24.02.2004.

Završen 178. Samoborski fašnik

Konačno je zgorel!

Završen 178. Samoborski fašnik

Na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, 24. veljače, službeno je spaljivanjem Princa Fašnika zatvoren Samoborski fašnik koji se ove godine održavao po 178. put. Unatoč snijegu koji je bio uporan u nakani da pokvari završnu fašničku večer, na glavnom se samoborskom trgu okupio velik broj maskiranih posjetitelja koji su posljednji put ove godine željeli uživati u razuzdanoj zabavi kakvu Fašnik tradicionalno pruža.

Prije presude Princu Fašniku, odabrane su najbolje maske i najoriginalniji mjesni odbori. U konkurenciji mjesnih odbora kojih je nastupilo ukupno devet, najbolji dojam i prvo mjesto osvojile su Rude, na drugo su se mjesto plasirale Celine, a treća je bila Konščica. U konkurenciji najboljih maski, Princ Fašnik predstavio je Samoborcima sedamnaest najboljih maski, a u uži je izbor ušlo šest maski, da bi konačnu pobjedu odnijela maska Tko želi biti milijunaš uz koju je išao i popratni scenarij. Naime, natjecateljica Veselka Otuđmanović – Blesić uspješno je odgovorila na završna tri pitanja koja su bila povezana s Fašnikom i općenito životom u Samoboru i osvojila milijun srakodolara. Drugo mjesto osvojila je maska pod nazivom Ruke posrnulog tajkuna, a zatim su bili plasirani Samoborski Škoro, Rak, Džo Kanader, te Carla del Ponte i Gotovina.

Vrhunac večeri bilo je vješanje i spaljivanje Princa Fašnika koji je proglašen krivim od strane Velikog fašničkog suda, a taj je čin označio i završetak ludovanja u Slobodnoj Fašničkoj Republici. Međutim, Princ Fašnik je pokazao da njegov duh nije mrtav time što se ukazao na balkonu gradske vijećnice čime je naznačio da će se vratiti i sljedeće godine. Spaljivanje je bilo praćeno spektakularnim vatrometom, koje je posebno razveselilo prisutne. Dobra zabava nije prestala s okončanjem Slobodne Fašničke Republike, već je nastavljena nastupima Miroslava Škore na glavnom gradskom trgu i grupe Trio Gušti u fašničkom šatoru.

Mladen Sirovica

 
24.02.2004.

Posljednje pripreme pred premijeru Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Skoro rasprodano prvih deset predstava!

Posljednje pripreme pred premijeru Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Već dugo vremena jedan društveni događaj nije u Samoboru izazvao toliko pozornosti kao premijera Pučkog mjuzikla Janica i Jean. Taj glazbeno - scenski projekt, koji je u velikoj mjeri rezultat kreativnih napora samoborskih autora i umjetnika, prvi će put biti javno izveden u četvrtak, 19. veljače, dok je svečana premijera zakazana za petak, 20. veljače.

Podsjetimo, autori libreta i glazbe su Samoborci Robert Škiljan i Siniša Leopold, glavnu ulogu igra Samoborka Vlatka Burić, a i u postavi Tamburaškog orkestra HRT-a, koji čini glazbenu okosnicu predstave, svira znatan broj Samoboraca.

Režiser predstave je Vlado Štefančić, kojemu je to 15o. režija nekog glazbeno - scenskog djela, a uz Vlatku Burić nastupaju i Đani Stipaničev, Lukrecija Brešković, Boris Pavlenić, Dražen Čuček, Adam Končić, Larisa Marak, Robert Bošković i drugi, među kojima valja istaći pobjednika Dječje Eurovizije Dinu Jelusića.

Radnja mjuzikla smještena je u Samobor, 1813. godine, u vrijeme kad je grad bio u sastavu Ilirskih provincija i pod vlašću Francuza. Francuzi su nakon odlaska za sobom ostavili neke gastronomske specijalitete, a, sudeći po nekim samoborskim prezimenima, neki su ovdje ostali zauvijek.

Zbog toga je priča ispričana u mjuziklu Janica i Jean moguća, iako se nije dogodila.

Iako možda i jest...

S.S.

FOTO: Vlatka Burić i Đani Stipaničev kao Janica i Jean (gore), Lukrecija Brešković i Boris Pavlenić kao Marica Kleščić i kapetan Bourbonne (u sredini) i Adam Končić i Robert Bošković kao Marko Poputec i Juraj Kleščić (dolje). Redatelj Vlado Štefančić daje posljednje upute glumcima (skroz dolje)

 

Završen 178. Samoborski fašnik

Posljednje pripreme pred premijeru Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002