30.05.2019.

Izložba slika Davora Gopca Volim crtane filmove u Centru za mlade Bunker

Psiho, modo i pop život i na slikama

Najpoznatije veliko dijete hrvatske rock scene, frontmen kultne zagrebačke grupe Psihomodo pop Davor Gobac, nije nepoznat ni u likovnim krugovima. Već više od 20 godina bavi se i slikarstvom pa često izlaže u galerijskim prostorima u gradovima diljem Hrvatske. U Samoboru je više puta gostovao s bendom, a u srijedu, 29. svibnja, u Centru za mlade Bunker predstavio se ovaj put i izložbom svojih radova naziva Volim crtane filmove.

Njegove "mazarije", kako ih sam voli zvati, zapravo vjerno vizualiziraju i prate autorov širok glazbeni opus – maštovite su, šarene, razigrane i zabavne, na prvi pogled simbolične kroz iscrtane imaginarne likove, ali pomniji pregled i pogled na Gopčeve likovne radove otkriva ne samo vještu ruku i oko, već i pravog slikara koji nudi svoj pogled na svijet i na vremenska razdoblja koja su ga životno odredila.

Na otvorenju izložbe Gobac je uživao ponajviše u društvu Samoborki – ravnateljice POU-a Jelene Vojvode, kustosice Galerije Prica Nikoline Šimunović i zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković, a došao ga je pozdraviti i zamjenik župana Hrvoje Frankić, kojima je zahvalio na gostoljubivosti, organizaciji i čestim pozivima da svira u Samoboru, što nastoji ne propustiti.

Kao i obično, k'o riba u vodi pozirao je i fotografirao se sa svima koji su to poželjeli, jer fanova mu u Samoboru ni ovom prigodom nije nedostajalo, a nije izostalo ni zajedničko druženje nakon otvorenja izložbe.

M.K.

 
30.05.2019.

Božidar Laušin u Gradskoj knjižnici predstavio svoju zbirku stihova Legenda o šumi

Se o šumi, glivama, društvu i pijači

Malo je naših sugrađana koji, ako ga baš i osobno ne poznaju, nisu barem čuli za Božu Laušina. Zato je u srijedu, 29. svibnja, Gradska knjižnica opet bila premala da se u nju smjeste svi koji su došli na predstavljanje njegove knjige stihova Legenda o šumi. Uvodno je sve pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, iskorištivši priliku da mu uruči i prigodan poklon, a zasvirao i zapjevao mu je poznati duo MaLa, Maja Cipek i Lada Lokmer, kojima se kasnije s gitarom pridružio i Ivan Sečen, svi redom kolege iz samoborskog Ogranka Matice hrvatske, koja je i izdavač ove zbirke pjesama.

Sa svestranim Božekom je o njegovom životu i brojnim aktivnostima kojima se bavi pričao Zoran Perović, urednik izdanja i autor predgovora u knjizi. A Božo uvijek ima puno toga za podijeliti sa svojim sugrađanima, jer može pričati i kao vrstan kristalobrusač, dobitnik brojnih nagrada za sudjelovanje na Fašniku, izvrstan gljivar i kuhar, poznavatelj i čuvar naših šuma, a sada i kao pjesnik. Svoju ljubav prema šumi i, posebno, gljivama, pretočio je u više od 50 pjesama, pisanih čistom samoborskom kajkavštinom, u kojima je opisao i brojne zanimljive šumske dogodovštine.

Knjiga je to koju bi trebala imati svaka samoborska kućna biblioteka pa ju svakako nabavite.

M.K.

 

Izložba slika Davora Gopca Volim crtane filmove u Centru za mlade Bunker

Božidar Laušin u Gradskoj knjižnici predstavio svoju zbirku stihova Legenda o šumi

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002