22.08.2019.

9. izdanje Youngmasters festivala

Put od učenja do nastupanja

9. izdanje Youngmasters festivala

Od 23. kolovoza do 5. rujna u našem gradu održat će se deveto izdanje Youngmasters festivala. I ove godine pripremljen je zanimljiv i bogat program koncerata, edukativnih predavanja i zabavnih događanja na čak osam lokacija.

Radni dio festivala već traje, jer su 20. kolovoza počele radionice na kojima polaznici iz raznih zemalja svijeta upijaju znanje i vještine svojih predavača. Prvog dana s radionicama su započeli Nataša Veljković (klavir), Tobias Stosiek (violončelo), Marco Graziani i Nenad Merle (violina), Wladimir Kossjanenko (viola), Mihael Paar (klarinet), a do kraja festivala radionice će održati Pedro Ribeiro Rodriges, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Krešimir Bedek i Petrit Çeku (gitara), Ana Horvat (klarinet), Lovro Merčep (saksofon), Marko Zupan (flauta), Olga Cinkoburova (klavir) i Anatoli Goussev (solo pjevanje).

Što se festivalskog dijela tiče, on počinje 23. kolovoza predavanjem Nataše Veljković "Kad je Mozart plakao" u Galeriji Prica od 18 sati, dok će se na Ljetnoj sceni Malog muzičkog ateljea održati kviz nazvan Quisando od 20 sati. Tijekom festivala, uz brojne koncerte polaznika majstorskih tečajeva, koncerte će održati gitaristica Petra Stojaković (24. kolovoza) i gitaristički duo Victor Valisena i Raffaele Putzolu (26. kolovoza). Youngmasters Gala koncert na kojem nastupaju polaznici raznovrsnih majstorskih tečajeva kao solisti i u ansamblima te ovogodišnji predavači održat će se u petak, 30. kolovoza, od 20 sati u Franjevačkoj crkvi Marijinog uznesenja.

Na ovogodišnjem Youngmasters festivalu 27. kolovoza bit će promovirana dva nosača zvuka flautista Marka Zupana i pijanistice Minke Popović, a predviđen je i After party Jazz Threads na kojem će nastupiti pjevačica Marija Šerić Dudjak i pijanist Vedran Gorjup u Havana baru u 21 sat.

Organizatori ističu da se zahvaljujući svojoj dosadašnjoj koncepciji i obilju kulturnih događanja, Youngmasters etablirao kao najatraktivnija ljetna škola na ovim prostorima. Ove sezone uvedena je još jedna radionica i to na radost mladih pjevačkih snaga iz cijele regije, jer će majstorski tečaj solo pjevanja održati pjevački pedagog iz Milana Anatoli Goussev.

Posebnost Youngmastersa su i skupna muziciranja pa je logičan put bio i Ljetni orkestar u kojem mogu sudjelovati i oni koji nisu nužno aktivni polaznici programa ljetne škole ili majstorskog tečaja. Time se svim učenicima glazbe pruža mogućnost sudjelovanja u ovakvom velikom projektu. A oni koji aktivno sudjeluju u Međunarodnoj ljetnoj školi mladih glazbenika imaju mogućnost nastupa na koncertima uz goste i svoje predavače, naglašavaju organizatori.

Recimo još da su pokrovitelji festivala Ministarstvo kulture, Grad Samobor i Zagrebačka županija, a suorganizatori Samoborski muzej i Pučko otvoreno učilište Samobor. Cijena ulaznice za Youngmasters Gala koncert je 50 kuna, a s ovom ulaznicom ostvaruje se pravo na slobodan ulaz na sve ostale koncerte u sklopu Festivala. Pojedinačno, za koncerte polaznika ulaznica je 15 kuna, a za koncerte nagrađenih i Youngmasters Excellent 30 kuna. Ulaznice se mogu nabaviti putem www.ulaznice.hr ili na mjestu događaja neposredno prije početka, a kompletni program festivala može se pogledati na www.youngmasters.com.hr.

M.Š.

 

9. izdanje Youngmasters festivala

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002