30.10.2004.

Na sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se o Poduzetničkom centru Samobor i jamstvu za kredit NK Samoboru

Ne bu išlo!

Adamek je naglasio da Poduzetnički centar izrađuje projekte za potrebe Grada, da sudjeluje u projektu turističkih zona za koje je sredstva već osigurala Europska komisija te da se prostor koristi za savjetovanja i ostale aktivnosti. No, Grom nije bio zadovoljan tim objašnjenjima, kao ni s predloženim zaključcima, pa je glasovao protiv

Nakon nekoliko lakših sjednica, Gradsko je poglavarstvo na posljednjoj zapelo na dvije teme koje su izazvale povišene tonove. No, kad je u pitanju rebalans proračuna ili davanje garancija na zaduživanje Nogometnom klubu, onda se tako nešto moglo i očekivati.

O rebalnsu proračuna govorio je pročelnik za financije Slavko Miloš. Naglasio je da se prihodovna strana dobro ostvaruje, unatoč tome što nisu ostvarene planirane potpore iz državnog proračuna. Do toga je došlo zbog promjene vlasti i kasnog donošenja proračuna. Zbog povećanja prihoda moglo se intervenirati u rashodovnoj strani, u kojoj su znatnim sredstvima povećani iznosi za otkup zemljišta za poticanu stanogradnju i autobusni kolodvor, za male komunalne akcije i kapitalne investicije u školske i predškolske objekte. No, zapelo je oko sredstava za Poduzetnički centar.

Prema izvještaju Upravnog odjela za financije i izvršenom nadzoru, u Produzetničkom centru Samobor utvrđen je deficit od 355.160 kuna. Pavao Grom se nije suglasio s ostalim članovima Poglavarstva glede prijedloga dodjele sredstava za sanaciju prošlogodišnjih dugova Centra i financiranja novih aktivnosti. Konstatiravši da je počinjena velika greška, Grom je zapitao tko je zaposlio 15 ljudi na teret proračuna i je li pokrenuta krivična prijava zbog stanja u koje je doveden Centar.

Grom je zaključio da se rebalans donosi samo zbog sanacije Poduzetničkog centra, s čime se nije suglasio gradonačelnik Žarko Adamek, ističući desetak stavki koje su nominalno veće od cifre za sanaciju.

Adamek je podsjetio da je nakon nalaza Državne revizije postignuta načelna suglasnost da se dug sanira. Naravno, uz podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih osoba, a istražni je postupak u državnom odvjetništvu u tijeku. Adamek je naglasio da Poduzetnički centar izrađuje projekte za potrebe Grada, da sudjeluje u projektu turističkih zona za koje je sredstva već osigurala Europska komisija, te da se prostor koristi za savjetovanja i ostale aktivnosti. No, Grom nije bio zadovoljan tim objašnjenjima, kao ni s predloženim zaključcima, pa je glasovao protiv. Tako je većinom glasova prihvaćen rebalans proračuna koji će biti upućen Gradskom vijeću na odlučivanje.

Pavao Grom nije prihvatio ni informaciju o programu turističke zone Po Sutli i Žumberku, iako je direktor Poduzetničkog centra Ivan Kumar ponovio da je taj projekt podržala Europska unija i već osigurala 99 tisuća eura, a dodatna sredstva očekuju se iz pristupnih fondova. Financijsku potporu daje i pokretač projekta, a to je Zagrebačka županija. Grom je posumnjao da će sredstva iz Europe stići do centra, pitajući i koliko ostale općine i gradovi izdvajaju za taj projekt. Predsjedniku Skupštine društva Adameku i predsjedniku Nadzornog odbora Repincu zamjerio je da ne kontroliraju situaciju, pa je Repinec replicirao da su dugovi u Poduzetničkom centru nastali kada je upravo Grom bio predsjednik Skupštine društva. Na kraju priče, Uprava Poduzetničkog centra zadužena je za izradu pisanog izvješća koje će se naći pred gradskim vijećnicima. Osim Groma, svi su glasali za taj zaključak. Uprava Poduzetničkog centra treba predložiti i odluku o ukidanju Poduzetničkog inkubatora, jer je ocijenjeno da on ne obavlja na zadovaljavajući način svoju djelatnost.

Gradsko poglavarstvo još jednom je uzelo time out kada je trebalo odlučiti o davanju suglasnosti na zaduženje i jamstva za otplatu kredita u visini od 800.000 kuna Nogometnom klubu Samobor. Tema koja se vuče od sredine ljeta ostaje i dalje bez konačnog završetka, barem u ovom trenutku. No, barem prema raspoloženju koje je vladalo na sjednici, može se nazirati rasplet.

Poglavarstvo je o ovoj temi ponovno raspravljalo na 28. sjednici 26. listopada, a ovaj je put problem izbio zbog nositelja zaduženja. Naime, gotovo preko noći iz materijala je ispao Nogometni klub, a u materijalima se pojavio naziv Samoborskog športskog saveza. Možda se u prvi tren to čini samo formalnim problemom, ali kad se zagrebe ispod površine onda to više nije tako. Naime, u cijeloj priči bitno je to da jamstva za iznos od 800 tisuća kuna traži Nogometni klub Samobor, ali je u materijalu naveden Športski savez.

U raspravi je Marijan Lukšić istaknuo da Samoborski športski savez ne traži kredit, ali bi se garancije naplaćivale upravo iz njegovog proračuna. Budući da se savez financira iz gradskog proračuna, na kraju ispada da bi moguće probleme i sanacije opet krpao Grad. Lukšić je pitao jesu li plaćeni radovi i stari dugovi.

Na ta i slična pitanja odgovore je na sjednici davao predsjednik kluba Slavko Hala. On je ponovio kronologiju od preuzimanja kluba, ulaganja u sanaciju glavnog terena i pomoćnih igrališta, naveo je kontakte i podršku Hrvatskog nogometnog saveza. Istaknuo je da nisu željeli samo pričati, već da su odmah zbog klimatskih uvjeta krenuli u radove. Hala je potom naveo da je stare dugove sanirao iz vlastitog džepa, a Samoborski športski savez je istaknuo kao kamen smutnje, jer su promijenili stav. Zatražio je izradu parcelacijskog elaborata, revidiranje ugovora i sanaciju kluba, konstatiravši da bi bila šteta ne podržati taj projekt.

Njegovo izlaganje nije smekšalo stavove članova Poglavarstva. Dogradonačelnik Željko Koščica upozorio je na još jedno otvoreno pitanje, a to je da nije proveden natječaj za izvedene radove, a traži se i produženje koncesija za terene. Dogradonačelnik Marko Amić, zadužen za društvene djelatnosti, konstatirao je da se nogometu ne može dati prioritet na uštrb drugih sportova, protiveći se rješavanju problema na ovakav način.

Budući da su i Berislav Repinec i Pavao Grom bili protiv toga da se kredit, koji će koristiti NK Samobor, natovari na leđa Samoborskom športskom savezu, gradonačelnik Adamek povukao je tu točku, time prekinuvši i daljnju raspravu. Zadužio je gradske službe za usklađivanje stanja glede imovinsko pravnih odnosa, a upravu kluba za dostavu financijskog poslovanja.

Mato Šipuš

 
30.10.2004.

Već mjesecima u Mirnovečkoj cesti odjekuje klasika

A da probamo bičem?

Već mjesecima u Mirnovečkoj cesti odjekuje klasika

To je već čista klasika.

Raskopana, pa pokrpana ulica, radovi stoje, nitko ništa ne radi, a građani uživaju. Ili je zatvorena mjesecima, pa se promet, ionako kilav, preusmjerava uokolo i naokolo (prije nekoliko godina Langova, prošle godine Šmidhenova) ili promet teče normalno, a stanari se relaksiraju u oblacima prašine. Cesta je grbava kao u zavičaju onih koji su je raskopali, a praši se kao u vrijeme prije patentiranja asfalta.

Naravno, krivac je opet van Grada Samobora. Nesretni Vodovod i njegova zakonita drugarica Odvodnja. Kad oni nešto raskopaju, to traje i traje. I nitko ne zna do kada će.

Sada kažu, a najvjerojatnije lažu, do zime. Langova je tako svojedobno i prezimila, zatvorena i raskopana.

Kako utjerati u red "nadležne" i "odgovorne"?

Građanima ostaje samo jedno: motiku u ruke pa preko leđa. Ili možda bičem? Možda "nadležni" bolje razumiju fijuk od podaničkog mrmljanja u bradu.

Robert Škiljan

 

Na sjednici Gradskog poglavarstva raspravljalo se o Poduzetničkom centru Samobor i jamstvu za kredit NK Samoboru

Već mjesecima u Mirnovečkoj cesti odjekuje klasika

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002