16.02.2004.

Političari izostali s otvorenja

Izložba karikatura: Od velikog praska nosi se maska

Političari izostali s otvorenja

U nadasve ugodnom ambijentu gostionice "Gabreku 1929", toplo primljeni i uzorno počašćeni od gostoljubivog domaćina Mirka Šintića i Tomislava Paulića, članovi Hrvatskog društva karikaturista, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Samobora, otvorili su 13. veljače još jednu svoju uspješnu izložbu. U sklopu suradnje s Turističkom zajednicom Samobor, a kao popratni program Samoborskog fašnika, samoborsko Pučko otvoreno učilište je, ovaj puta kod Gabreka, pripremilo izložbu karikatura. Prilikom otvorenja izložbe okupljenim karikaturistima, bilo ih je dvadesetak sa suprugama, obratili su se v.d. ravnatelja POU Tomislav Marvar i domaćin Mirko Šintić, a izložbu je službeno otvorio Davor Trgovčević, član DHK. Otvorenje, najavljeno za 20 sati prolongirano je do 21 jer su organizatori očekivali dolazak Srake, Fiškala i legalnih gradskih dužnosnika, koji se ni do ponoći nisu pojavili. Ipak, kako su nam rekli organizatori, na njihovih 150 pozivnica, poslanih početkom tjedna, odazvalo se 4 (četvero) Samoboraca. Ali na 2 pozivnice jer su to bila dva bračna para. Treba napomenuti da otvorenju nije nazočio nitko iz Gradskog poglavarstva niti gradskog Odjela za društvene djelatnosti. Za prigovoriti je da termin otvorenja izložbe nije najsretnije pogođen jer se trebao zbiti u 20 sati, tj. nakon otvorenja Fašnika na Trgu. Ali, zar nema dovoljno visokih (i plaćenih) gradskih dužnosnika da se rasporede na dva - tri mjesta u kratkom vremenskom razmaku? Valjda nema.

U svakom slučaju, maskirani karikaturisti i njihovi domaćini izvanredno su se zabavljali do kasnih jutarnjih sati uz fašničke specijalitete: kiselu repu s bažulom pripremljenu na starinski domači način, kuhanom svinjetinom te kraflima. Ne preostaje nam drugo do pozvati vas da do 29. veljače posjetite ovu izložbu i uživate u novim 'ludorijama' hrvatskih karikaturista.

S.S.

 
16.02.2004.

Zaživjela Slobodna Fašnička Republika Samobor

Norelo se do zore!

Zaživjela Slobodna Fašnička Republika Samobor

U subotu, 14. veljače, na drugi dan postojanja Slobodne Fašničke Republike Samobor, istu su već pohodile tisuće znatiželjnika željnih dobrog provoda, zabave, fašničkih spelancija i neobuzdanog ludovanja pod krinkom. Ukazala se je prava prilika za one koji ne smiju i neće reći ono što osjećaju i znaju o svojoj okolini, pa i o samima sebi. Pod maskom je sve lakše, a zadana fašnička tema, prema kojoj je ove godine lagat i krast čast, pružila je idealan okvir.

U centru grada zatekli smo tri vještice - bez metli!

- Netko nam ih je ukrao - požalila se jedna od njih, po izgledu najmlađa, a i druge su dvije davale do znanja da su opljačkane i bez najdražeg prijevoznog sredstva.

Na pozornici su se izmjenjivalie maske u oštroj konkurenciji za vrijedne nagrade. Princ Fašnik i Sraka popričali su sa svakim i za svakog su imali po lijepu riječ ili njima svojstveni komentar.

Nakon što su brojni kandidati pokazali pripremljeni repertoar na temu "pri nami se slobodno krade - tu se zatvor dobi samo od čokolade", na pozornici na Trgu kralja Tomislava nastupile su estradne zvijezde Ivana Kindl i Jacques Houdek, a u fašničkom šatoru Minea. Za svakog je bilo ponešto, a posebno je veselo bilo u brojnim lokalima, birtijama i kafićima u kojima se norelo i plesalo do zore.

A drugi dan, u nedjelju, opet ispočetka.

Ivica Horvat

 
16.02.2004.

Konferencija za medije povodom premijere mjuzikla Janica i Jean

Samoborski mjuzikl za cijeli svijet

Konferencija za medije povodom premijere mjuzikla Janica i Jean

U zagrebačkom Kazalištu Komedija održana je konferencija za medije povodom premijere pučkog mjuzikla Janica i Jean koja će se u istome kazalištu održati 20. veljače. Redatelj mjuzikla Vlado Štefančić rekao je da mu je bilo izuzetno zadovoljstvo biti sudionik izrade ovoga djela, s obzirom da ono odskače od trenutačnih modernističko – alternativnih trendova. Samoborski dvojac Robert Škiljan i Siniša Leopold koji su zaslužni za tekst i glazbu mjuzikla, ovaj je put bio «pojačan» i samoborskim dogradonačelnikom Jozom Grubešom koji je izrazio zadovoljstvo što je projekt uspješno izvršen, te je naglasio njegov značaj za samoborsku, ali i hrvatsku kulturnu scenu. Glavnu ulogu Janice će također igrati autentična Samoborka Vlatka Burić koja je nedavno diplomirala na Glazbenoj akademiji u Beču. Radnja mjuzikla se odvija u Samoboru početkom 19. stoljeća u vrijeme kad je Samobor bio jedan od gradova ilirskih provincija stvorenih od strane Francuza. Međutim, 1813. godine su Francuzi već praktički na odlasku, pa se isprepliću povijesne, društvene i ljubavne scene. Treba reći da je ovaj mjuzikl ostvaren suradnjom Kazališta Komedija, tvrtke Samoborfest i Tamburaškog orkestra HRT-a.

Glavni urednik Hrvatskog radija Zoran Brajša obavijestio je prisutne da će premijera mjuzikla biti izravno prenošena na Hrvatskom radiju, na kratkovalnom području koji pokriva sve krajeve zemaljske kugle u kojima žive hrvatski iseljenici, te putem Interneta.

Mladen Sirovica

 

Političari izostali s otvorenja

Zaživjela Slobodna Fašnička Republika Samobor

Konferencija za medije povodom premijere mjuzikla Janica i Jean

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002