07.12.2004.

Slavljenički dani u OŠ Rude

Od karatea do karaoka

Slavljenički dani u OŠ Rude

U OŠ Rude protekli su dani provedeni u slavljeničkom tonu.

Svečanom godišnjom skupštinom Školski športski klub Rovi obilježio je Tjedan športa u Hrvatskoj povodom Europske godine obrazovanja športom. Prigodnom izložbom obilježen je značajan jubilej - 130 godina uvođenja tjelesne kulture u hrvatske škole, čiji je pokretač i promicatelj dr. Franjo Bučar, koji je svojim djelovanjem vezan i za samoborski kraj.

U izvješću o radu Kluba naglašeni su kontinuirani uspjesi učenika u muškom i ženskom rukometu, skijanju i šahu kao disciplinama koje se njeguju u Školi, jedinoj u Samoboru bez športske dvorane. A i izvan škole, u samoborskim klubovima, učenici OŠ Rude postižu dobre rezultate. Najnoviji primjer za to je uspješni start učenika u Karate klubu Fortis, gdje nakon samo godinu dana treniranja postižu vrhunske rezultate na svim natjecanjima. Na kraju skupštinskog programa imali smo priliku uživati u demonstraciji njihovog umijeća, pojedinačnog i ekipnog, koje je publika nagradila srdačnim pljeskom.

Dan škole, tradicionalno vezan uz Dan župe svete Barbare u Rudama, proslavljen je u petak, 3. prosinca, Danom otvorenih vrata. Učenici, učitelji, roditelji, te pokoji djed i baka uživali su u druženju i zajedničkom radu, sasvim različitom od onog svakodnevnog.

Maštovito i spretno nastajale su prigodne božićne čestitke i ukrasi, eko – plakat zaštićenog bilja našeg kraja, uživalo se u folklornim igrama, pjesmi i plesu. Marljivi učenici i učiteljice prikupili su materijale i postavili izložbu o rudarstvu u Rudama, uz prve fotografije upravo prokopanog rudnika - budućeg muzeja. Veliki učenici priredili su duhovit kviz Najslabija karika na rudarski način, a na karaoke natjecanju otkrivali smo mlade pjevačke i plesačke talente. Škola je tako uz vrata tog dana otvorila i srca svih nazočnih.

A u subotu, na blagdan svete Barbare, na svečanoj podnevnoj misi, koju je nadahnuto predvodio samoborski župnik u prepunoj crkvi djeca su svoju zaštitnicu častila isto tako nadahnutim stihovima pjesnika i samih učenika.

Novinarska družina OŠ Rude

 
07.12.2004.

Likovnjaci Matice hrvatske u Galeriji Aquarium

Unatoč skepsi - uspješno

Likovnjaci Matice hrvatske u Galeriji Aquarium

Malo sam zbunjeno prihvatila prijedlog da likovni odjel Ogranka Matice hrvatske Samobor organizira slikarske kolonije (2 puta godišnje) u zajednici s lovačkim udrugama Samobora. Ispostavilo se da je to bila dobra odluka. Najprije su nam lovačke kuće u Žumberku, koje su nam bile ljubazno ponuđene i otvorene, omogućile boravak u prirodi, otvaranje novih vidika, prekrasnih pejsaža, nova poznanstva, nove ideje, mnoštvo inspiracija i slikarima i kiparima i pjesnicima, čak i skladateljima. Ukratko - svaka ruka što se pruža, s kojom se može zrnce lijepog unijeti u naš hrvatski mozaik, vrijedna je truda. Zahvaljujemo to prvo Borisu Debogoviću (od kojega je sve počelo).

Radovi nastali u kolonijama dovedoše nas do Hrvatskog lovačkog muzeja u Zagrebu, a sada i do Hrvatskog veterinarskog sveučilišta, gdje je u Galeriji Aquarium 30. studenog otvorena izložba pod pokroviteljstvom Hrvatskog kinološkog saveza, a pod nazivom Hrvatske autohtone pasmine pasa. Slike su nastale u Likovnoj koloniji Stojdraga - Žumberak 2004.

Punoj auli najprije se obratio dr. Damir Skok (preko kojeg smo se i povezali s tim Savezom), podijelivši zahvalnice zaslužnim članovima Saveza, a zatim je prisutne pozdravila prof. dr. Ljiljana Pintar, dekanica Veterinarskog fakulteta, dok je izložbu otvorio pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba dr. Josip Janeš.

Osim slika naših članova, na ovu izložbu doveli su vlasnici i žive primjerke naših autohtonih pasmina, naših šest ljepotana.

Ranka Novosel

 
07.12.2004.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sambora - rasprava o Prijedlogu proračuna za 2005. godinu

Napuhano ili realno?

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sambora - rasprava o Prijedlogu proračuna za 2005. godinu

Početak sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je centralna tema ipak bio proračun za 2005. godinu, obilježilo je priznanje dr. Adalbertu Georgijeviću, upriličeno povodom njegovog odlaska u mirovinu. Dr. Gerogijević liječio je kao kirurg generacije samoborskih pacijenata, a u mirovinu se otputio tek kad mu je nađena adekvatna zamjena.

Nakon što je Boris Makarun, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, zatražio da se na dnevni red uvrsti i raspravi gradnja na nogometnom igralištu, Mislav Maroević je podsjetio vijećnike na tragičnu sudbinu obitelji Vrbnjak i predložio da se vijećnici u njihovu korist odreknu naknade. Kasnije je taj prijedlog i prihvaćen i na taj je način prikupljeno oko 6.000 kuna, koje bi mogle pomoći ponovnom ukapčanju struje, bez koje žive već oko dvije godine.

Na Aktualnom satu koji je uslijedio nakon toga, gradonačelnik Adamek je odgovarao na pitanja vijećnika.

Mladena Guliša zanimala je bespravna gradnja na području Grada Samobora, a Adamek je spomenuo 13 bespravno izgrađenih objekata koje je na području Grada u posljednje vrijeme zabilježila nadležna inspekcija, među kojima su klijeti, potporni zidovi, nadstrešnice, reklamni stupovi, ali i Superkonzum na ulazu u Samobor. Većina njih je za svoje objekte u međuvremenu pribavila potrebne dozvole, pa i Superkonzum, koji se u posljednje vrijeme opet užurbano gradi.

Adamek je spomenuo i problem betonare i asfaltne baze. Na sastanku kod ministrice Dropulić, na kojem je bio s pročelnikom Kovačićem i predsjednicom MO Kardinal Franjo Kuharić Ljiljanom Jenko, došlo se do dogovora po kojem će se poštivati članak 36. GUP-a, a prema kojem se na području Grada Samobora ne smiju graditi industrijski zagađivači. Dakle, potrebno je izraditi studiju utjecaja na okoliš, a ona bi trebala biti raspravljena na Gradskom vijeću.

Stjepana Črnjka zanimalo je što Poglavarstvo poduzima po pitanju parkiranja na Trgu kralja Tomislava i u kojoj su fazi razgovori oko pružanja usluga samoborskih komunalnih poduzeća i Javne vatrogasne postrojbe susjednoj Svetoj Nedelji. Sudeći prema Adamekovom odgovoru, a uzimajući u obzir ovlasti komunalnih redara i mogućnosti djelatnika policijske postaje, jedino je rješenje fizičko zaprečavanje dolaska automobila na Trg i njihovog parkiranja na pločnicima i pješačkim površinama.

Pregovori sa Svetom Nedeljom odvijaju se s polovičnim uspjehom, naglasio je Adamek. Komunalac je i dalje, na obostrano zadovoljstvo, angažiran na obavljanju komunalnih usluga za Svetu Nedelju, ali je djelovanje samoborskih profesionalnih vatrogasaca na području susjedne općine upitno. Bolje reći, njihovo sufinanciranje od strane Svete Nedelje, budući da vatrogasci svoj posao moraju odraditi.

Mislav Maroević ponovno je podsjetio na problem zgrade u Zagrebačkoj ulici, te dobio odgovor da će stanari koji taj prostor ionako ne koriste, biti konačno izbačeni. No, na svoju primjedbu da se radovi na samoborskim ulicama ne završavaju na vrijeme, a ulice raskopane stavljaju u funkciju, te uništavaju vozila, nije dobio zadovoljavajući odgovor.

Dramatičnim apelom Mladena Guliša za spas zgrade u Zagrebačkoj ulici, u kojoj su smještene neke političke stranke i udruge, a koju je napalo drvo nepoznatog porijekla i sumnjivih namjera, završen je Aktualni sat.

Proračun Grada Samobora prema predlagaču, Poglavarstvu Grada Samobora, koje je i ovom prilikom zastupao pročelnik za financije Slavko Miloš, optimalan je, razvojan, socijalan i ambiciozan. Za opoziciju je pak prema očekivanju, a prema istupima predsjednika kluba Borisa Makaruna i predsjednika samoborskog HDZ-a Tomislava Mastena, prenapuhan, predizborni, te omogućuje "de luxe" ili "XXL" trošenje. Njegovo povećanje, prema njihovom mišljenju od 24%, nije rezultat povećanja proizvodnosti, već dodatnih zahvaćanja u prihode poduzetnika i građana.

Stjepan Črnjak u ime kluba HNS-LS ponovno je naglasio problem Poduzetničkog centra Samobor i založio se za propitivanje predviđenog iznosa od 1.500.000 kuna za besplatne školske udžbenike. Procijenio je da je optimalno za to odvojiti 700.000 kuna, ali samo za najsiromašnije, a ne i one koji djecu u škole dovode Mercedesima i Audijima.

Črnjak je podržao i projekte poduzeća Samoborfest d.o.o. koji su bili prijavljeni na natječaj za potrebe u kulturi u Gradu Samoboru, a koji su bez ikakvog objašnjenja odbijeni. Radi se o knjizi o Ivici Sudniku i Samoborskom leksikonu, inovativnom i kapitalnom djelu koje bi leksikografskom metodologijom trebalo konačno sublimirati svu građu o Samoboru na jednom mjestu i na suvremenom mediju - CD-ROM-u.

Tomislav Masten spomenuo je i 500.000 kuna predviđenih za "ostale turističke manifestacije", za koje ne postoje nikakvi programi, izvođači, troškovnici, ni bilo kakva zakonski propisana dokumentacija. Spomenuo je i nabujale rashode za prekovremeni rad već zaposlenih u gradskoj upravi od 252.000 kuna, dok je, za usporedbu, za stipendije učenicima slabijeg imovnog stanja namijenjeno samo 140.000 kuna.

Mislav Maroević podržao je Mastenovo nastojanje da se nađe izlaz za agoniju djelatnika PCS-a, koji već mjesecima nemaju za plaće, te za sustavno rješavanje problema te vitalne gradske institucije.

Založio se i za prihvaćanje projekata Samoborfesta, uz opasku da bi za takve vrijedne projekte bilo novca da se već prije spomenuta sredstva "za ostale turističke manifestacije" od 500.000 kuna smanje, budući da za njih nisu priloženi i programi.

Gradonačelnik Žarko Adamek ponovio je da je proračun primjeren vremenu i Gradu Samoboru, a inzistira i na besplatnim školskim knjigama za sve, bez obzira na socijalni status.

Pobrojao je i turističke manifestacije na koje bi se trebalo podijeliti spominjanih 500.000 kuna, ne pojasnivši zašto za njih nema pripadajućih programa.

O kvaliteti projekata poduzeća Samoborfest d.o.o. Adamek nije rekao ništa, ali je decidirano izjavio da Grad Samobor ne može podržavati projekte "potpuno privatnih poduzeća". Na ovu inovativnu formulaciju, kakva se u ovom gradu nije čula od demokratskih promjena 1990. godine, nitko od vijećnika nije imao nikakvih primjedbi. Valja reći da ju je Adamek izrekao nekoliko minuta nakon što je pravdao trošak od 20.000 kuna pomoći "potpuno privatnom" Muzeju Marton.

Robert Škiljan

 

Slavljenički dani u OŠ Rude

Likovnjaci Matice hrvatske u Galeriji Aquarium

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sambora - rasprava o Prijedlogu proračuna za 2005. godinu

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002