30.09.2019.

28. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Nitko kao Zoran Perović i Lada Lokmer

Blagdan sv. Mihovila i ove su godine svojim susretima samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu obilježili članovi samoborskog Ogranka Matice hrvatske, okupivši se tradicionalno 29. rujna u crkvici sv. Mihalja na Taborcu.

Pjesničkoj večeri, koja je održana po 28. puta, uz domaće stihopisce, nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i gradska vijećnica Irena Kapor, a riječi pohvale organizatorima uputio je u ime Matice hrvatske njezin potpredsjednik Luka Šeput.

Nagrada Dragica Vrbenski pripala je ove godine Zoranu Peroviću za njegovu pjesmu Opet, a priznanje za najbolju pjesmu na dijalektu dobila je tajnica samoborskih matičara Lada Lokmer za pjesmu naslova Domovina.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Samobor Gordan Črpić u svojem je uvodnom govoru posebno zahvalio njihovoj počasnoj predsjednici i idejnoj začetnici ovih susreta Ranki Novosel, koja zbog bolesti nije došla, te pozdravio i tri nove članice žirija, u ime koji se svima obratila Marijana Togonal.

Minutom šutnje odana je počast i preminuloj dugogodišnjoj članici Katici Cvetković, nakon čega su uručene nagrade najboljima, a okupljeni pjesnici su pročitali svoje pjesme, koje se nalaze i u zborniku koji se tiska uz ove susrete.

Poznatim domačim popevkama, uz gitaru, sve su popratile Maja Cipek i Lada Lokmer, svima poznati duo Ma-La.

M.K.

 
30.09.2019.

Počelo Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Predstavili se i oduševili

Nakon što su u prve dvije večeri 44. Samoborske glazbene jeseni publiku oduševili proslavljeni glazbenici iz Hrvatske i inozemstva okupljeni u festivalski "all star" ansambl, nastavak je ponudio nastup mladih glazbenih umjetnika koji polako, ali sigurno zaokupljaju pozornice i dobivaju nagrade na natjecanjima. I u Samoboru će se boriti za naslov pobjednika 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić, i to za najbolju umjetničku osobnost, a posebna nagrada dodijelit će se i za izvedbu djela hrvatskog skladatelja. U dvije večeri u samoborskoj Galeriji Prica ukupno će se čuti šest pripremljenih recitala pojedinaca, dua ili trija.

Prve večeri natjecanja, 29. rujna, predstavili su se Tomislav Damjanović (klavir), duo Martin Krpan i Mihovil Buturić (violina i orgulje) te Trio Eusebius.

Pijanist Tomislav Damjanović prosudbenoj komisiji i publici predstavio se izvedbom Varijacije i fuge na temu Händela, op. 24 Johannesa Brahmsa, Dva intermezza, op. 38 Dore Pejačević i skladbom Gaspard de la nuit, III. Scarbo Mauricea Ravela.

Duo Martin Krpan (violina) i Mihovil Buturić (orgulje) za svoj su program odabrali Baladu Tomislava Uhlika, Sonatu za violinu i basso continuo u B-duru, op. 5, br. 2 Arcangela Corellija, Sonatu religiosa Josipa Štolcera Slavenskog i skladbe Largo i Con fuoco poljskog skladatelja Mariana Sawe.

Trio Eusebius, kojeg čine Eva Šulić (violina), Tonka Javorović (violončelo) i David Vuković (klavir) za natjecanje su uvrstili skladbu Zovu me Tryor Dubravka Detonija te Klavirski trio u a-molu Mauricea Ravela.

Ponedjeljak, 30. rujna, donosi drugu večer natjecanja Ferdo Livadić, a svoje recitale u Galeriji Prica s početkom od 17 sati predstavit će pijanist Ivan Galić, harmonikaš Đorđe Vasiljević i violončelistica Sara Novoselić.

Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture.

K.S.

 

28. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Počelo Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002