencija za medije povodom skorašnje uspostave Slobodne Fašničke Republike i početka 178 Samoborskog fašnika. Točno mjesec dana nakon toga, dakle 13. veljače, Samobor će postati poprište zabave, maskiranja, ludovanja i fašničkih spelancija koje će trajati do 24. veljače.

Moto ovogodišnjeg Samoborskog Fašnika koji je osmislio Roberta Škiljan, koji je ujedno i autor scenarija, glasi: Lagat i krast – pri nami je čast! Taj znakovit slogan zorno ukazuje na naše društvene prilike, a s obzirom na činjenicu da će razdoblje krađe i bezvlašća nastupiti tek s početkom Fašnika, novinari su na ulazu u Samoborsku pivnicu bili legitimirani od strane pripadnika Policijske postaje Samobor. Time je jasno pokazano da su nečasne radnje dopuštene samo i isključivo u vrijeme Fašnika.

Grad Samobor je organizaciju Fašnika povjerio Turističkoj zajednici Grada Samobora, za što je u gradskom proračunu izdvojeno 500.000 kuna, dok će ukupni proračun ovogodišnjeg Samoborskog Fašnika biti oko 1,4 milijuna kuna.

Fašnički program će se uobičajeno odvijati na Trgu kralja Tomislava u Samoboru i to tijekom dva vikenda, u trajanju od petka do nedjelje i na sam Fašnik, u utorak 24. veljače. Osim tradicionalnih fašničkih likova kao što su princ Fašnik, Fiškal i Sraka, nastupit će i brojni estradni umjetnici. Isplati se i dobro se maskirati, s obzirom da su organizatori osigurali vrijedne nagrade za najbolje pojedinačne i grupne maske. Na prošlome je Fašniku nastupilo oko 1200 maski iz skupina koje su pristigle u Samobor iz drugih gradova, a i ove godine također vlada velik interes za nastup. Najavljena je i suradnja s drugim karnevalskim gradovima u kojima će nastupiti maskirani likovi Samoborskog Fašnika.

Treba reći da će prijepodnevni nedjeljni termini biti rezervirani za dječje povorke koje će prolaziti gradom i nastupati na pozornici, a u poslijepodnevnim će satima nastupiti maštovite grupne maske mjesnih odbora.

Prošle je godine Samobor u vrijeme Fašnika privukao oko pola milijuna posjetitelja, a organizatori se nadaju da će se ta brojka ove godine barem ponoviti, ako ne i premašiti. Posjetitelje je pozvao i samoborski gradonačelnik Žarko Adamek koji je istaknuo veliku važnost Fašnika za Grad Samobor, te je rekao da su dobrodošli svi koji se žele zabavljati i dobro provesti.

Mladen Sirovica

 

Izašao novi žumberački godišnjak

Mjesec dana do Fašnika, najveće samoborske turističke priredbe

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002