10.05.2019.

17. rođendan Dječjeg zbora Smješak

Dvorana je bila premala za sve

U utorak, 7. svibnja, dvoranom Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru odzvanjala je vesela dječja pjesma i zvukovi raznih instrumenata. Dječji zbor Smješak iz Samobora održao je svoj tradicionalni godišnji rođendanski koncert. Slavio se 17. rođendan.

Osnivačica i voditeljica zbora je prof. Vesna Radinčić ili, kako ju djeca zovu, teta Vesna. Zadivljujuć je i hvale vrijedan način na koji prof. Radinčić vlada na sceni s toliko djece širokog raspona godina, dok djeca to znanje i trud vraćaju na najbolji mogući način svojim veseljem, spontanošću i kvalitetnim glazbenim izričajem.

Program rada zbora usmjeren je na razvoj dječjih glazbenih sposobnosti kroz glazbeno opismenjavanje, osvještavanje ritma i intonacije te pripremu djece za daljnje bavljenje glazbom.

Do sada je zbor snimio 3 CD-a, redovno sudjeluje na Hrvatskom dječjem festivalu, gostuje na priredbama ostalih dječjih zborova u okruženju, a redovno se i pojavljuje na priredbama Grada Samobora.

Dvorana je bila premala za sve koji su htjeli čuti vesele pjevačice, pjevače i svirače koji, obzirom na svoju starosnu dob, djeluju u nekoliko sekcija. Na rođendanskom koncertu u utorak, predstavila su se sva djeca, od onih najmlađih, koji imaju samo 3 godine, do najstarijih, u solističkim ili zborskim izvedbama.

Program je bio složen tako da su djeca pokazala sva svoja umijeća, oni najmanji su pjevali, oni srednji su pjevali i svirali blok flaute, a 16 odabranih, starijih od 7 godina, predstavilo je program od 4 pjesmice s kojima su ovo proljeće sudjelovali na natjecanjima.

Na županijskom natjecanju u Velikoj Gorici u ožujku ove godine zbor je osvojio 1. mjesto u svojoj kategoriji i glavnu nagradu tzv. Grand Prix festivala kao ukupni pobjednik festivala, dok je na međunarodnom natjecanju zborova Vallis aurea cantat u Požegi u travnju ove godine, u konkurenciji A1 - klasična glazba, zbor osvojio prvu nagradu u konkurenciji puno brojnijih i starijih zborova, mahom zborova glazbenih škola.

Nakon natjecatelja, program se nastavio kratkim nastupima djece koja su krenula u glazbenu školu, tako da smo čuli zvuke klarineta, klavira, cella, horne i violine.

Svakako treba istaknuti i odličnu klavirsku pratnju. Sve pjevače i instrumentaliste pratio je korepetitor zbora, mladi Samoborac Sven Brajković, student 3. godine Muzičke akademije u Zagrebu, smjer klavir, osvajač brojnih nagrada i priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Program je završio pjesmom Sretan rođendan, kako i priliči rođendanskom slavlju, a na pozornicu je prof. Radinčić uz asistenciju angažiranih mama donijela pravu tortu, kojoj su pjevači zajedničkim snagama ugasili svjećice.

Kao dodatak izvedena je "himna zbora", pjesmica Što je to smješak, nakon koje je veselo druženje nastavljeno u predvorju dvorane.

T.I.

 
10.05.2019.

Novi uspjeh samoborskog kina i ravnateljice POU Samobor

Jelena Vojvoda kreće u Cannes

Novi uspjeh samoborskog kina i ravnateljice POU Samobor

Ugled našeg kina stalno raste, a najnoviji je sigurno i izbor ravnateljice Jelene Vojvode u komisiju koja će na filmskom festivalu u Cannesu ocjenjivati najbolji europski film.

Zahvaljujući raznolikom i kvalitetnom programu, samoborsko kino je nedavno postalo članicom Europa Cinemas udruženja koje okuplja vrhunska kina Europe. Upravo kroz to udruženje naše će kino imati važnu ulogu i na dolazećem filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 14. do 25. svibnja.

Naime, ravnateljica samoborskog kina Jelena Vojvoda izabrana je u komisiju koja će odabrati film koji će nositi posebnu oznaku europskog filma, a ova se nagrada u sklopu festivala dodjeljuje 17. godinu zaredom.

Osim Vojvode, komisiju ove godine čine ravnatelji kina iz Litve, Francuske i Grčke.

Projekt podržavaju udruženje Europa Cinemas i Hrvatski audiovizualni centar.

T.I.

 

17. rođendan Dječjeg zbora Smješak

Novi uspjeh samoborskog kina i ravnateljice POU Samobor

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002