06.01.2019.

U Samoboru odžano prvo Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti

Iznenađujuć odaziv i vrhunska svirka

Ida Presti (1924.-1967.) bila je francuska gitaristica tzv. klasične glazbe i kompozitorica. Kao dijete postala je popularnom kao "čudo od djeteta" zbog svojega gitarističkog umijeća (svoju prvu LP ploču snimila je s nepunih 13 godina), da bi izrasla ne samo u iznimnoga virtuoza, nego i u iznimno senzibilnu i temperamentnu interpretatoricu i najzahtjevnijih partitura. A i u kompozitoricu etida i preludija. Uz Andresa Segoviu, pripada među najbolje gitariste dvadesetoga stoljeća i među njima jedina je žena. Brojni kompozitori, njezini suvremenici, pisali su glazbu samo da bi ju čuli u njezinoj izvedbi: Mario Castelnuovo-Tedesco, Joaquin Rodrigo, Francis Poulenc, Moreno Torroba, John Duarte. Međutim, čak i u francuskim muzičkim enciklopedijama nećete naći njezino ime samostalno, nego kao dio dua Presti-Lagoya. Naime, prije nego ju je nenadano, mladu, pokosila bolest, nastupala je, u najprestižnijim dvoranama, kao i u malim mjestima za jednostavnu publiku, diljem svijeta (preko 2000 koncerata) sa svojim suprugom Alexendreom Lagoyom (1929-1999). Snimke njezina muziciranja otkrivaju da je u izvođačkom smislu bila daleko ispred svojega vremena.

Sve to bilo je više nego dostatan razlog da Prvo međunarodno gitarističko natjecanje u Samoboru, zasada prvo u svijetu, nosi njezino ime. Idejna začetnica ovoga projekta, glazbena pedagoginja Vesna Faullend Heferer, htjela je na taj način Idi Presti iskazati poštovanje te s francuskom gitarističkom školom (poznatom po osebujnoj tehnici sviranja i estetici), što ju je utemeljila ova velika gitaristica, upoznati kako mlađu gitarističku generaciju, tako i širu publiku.

Osim uobičajenih i poznatih stručnih i edukativnih ciljeva, što ih ima svako glazbeno natjecanje, ovo natjecanje, održano od 30. studenog do 2. prosinca 2018., imalo je za cilj i potaknuti veću aktivnost mladih gitarista u komornoj glazbi, prije svega u disciplini dua gitara te osvijestiti poziciju žene u reprodukcijskoj glazbenoj umjetnosti, posebice u gitarističkom svijetu u kojem još uvijek dominiraju muškarci.

Natjecanje je održano u organizaciji majstorske ljetne škole (za gitaru, saksofon, klarinet, violinu, violončelo, klavir, flautu i violu) Youngmasters Festival Samobor, koja se, u osam godina svojega postojanja, etablirala kao ljetna škola s međunarodnim ugledom. Njezina je umjetnička ravnateljica od 2013. Morana Pešutić, mlada perspektivna gitaristica iz klase profesorice Vesne Faullend Heferer, koja je diplomirala gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka te magistrirala na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu u klasi maestra Zorana Dukića.

Na prvo Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti bio je iznenađujuć odaziv iz cijele Europe i svijeta (Austrija, Italija, Njemačka, Velika Britanija, Finska, Švedska, Japan, Meksiko, Mađarska, Slovenija, Makedonija, Srbija, Francuska, Nizozemska, Grčka, Hrvatska), kako mladih gitarista početnika, tako i studenata gitare i profesionalnih koncertnih umjetnika (do 34 godine starosti), čime se ostvarila želja organizatora da ne samo da natjecanje okupi ponajbolje mlade europske gitariste, nego i promiče međukulturnu i međunacionalnu suradnju te i međusobno razumijevanje.

Članovi žirija (ocjenjivačkoga suda), sastavljenog od renomiranih europskih gitarista – Isabelle Presti Francuska), Laurent Blanquart (Francuska), Helen Sanderson (UK), Adriano Del Sal (Italija), Sabrina Vlaskalić (Srbija/Nizozemska) i Tomislav Vukšić (Hrvatska) – vodili su individualne konzultacije s natjecateljima kako se ocjenjivanje ne bi svelo na puko bodovanje te dalo prednost konstruktivnim uputama za daljnji napredak svakog natjecatelja ponaosob, kojima je ovo natjecanje odlična platforma u promoviranju sviračkog umijeća i ostvarivanju kontakata koji će im pomoći u daljnjem razvoju karijere.

Između 14 natjecatelja žiri je odabrao 4 finalista, a nakon finalnog programa pobijedio je Zsombor Sido iz Mađarske koji se školuje u Grazu. Druga nagrada nije dodijeljena, a treću nagradu dobio je Nikica Polegubić, također student Paola Pegorara iz Graza. U kategoriji dua prva je nagrada bila podijeljena između dva dua - Anastazija Mileska i Aleksandar Andrijevski iz Makedonije i zagrebačkog dua Lucija Štivčević i Vanesa Iličić.

U nižim kategorijama posebice je oduševio dvanaestogodišnji Uroš Jačević iz Srbije (II. kategorija), dok je nešto starijoj III. kategoriji prvo mjesto pripalo Domenu Gvozdanoviću iz Ljubljane.

Uz prigodne novčane nagrade u višim kategorijama, za osvojena prva tri mjesta organizator je natjecateljima osigurao jednokratne stipendije za majstorske tečajeve te nastupe na partnerskim festivalima, ponajviše na Youngmasters Festivalu koji se održava krajem kolovoza također u Samoboru.

Premda je prvo Međunarodno natjecanje Ida Presti po gotovo svim kriterijima zadovoljilo zahtjeve najprestižnijih gitarističkih natjecanja u Europi te na nekoliko dana Samobor učinilo europskim središtem gitarističke glazbene kulture, od potpisanih financijskih pokrovitelja pristigla je tek skromna, simbolička potpora, što će se, nadamo se, u budućnosti promijeniti na bolje kako bi natjecanje zadržalo ugled te postalo čuvenim u glazbenom miljeu i šire.

Posebne poslastice vezane uz natjecanje bile su: predavanje francuske gitarske pedagoginje Isabelle Presti, inače unuke Ide Presti, o djelovanju Ide Presti i gitarističkog dua Presti-Lagoya te prikaz dosad u Europi neobjavljene snimke jednog od njihovih zadnjih koncerata prije Idine prerane i nenadane smrti 1967. godine.

A potom dvodnevni seminar Zorana Dukića – u svijetu najrespektabilnijega i najpoznatijega hrvatskog gitarista i gitarističkog pedagoga. U svom solističkim koncertu, održanom 1. prosinca u crkvi sv. Anastazije svirao je skladbe nezaobilaznoga J.S. Bacha u dijalogu s Astorom Piazollom, balkanske varijacije Dušana Bogdanovića, glazbene asocijacije na poznate filmove Stephena Glassa te, zajedno s Helen Sanderson, dvije skladbe Ide Presti nastale 1957. i 1958. godine, a posvećene njoj vrlo bliskim osobama: majci i suprugu. Kroz trodjelnu formu s blistavim kodama i kroz eksplozivnu igru dvaju glasova, te na kraju nježnim završecima, očituje se skladateljski modernizam Ide Presti kakav bi mogao iznenaditi i generaciju naših suvremenika.

Jadranka Brnčić

FOTO:

- Žiri, Zoran Dukić i organizatorice

- Pobjednik Zsombor Sido

- Helen Sanderson i Zoran Dukić

 

U Samoboru odžano prvo Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002