25.05.2004.

Otvoreni Dani jagoda Zagrebačke županije

Domaće je ipak bolje!

Otvoreni Dani jagoda Zagrebačke županije

U Samoboru su 21. svibnja otvoreni Dani jagoda Zagrebačke županije koji će okupljati domaće proizvođače. Štandovi su smješteni između Trga kralja Tomislava i samoborske tržnice, a Dane jagoda otvorio je samoborski gradonačelnik Žarko Adamek. Gradonačelnik smatra da je važno poticati domaće proizvođače kako bi se osnažila ukupna poljoprivreda. Otvorenju je prisustvovao i pročelnik za gospodarstvo Grada Samobora Tomo Gvozdanović koji je bio izuzetno zadovoljan ponuđenim proizvodima.

Udruga jagodara ima nešto više od 20 proizvođača, a na samoborskim štandovima svoje su jagode izložili Branko i Marijan Tomašković, Boris Domović i Zvonko Makarun, proizvođači iz Pavučnjaka. Jagodari smatraju da im je kvaliteta proizvoda na visokoj razini i da oni stoje iza svojih proizvoda imenom i prezimenom, što nije slučaj s uvoznicima.

Dani jagoda bit će otvoreni do 15. lipnja, te će se do tada moći po povoljnim cijenama kupiti ukusne domaće jagode. Sudeći prema interesu odmah po otvorenju, prodavači na štandovima mogli bi imati pune ruke posla.

Mladen Sirovica

 
25.05.2004.

Vlada RH financijski će poduprijeti rad Poljoprivredno stočarsko voćarske zadruge

500.000 kuna braniteljima - zadrugarima

Vlada RH financijski će poduprijeti rad Poljoprivredno stočarsko voćarske zadruge

Samoborska Poljoprivredno stočarsko voćarska zadruga – zadruga branitelja, čije je sjedište u Bregani, u prostru bivšeg Restorana, sve je agilnija u svom djelovanju, što je, konačno, valorizirano i od strane Vlade Republike Hrvatske. Zadruga, na čijem je čelu Stjepan Jelić, okuplja i vodi četrdesetak zadrugara s šireg područja Samobora, koji svoju budućnost vide u proizvodnji hrane i prehrambenih proizvoda.

U ponedjeljak, 25. svibnja, u prostorijama PCS-a Samobor potpisan je sporazum kojim će Vlada RH, odnosno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u narednom razdoblju financijski poduprijeti rad Zadruge, odnosno njene programe s 500.000 kuna. To je samo dio od 2.000.000 kuna s koliko će u godinama koje slijede spomenuto ministarstvo financirati i poticati samozapošljavanje branitelja kroz zadrugarstvo, koje se, upravo u Samoboru, pokazalo kao ispravan put k rješavanju nezaposlenosti braniteljske populacije.

Ministrica "ministarstva s dugačkim nazivom" Jadranka Kosor istakla je da je nezaposleno ukupno 27.000 branitelja, a da se mediji njihovim problemima pozabave samo kad se radi o ekscesima, dok uspješne inicijative, kao što je ova samoborska, ne izazivaju toliku pažnju javnosti. Potpisujući Ugovor o financiranjnu Zadruge ministrica Kosor je naglasila da će i s pozicije potpredsjednice Vlade bdjeti nad ostvarivanjem programa Zadruge, koji bi trebao postati ogledni pilot program za područje cijele Hrvatske.

Domaćin Stjepan Jelić zahvalio je Vladi na brzom reagiranju i naglasio da se u Zadruzi radi iz srca, budući da smo "i sami branitelji i najbolje razumijemo i osjećamo braniteljske probleme".

Gradonačelnik Adamek podsjetio je ministricu Kosor da je u kratkom vremenu već nekoliko puta bila u Samoboru i da je već tu "domača", a začetak braniteljskog zadrugarstva baš u Samoboru ocijenio je logičnim, s obzirom na samoborsku poduzetničku tradiciju.

Direktor Poduzetničkog centra Samobor Ivan Kumar izrazio je zadovoljstvo što PCS sudjeluje u projektu koji je krenuo neuobičajeno brzo za naše prilike, te naglasio da kod nas po prvi put jedan poduzetnički centar bdije nad jednom zadrugom.

Robert Škiljan

FOTO: Ministrica Jadranka Kosor i direktor Zadruge Stjepan Jelić potpisali su Ugovor koji će potaknuti zapošljavanje branitelja

 
25.05.2004.

30 godina prijateljstva dva grada

Samobor i Wirges i dalje zajedno!

30 godina prijateljstva dva grada

Prijateljstvo njemačkog grada Wirgesa i Grada Samobora gradi se i traje već punih trideset godina. Ta je suradnja obilježena brojnim sportskim, kulturnim i društvenim vezama i kontaktima, stalno dograđivana i unapređivana.

U petak, 21. svibnja, predstavnici Wirgesa i članovi tamošnjeg pjevačkog zbora ponovno su doputovali u Samobor, kao i obično toplo primljeni u Maloj dvorani Hrvatskog doma, na prijemu koji je za njih priredio samoborski gradonačelnik Žarko Adamek.

Tijekom dana, krenuvši iz Slanog dola, obišli su dio Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Navečer je u velikoj dvorani Hrvatskog doma održan uspjeli koncert zbora iz Wirgesa Westerwaldchor i Tamburaškog društva Ferdo Livadić. Rezultat je to dugogodišnje prijateljske suradnje ta dva kulturno – umjetnička društva koja su perjanice kulturnog života sredina u kojima djeluju. Bila je to prilika za podsjećanje na početke suradnje dva grada, te na osobe koje su tu suradnju potakle. Među njima je i predsjednik virgeškog Odbora za suradnju sa Samoborom Franz Josef Bruchof, počasni građanin Grada Samobora. Njemu je, baš kao i Erhardu Olschewskom, prvom gradonačelniku Grada Wirgesa koji je započeo suradnju sa Samoborom, Helmutu Schumanu, koji je tu suradnju nastavljao i gradio, te aktualnom gradonačelniku Renatu Nollu odlukom Poglavarstva Grada Samobora dodijeljena posebno za tu priliku izrađena Medalja Grada Samobora.

Dobro raspoloženje prenijelo se s koncerta prostorije TD Ferdo Livadić i oko njih, gdje je priređen domjenak i organizirano druženje uz neizbježnu kotlovinu i domaću kapljicu. Pouzadni svjedoci tvrde da je zabava trajala do ranih jutarnjih sati, što goste iz Wirgesa i njihove domaćine nije omelo u ispunjavanju predviđenih subotnjih obveza.

U subotu su delegacije oba grada položile vijence kod spomenika u Parku domovinske zahvalnosti, a u Gradskoj su vijećnici nastavljeni razgovori o oblicima i sadržaju suradnje u budućnosti. Nastavak bi trebao uslijediti već u lipnju, kad njemačkim prijateljima u posjet odlaze samoborski nogometaši veterani, a u rujnu slijedi uzvratni posjet Wirgesu, gdje će se ponovno obilježiti trideseta godišnjica suradnje dva grada. Naravno, to nije za ovu godinu sve. Za dan grada, u listopadu, ponovno se očekuje dolazak njemačkih prijatelja, a za dalje, vidjet će se...

Wirgesovci su gostovanje Samoboru iskoristili i za predaju čeka na pet tisuća eura, koji su prikupljeni u vrijeme Domovinskog rata od strane građana, poduzetnika i udruga Wirgesa, sa željom da budu iskorišteni u humanitarne svrhe. Novac je već dobio svoju namjenu i bit će potrošen za plinifikaciju mikrodoma za smještaj starijih osoba samoborskog Crvenog križa.

"Događaj za pamćenje", kako je susrete prijatelja iz dva grada opisao počasni građanin Grada Samobora Franz Josef Bruchof, završen je u večernjim satima u župnoj crkvi, kad je na misi pjevao zbor Westerwaldchor, a sljedećeg je dana slijedio neumitni rastanak.

Do rujna u Wirgesu.

Ivica Horvat

 

Otvoreni Dani jagoda Zagrebačke županije

Vlada RH financijski će poduprijeti rad Poljoprivredno stočarsko voćarske zadruge

30 godina prijateljstva dva grada

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002