10.04.2019.

U Galeriji Prica otvorena izložba akvarela Damira Facana Grdiše

Konfrontacija čvrstog i lelujavog

Mala dvorana Galerije Prica udomila je u utorak, 9. travnja, velike akvarele zagrebačkog akademskog slikara Damira Facana Grdiše. Brojni posjetitelji došli su na otvorenje izložbe naziva Konfrontacija prostora, na kojoj se autor predstavio dvjema temama: more i urbani prostori, odnosno gradovi. Naizgled iste forme povezuju dva fizički posve različita prostora; jedan čvrst, a drugi posve mekan i lelujav, pri čemu su posebno zanimljivi eksplicitni minijaturni detalji.

Povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol dodatno je pojasnila zašto su ovi radovi iznimno zahtjevni, prije svega za samog umjetnika, jer iziskuju nevjerojatnu preciznost i poznavanje same likovne tehnike, ali i za gledateljstvo, koje, privučeno bezbrojnim gradacijama hladnih i toplih tonova, nebrojenim krivuljama u kontrastu s ravnim linijama, bude uvučeno u začarani svijet asocijacija samog autora.

Ove, ionako po formatu rijetke, akvarele odlikuju čisto definirane linije i strukture neuobičajene za ovu tehniku, kao i svjetlost koja iz njih izbija unatoč u potpunosti oslikanom papiru.

Izložba je otvorena do 5. svibnja.

M.K.

 
10.04.2019.

Zagrebačka županija podupire programe u kulturi

3,2 milijuna kuna za amaterizam, baštinu, izdavaštvo...

Zagrebačka županija podupire programe u kulturi

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi. Prijedlozi programa primaju se do 23. travnja 2019. godine, a za tu namjenu proračunom je osigurano 3,2 milijuna kuna.

Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, zatim za zaštitu kulturnih dobara, amaterizam u kulturi, te za manifestacije u kulturi. Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanje kulturnih dobara i arheološke baštine.

Prijave na natječaj moguće su na dva načina:

1. elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prosvjetu kulturu, šport i tehničku kulturu, Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10 000 Zagreb s naznakom "Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije za 2019".

2. putem pošte, na način da popunjeni zahtjev s pripadajućom dokumentacijom pošalju na gore navedenu adresu, najkasnije do 23. travnja 2019. godine.

Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-417.

M.M.

 

U Galeriji Prica otvorena izložba akvarela Damira Facana Grdiše

Zagrebačka županija podupire programe u kulturi

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002