03.07.2019.

Još jedna uspješna godina u GŠ Ferdo Livadić

Nagrade i priznanja sa svih strana

Na kraju nastavne godine 2018./2019. GŠ Ferdo Livadić ponovno se može pohvaliti s pregršt lijepih produkcija i koncerata, poput onih održanih od 27. svibnja do 1. lipnja u povodu Dana škole, ali i velikim brojem osvojenih nagrada na solističkim i komornim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

U ovoj nastavnoj godini profesori i učenici škole svoja glazbena umijeća pokazali su na Državnom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe u Zagrebu (5.-8. prosinca 2018.), Državnom solističkom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu (5.-13. travnja 2019.), Međunarodnom gitarističkom natjecanju Ida Presti u Samoboru (30. studeni-2. prosinca 2018.), Međunarodnom natjecanju komornih sastava Davorin Jenko (Beograd, 5.-6. ožujka 2019.), Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus (Križevci, 24.-31. ožujka 2019.), Međunarodnom natjecanju Musica insieme (Venecija, 6.- 7. travnja 2019.), Međunarodnom natjecanju puhača Woodwind & Brass (Varaždin, 8.-17. travnja 2019.), Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Daleki akordi (Split, 13.-17. travnja 2019.), Međunarodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz (Čakovec, 24.–27. travnja 2019.), Međunarodnom natjecanju klavirista Matusja Blum (Sarajevo, 3.-5. travnja 2019.), Međunarodom Koroškom klavirskom natjecanju (Radlje ob Dravi, 16.–19. svibnja 2019.) i Međunarodnom natjecanju Poreč Fest (Poreč, 2.–5. svibnja 2019.).

Uz priznanje i čast na spomenutim natjecanjima, učenike/ce i profesore/ice GŠ Ferdo Livadić koji su na 56. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe u konkurenciji komornih sastava te na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u pojedinačnim kategorijama osvojili jedno od prva tri mjesta, nagradile su Zagrebačka županija, Grad Samobor te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Prijem za njih, njihove mentore i roditelje, županija je organizirala u Vršilnici, dijelu kompleksa Novih dvora Jelačićevih u Zaprešiću, u utorak, 4. lipnja, a nagrade im je uručio župan Stjepan Kožić sa suradnicima.

Tjedan dana kasnije, 12. lipnja, učenike i profesore je nagradio i Grad Samobor u Centru za mlade Bunker, a nagrade im je uručila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Učenici naše škole na oba su događanja imali priliku prikazati i dio nagrađenog programa.

Agencija za odgoj i obrazovanje prvonagrađenim je učenicima u četvrtak, 27. lipnja, dodijelila i Oskare znanja. Po završetku nastave nagrađeni učenici i profesori zasluženo su otišli na izlet u Moščenićku Dragu 19. lipnja, gdje su imali priliku vidjeti povijesnu jezgru grada, Etnografski muzej, simbol grada Mošćenički toš (mlin za masline star 300 godina) i druge ljepote toga kraja.

Svim učenicima, profesorima i djelatnicima škole čestitamo na uspješnoj godini te im želimo ugodne ljetne praznike.

Antonija Petrić Andabak

 
03.07.2019.

7. Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u dvorcu Erdödy u Kerestincu

Ugodan doživljaj za sva osjetila

Ogranak Matice hrvatske Sveta Nedelja priredio je i ove godine u nedjelju, 30. lipnja, 7. po redu, Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u dvorcu Erdödy u Kerestincu. Mnoštvo posjetitelja, koje je pozdravila predsjednica svetonedeljskih maričara Ivana Juričić, u dva sata programa uživalo je u ljubavnim stihovima pjesnika svetonedeljskog, samoborskog, zaprešićkog i jaskanskog kraja, koje su čitali Zoran Perović, Ivo Markulin, Miro Matijaš, Miroslav Tičar, Davor Šalat, Zdravko Škrapec, Ljerka i Borben Vladović, Snježana Zakanj Radovanić, Vlatka Bošnjak, Katica Lenardić, Đurđica Runtas, Nada Brglez, Ljiljana Cvetković, Lana Derkač, Sonja Zubović i Zvonko Jurčević.

Poznate starogradske pjesme izvela je solistica Zrinka Posavec, koju je pratio glazbeni sastav Stari građani - harmonikaš Marjan Krajna, violinist Antun Stašić, bugarist Ranko Purić i kontrabasist Nikica Karačić.

Na festivalu svoja su djela izložili članovi Likovnog odjela svetonedeljske Matice hrvatske.

Kroz program je vodila Kristina Kirschenheuter, a među brojnim uglednicima i ljubiteljima lijepih stihova i glazbe, koji su te ljetne večeri uživali u ovom kulturnom događanju, bila je i zamjenica svetonedeljskog gradonačelnika Marija Hršak.

I.H.

 
03.07.2019.

Folkloraši iz Meksika, Južne Koreje, Guama i Ukrajine u posjetu Rudama

Učili pripremati Rudarsku greblicu

Folkloraši iz Meksika, Južne Koreje, Guama i Ukrajine u posjetu Rudama

Stotinjak folkloraša iz Meksika, Južne Koreje, Guama i Ukrajine, sudionika 22. Međunarodnog festivala folklora Karlovac 2019., posjetilo je u utorak, 2. srpnja, Rudnik svete Barbare u Rudama. Domaćini iz KUD-a Oštrc potrudili su se da im ovaj prvi, a vjerojatno i jedini, boravak u Rudama ostane u što duljem sjećanju pa je pet sati, koje su zajedno proveli pred Rudnikom, na koncu bilo prekratko za sva događanja.

Posjetitelji su se pri razgledavanju podzemlja uvjerili da u ovim ljetnim mjesecima Rudari imaju najbolju klimu. Osim obilaska, po dva predstavnika društva imali su zadatak pripremiti Rudarsku greblicu, uz stručno vodstvo članice KUD-a i Udruge Rudarska greblica Silvije Turk, u čemu su i uspjeli, jer greblice su i oblikom i okusom bile vrlo slične onim pravim rudarskima.

Osim greblice, jeo se grah s rudarskim kobasicama, koji su za ovu prigodu pripremile rudarske gastro zvijezde Željko Kupres i Marija Lebegner. Popodnevne i večernje aktivnosti trebale su se odvijati u Samoboru, no vremenske prilike ovaj puta nisu bile sklone folklorašima pa je zbog kiše koncert predviđen za 19 sati na glavnom samoborskom trgu, nažalost, morao biti otkazan.

Bez obzira na sve, organizatori zahvaljuju Gradu Samoboru, TZ Grada Samobora, Komunalcu i POU Samobor, koji su se potrudili stvoriti uvjete za dolazak vrhunskih plesača i svirača iz spomenutih država.

Rudari se nadaju da će bolje vrijeme biti predstojećeg vikenda, kada u Rudama kreću već tradicionalna kulturna i gastro događanja uz Dane Rudarske greblice.

M.K.

 

Još jedna uspješna godina u GŠ Ferdo Livadić

7. Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u dvorcu Erdödy u Kerestincu

Folkloraši iz Meksika, Južne Koreje, Guama i Ukrajine u posjetu Rudama

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002