16.10.2004.

Otvoren novi vrtić u Galgovu

Prvi poslije dugo vremena

Otvoren novi vrtić u Galgovu

11. listopada otvoren je u Galgovu novi vrtić, smješten u prostoru starog društvenog doma. Na neki način stisnut između ambulante, telefonske centrale i vatrogasaca, malen kao niti jedan drugi, ali dovoljan da kao početni korak bude dnevno utočište za 28-ero djece dok njihove mame i tate rade. Jučer poslijepodne galgovečki je vrtić i službeno proradio nakon što su vrpcu razvezala djeca uz pomoć gradonačelnika. Ravnateljica ustanove, Nada Kuhar, tom je prigodom zahvalila gradskim ocima na razumijevanju i prihvaćanju poticaja da se jedan vrtićki objekt uredi i na rubnim dijelovima grada, te tako pridruži dvama samoborskim i isto tolikom broju breganskih vrtićkih objekata. Svi oni zajedno zbrinjavaju više od 700 djece, te još 150 polaznika takozvane “male škole”.

Dječji vrtić u Galgovu zasad ima samo jednu mješovitu odgojnu skupinu mališana od tri godine i više. Na raspolaganju im je oko 150 kvadrata novouređenog zatvorenog prostora, te još 50-ak kvadrata natkrivene terase i otprilike ista tolika zelena površina koja nije do kraja uređena. Velik dnevni boravak, garderoba i čajna kuhinja u koju se hrana dovozi iz središnjeg objekta u Perkovčevoj, ono je čime ovaj mali vrtić sada raspolaže.

Samoborski gradnoačelnik istakao je da je ovo prvi objekt predškolske namjene koji se u posljednje vrijeme otvara u Gradu.

Ionako dobro raspoloženje prisutnih još su više podigli tamburaši orkestra Osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetoga Martina pod Okićem, pod vodstvom Franje Štengla. Nastupili su i oni koji već imaju podosta vrtićkog iskustva, mali folkloraši iz igraonice matične kuće, koje je u dječjim igrama i plesovima Podravine uvježbala Tijana Kupres.

Na kraju su i polaznici galgovečkog vrtića pokazali što su u samo nekoliko tjedana sa svojim odgajateljicama Jasminkom Požgaj i Snježanom Mihelčić naučili. Radoznalim pjesmama, recitacijama i brojalicama pridonijeli su potpunoj radosti u povodu otvorenja novog vrtića.

Edi Kirshenheuteer

(Radio Samobor)

FOTO: Nada Kuhar, ravnateljica vrtića Grigor vitez

 
16.10.2004.

Pučki mjuzikl Janica i Jean povodom Dana Grada Samobora konačno odigran na Trgu kralja Tomislava

Zazvonio je samoborski kaj

Pučki mjuzikl Janica i Jean povodom Dana Grada Samobora konačno odigran na Trgu kralja Tomislava

I to se konačno dogodilo. Pučki mjuzikl Janica i Jean, inspiriran Samoborom, njegovom poviješću, tradicijom i glazbom, konačno je odigran na mjestu za koje je napisan, na glavnom samoborskom trgu. Nakon dvadesetak izvedbi u zatvorenom prostoru Kazališta Komedija, uz neke preinake i dorade, mjuzikl je uprizoren na velikoj pozornici koja je zauzela gotovo polovicu Trga kralja Tomislava.

Režiser Štefančić u posljednjih je nekoliko mjeseci u više navrata dolazio u Samobor i ispravno procijenio da je optimalno rješenje za igranje predstave prostor ispred Gradskog poglavarstva u kojem fasada ukrašena cvijećem i balkon Gradske vijećnice čine već gotovu scenografiju u koju će predstava prirodno "sjesti". Veliki je meštar, naravno, bio u pravu. Tu su stihovi u kojima se spominje "cirkva", "žubor Gradne", i u kojima je Janica po prvi put vidjela Jeana "kak pri šterni je stal", zazvonili prirodno i spontano.

Izvođači su ponovno s entuzijazmom, predanošću i uvjerljivošću, kao i svaki put do sada, dočarali prepoznatljive samoborske likove, njihov govor i međuodnose. Ima među njima i pravih kajkavaca, kao što su Zagorci Adam Končić (Marko Poputec) i Vid Balog (Emile), Zagrepčana, kao što su Boris Pavlenić (kapetan Bourbonne) i Dražen Čuček (Josip Poputec), ali i onih kojima kajkavština baš i nije najprirodniji način govora. No, i Dubrovčani Lukrecija Brešković (Janica Kleščić) i Robert Bošković (Juraj Kleščić), te Banijka Larisa Marak (Katica) vjerno su dočarali samoborski govor s ponekom francuskom sentencom. Vrijedi to, naravno i za nositelje glavnih uloga, Vlatku Burić (Janicu) i Đanija Stipaničeva (Jeana), čiji je duet na balkonu Gradske vijećnice posebno oduševio gledatelje. U nabrajnju se nipošto ne smije zaboraviti Dinu Jelusića, pobjednika Dječje Eurovizije, čiji je angažman u ovom mjuziklu bio pun pogodak i za kojeg su ciljano napisani neki songovi.

Glazbena prezentacija bila je na razini protagonista: vrhunsku izvedbu udruženih orkestara – Tamburaškog orkestra HRT-a i Orkestra Kazališta Komedija pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda vjerno je prenio gotovo savršen razglas Brace Radovića.

Prekrasan jesenski dan i ugodna večer išli su na ruku organizatorima, jer je bojazan od moguće kiše tjednima koji su prethodili unosila nemir u organizaciju ovog iznimno kompliciranog i kompleksnog projekta. No, bilo je to i idealno vrijeme za berbu, pa su mnogi iskoristili, možda i posljednju listopadsku priliku, te pobrali i spremili grožđe. Možda zbog toga Trg i nije bio ispunjen kako su organizatori priželjkivali, no mjuzikl je u potpunosti sniman i oni koji su tog dana imali važnijeg posla, moći će ga jednog dana vidjeti posredovanjem svemoguće tehnologije.

Onima pak, koji su večer proveli na Trgu, u sjećanju će još dugo zvoniti popevke u kojima je opjevan njihov Samobor. Svoju su zahvalnost upečatljivo izrazili na kraju izvedbe, kad su burnim pljeskom nagradili izvođače i autore Roberta Škiljana i Sinišu Leopolda.

Mladen Sirovica

Kad se bratska srca slože...

Samoborska izvedba Pučkog mjuzikla Janica i Jean ostvarena je zahvaljujući susretljivosti svih partnera – koproducenata. Solisti, zbor i orkestar Kazališta Komedija, te Tamburaški orkestar Kazališta Komedija nastupili su besplatno, a treći partner, poduzeće Samoborfest svoj je producentski posao također odradilo bez posebne naknade. Baš kako je prije dvije godine, kad nije nedostajalo i sumnjičavih, bilo i dogovoreno i ugovoreno.

M.S.

Hoće li biti još?

Velika je vjerojatnost da će mjuzikl biti odigran još nekoliko puta pred sam kraj ove godine u Kazalištu Komedija, te na Staru godinu u direktnom prijenosu na HRT-u. Dio je to tradicije prema kojoj se već godinama Nova godina dočekuje uz neku od veselih Komedijinih glazbenoscenskih uprizorenja pod nazivom Silvestrovo iz Koedije. Nakon što su posljednjih godina ljubitelji te vrste glazbe uživali uz operete Šišmiš, Groficu Maricu i Kraljicu čardaša, Janica i Jean čini se kao pravi izbor.

No, HRT je ćudljiva kuća nepredvidljivih odluka i stalnih uredničkih zaokreta.

M.S.

 

Otvoren novi vrtić u Galgovu

Pučki mjuzikl Janica i Jean povodom Dana Grada Samobora konačno odigran na Trgu kralja Tomislava

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002