01.04.2004.

Od oca genetike Gregora Mendela do DNA

Tajna ljudskog genoma

Od oca genetike Gregora Mendela do DNA

Tajnu ljudskog genoma približio je 31. ožujka, u maloj dvorani Hrvatskog doma, a u organizaciji POU Samobor, mnogim prisutnima akademik Vladimir Paar. Zapravo, najzanimljivije je bilo doznati činjenicu da su znanstvenici do sada pronikli u 3 posto tajne ljudskog genoma. Ostalo je još uvijek nerazjašnjeno 97 posto. Tajanstvene i nerazjašnjene promjene koje se događaju na genima pri zamjeni samo jednog od njih još su velika nepoznanica. Ipak, dokazano je da kada se zamijeni jedan, promijene se, na neki način, i mnogi drugi geni.

Ovakav holistički pristup genetici je uveden u istraživanjima tek nedavno, iako je naš sugrađanin Vladimir Paar već prije desetak godina upozoravao na to. Vrlo jednostavnim i pristupačnim predavanjem o "genomu kao atomskoj šifri života" akademik Paar je puna dva sata držao u napetosti prisutne Samoborce. Na kraju je i odgovarao na mnoga pitanja.

T.M.

 
01.04.2004.

Meteorolog Ivan Čačić i biometeorologinja Ksenija Zaninović održali zanimljivo predavanje

Sve veća povezanost vremenskih uvjeta i medicine

Meteorolog Ivan Čačić i biometeorologinja Ksenija Zaninović održali zanimljivo predavanje

Naš poznati meteorolog Ivan Čačić i biometeorologinja Ksenija Zaninović održali su 26. ožujka u Gradskoj knjižnici zanimljivo predavanje. U sklopu predavanja prikazan je film o Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, a Ivan Čačić govorio je o samoj hrvatskoj meteorološkoj organizaciji unutar te velike mreže i o vrhunskoj tehnologiji koja se koristi u Hrvatskoj i svijetu. Pojasnio je njezin način rada i važnost povezanosti s medijima koji mogu pravovremeno prenijeti važne meteorološke podatke ne samo za poljoprivrednike, već i za sve ostale ljude.

O biometerologiji je govorila Ksenija Zaninović, te istakla sve veću povezanost vremenskih uvjeta i medicine, odnosno njihov utjecaj na naše zdravlje. Problem su nepovoljne vremenske situacije koje utječu na većinu bolesti, pogotovo kroničnih. Stoga su vremenske prognoze itekako važne za ovu najugroženiju skupinu bolesnika, a biometeorološka prognoza može pomoći takvim bolesnicima da se na vrijeme pripreme za nepovoljne uvjete.

Na kraju predavanja uslijedila je i prognoza za ovo proljeće i ljeto, koje će, prema riječima Ivana Čačića, biti vlažno i toplo.

I.H.

FOTO: Meteorolog Ivan Čačić

 
01.04.2004.

Godišnja skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Broj članova već 190!

Godišnja skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Godišnja skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade održana je u petak, 26. ožujka u Samoborskoj pivnici. Prije samog početka rada skupštine položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Parku domovinske zahvalnosti.

O radu udruge govorio je njezin dotadašnji predsjednik Juro Rešetar. U svom izlaganju istaknuo je kako udruga sada broji 190 članova, dok ih je u početku bilo samo 13. Njezin ugled je s vremenom rasao, pa je tako 151. brigada prošle godine dobila i Nagradu Grada Samobora za životno djelo, čija će se novčana sredstva utrošiti za izradu monografije.

Članovi udruge pozivaju se da se aktivno uključe u izradu spomenute monografije, a isto tako da pomognu s prijedlozima gdje bi se trebala nalaziti ulica s imenom 151. samoborske brigade, za koju se planira naći mjesto u Gradu.

Na skupštini je, nakon redovnog dvogodišnjeg mandata, izabrano i novo vodstvo udruge. Novi predsjednik je Franjo Horvat, za potpredsjednike udruge izabrani su Adolf Paar i Josip Mahović, a upravni odbor čine Petar Andrašek, Ivan Banek, Ivan Bubnić, Josip Honomil, Miljenko Komes i Dražen Stunja. Članovi Nadzornog odbora su Juro Rešetar, Božo Stanec i Josip Šuflaj.

Radu skupštine prisustvovali su mnogobrojni ugledni gosti, između ostalih gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek i izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Zdravko Andabak, a Skupštinu je telegramom pozdravila i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

I.H.

FOTO: Prije početka rada Skupštine položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Parku domovinske zahvalnosti

 

Od oca genetike Gregora Mendela do DNA

Meteorolog Ivan Čačić i biometeorologinja Ksenija Zaninović održali zanimljivo predavanje

Godišnja skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002