09.06.2019.

Nova predstava Plesne grupe Burka

Cjelina je više od zbroja dijelova

Samoborska Plesna grupa Burka izvela je svoju najnoviju plesnu predstavu pod nazivom "Dio djela", koja je dio njihovog ovogodišnjeg plesnog djela.

Plesom su pokušali dokazati da su svi dijelovi nekih cjelina, ali da je cjelina više nego zbroj dijelova.

Sudjelovale su plesačice mlađeg, starijeg i najstarijeg uzrasta.

Koreografiju, umjetničko vodstvo i kostime potpisuje Neda Marović Turković.

T.I.

 
09.06.2019.

Susretom pjesnika završila je 30. Vrazova Ljubica - Festival ljubavne poezije

Veliki Arsen za veliku obljetnicu

Jedna od subota na početku lipnja je, po tradiciji, dan kada se u Samoboru na Vrazovoj ljubici okupe pjesnici iz cijele Hrvatske, kako bi pročitali svoje nove stihove posvećene ljubavi, ali i svim onim Ljubicama koje nisu pronašle svojega Stanka. Prijepodne 8. lipnja bilo je i ove godine predviđeno za Berbu knjiga, čitanje poznatih pjesama, a upotpunjeno je predstavljanjem ljubavnih haiku uradaka, za koje je natječaj raspisala Gradska knjižnica Samobor te ih izdala u obliku male zbirke naslova Ljubavne ftičice. Najljepše haikue, među 213 pristiglih od 40 pjesnika, po izboru Jadranke Brnčić, napisali su redom Ljubica Ribić, Štefanija Ludvig i Josip Prudeus, koji su i prigodno novčano nagrađeni. Berbu knjiga uveličala je i ovaj put svojim izvedbama domaća Klapa Poj.

U sklopu programa ovogodišnje Ljubice održana je u Galeriji Prica i edukativna radionica za djecu naziva Stanko Vraz – samoborski Romeo, kao dio projekta ZUM (Znanost i umjetnost za mlade).

Netom prije poslijepodnevnog okupljanja na Ljubičinom grobu pjesnici su posjetili Jožinu sobu u Osnovnoj školi Samobor, gdje ih je dočekao Joža Prudeus, predstavivši ukratko svoju veliku i vrijednu zbirku knjiga, slika i brojnih drugih materijala koje je prikupio tijekom 40 godina rada, a koju je poklonio svojoj školi i svim Samoborcima.

Na Ljubičin grob potom je položeno cvijeće i predstavljena nova ploča s uklesanim stihovima Arsena Dedića:

Stajao sam ispred grada

grad bez vrata

ja bez ključa...

vraćam ti se zato jer je

tvoje tijelo - moja kuća.

(Tvoje tijelo – moja kuća, iz zbirke pjesama Slatka smrt, 1995.).

Četrdesetak okupljenih pjesnika pozdravila je ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda, zahvalivši svima koji svih ovih godina dolaze na Ljubicu učinivši je tako velikom i značajnom manifestacijom, te podsjetila na njezine osnivače, Josipa Prudeusa i Nedjeljka Fabrija, kao i dugogodišnjeg voditelja i pjesnika Miroslava Burića, a predstavila je i novu voditeljicu Valentinu Čebušnik Dorotić, koja je, nakon odlaska Vesne Burić u mirovinu, "naslijedila" Ljubicu.

Nazočnima su se obratili i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i Božica Brkan u ime Društva hrvatskih književnika, izražavajući zadovoljstvo i pohvale organizatorima, ali i želju da se ova istinita priča o Vrazu i Ljubici dodatno brendira i predstavi širom svijeta, jer to kao pravi, povijesno dokumentirani, Romeo i Julija svakako zaslužuju.

U hladu parka iza Samoborskog muzeja pjesnici su potom čitali svoje stihove, uobičajeno abecednim redom, a u znak zahvale svatko je dobio Zbirku hrvatske ljubavne poezije, u kojoj su otisnute sve pjesme s prošlogodišnje Ljubice. Njihove pjesme su popratili mladi samoborski glazbenici Marko Vucković, Martin Srića i Rea Ivanic svojim autorskim skladbama, naravno, ljubavnim.

Tamo ih je pozdravio i predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc, s kojim je već dogovorena daljnja suradnja i promocija manifestacije.

Cjelodnevno druženje hrvatskih pjesnika u našem gradu, iz kojega su i opet zasigurno ponijeli novu "dozu" inspiracije, nastavljeno je do kasnih noćnih sati uz zajedničku večeru u obližnjem restoranu.

M.K.

 

Nova predstava Plesne grupe Burka

Susretom pjesnika završila je 30. Vrazova Ljubica - Festival ljubavne poezije

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002