03.06.2019.

U Medsavama održani 13. Akvareli na skeli

Samoborci ovaj put na vodi ostali sami

Obližnje dijelove obala Save, koji inače tradicionalno povezuju i služe kao inspiracija samoborskim i zaprešićkim likovnim umjetnicima, ove su godine pohodili samo Samoborci. Tradicionalna likovna kolonija Akvareli na skeli održana je, nakon odgode zbog lošeg vremena, po 13. put u nedjelju, 2. lipnja, ali su na njoj sudjelovali samo članovi Udruge likovnih umjetnika Samobora – ULUS-a.

Članove Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić – ULS-a, kako doznajemo, spriječili su objektivni, tehnički i drugi razlozi.

Gotovo cjelodnevno druženje 30-ak samoborskih umjetnika i prijatelja po kistu rezultiralo je novim radovima, a uz akvarele radili su i murale na zidu riječnih nasipa, koji će ujesen na izložbi biti predstavljeni široj publici.

M.K.

 
03.06.2019.

14. Večer uz tamburu u Petkovom Bregu

Zapopevali s prijatelima

Folklorni ansambl Petkov Breg, čije tamburaše već niz godina vodi naš sugrađanin Natko Gaberc, prije ljetne pauze organizirao je i ove godine na malonogometnom igralištu u Petkovom Bregu u subotu, 1. lipnja, svoju tradicionalnu Večer uz tamburu, glazbenu manifestaciju koja se po 14. put održava uz potporu domaćeg mjesnog odbora te pokrovitelja Grada Samobora, samoborske Turističke zajednice i domaće tvrtke Bruno Dizajn.

Veselo druženje i nastup domaćih tamburaša, kojima su ovaj put u goste stigli KUD Petar Zrinski iz Vrbovca, KUD Licitar iz Bregane, KUD Brezovica, KUD Strmec i KUD Strahovinec iz Međimurja, dodatno su začinili članovi Kuburaške udruge Okić.

Za dobru atmosferu nakon koncerta bio je zadužen Halo bend, održana je i bogata tombola za koju su nagrade osigurali sponzori, pa je zabava, uobičajeno, potrajala do kasnih sati.

M.K.

 
03.06.2019.

Završio 15. Samobor Jazz Festival

Bilo je za svakog ponešto

U Galeriji Prica je u srijedu, 22. svibnja, svečanim otvorenjem počeo jubilarni 15. Samobor Jazz Festival. Sve do 2. lipnja Samoborci i njihovi gosti, koji ovaj festival posjećuju u sve većem broju, uživali su u nastupima eminentnih domaćih i stranih jazz glazbenika i bendova.

U povodu otvorenja o počecima i samom nastanku festivala uvodno je govorio njegov idejni začetnik Dubravko Mihalinec, tajnik Gradske glazbe Samobor, koja je svih ovih godina i organizator festivala. Mihalinec je zahvalio članovima Gradske glazbe, predsjednici Vesni Mihalinec, dirigentu Robertu Polgaru, te svima koji su ga podržavali u njegovom nastojanju da se i naš grad profilira kao prepoznatljivo jazz središte.

Festival od njegovog prvog izdanja podupire i Grad Samobor te pokrovitelji – Pučko otvoreno učilište Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture RH, a ovom prigodom organizatorima i brojnim ljubiteljima jazza još puno uspješnih godina poželjeli su gradski pročelnik Juro Horvat i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Čast da otvore ovogodišnji festival pripao je renomiranom trojcu - Joe i Lela Kaplowitz i gitarist Elvis Penava, koji su nastupili kao K2P Trio. Ovi umjetnici svjetske reputacije od 2011. godine dolaze na samoborski festival kada god to mogu, što stalna publika itekako cijeni pa ne propušta njihove nastupe. Voditelj programa Mislav Maroević pozvao je sve da poprate i ostale koncerte u Havana baru, kao i završne na Trgu kralja Tomislava.

U Havani su prvog vikenda nastupili Just the Pine i gosti Valerija Nikolovska i Viktor Lipić, u subotu Tomislav Goluban Band, sljedeći petak, 31. svibnja, svirao je Darko Jurković Charlie Trio, a u subotu na Trgu prvi puta predstavio se Big Band GveriLLaz iz Slovenije.

Završnica je u nedjelju, 2. lipnja, tradicionalno pripala Gradskoj glazbi i njihovim solistima, uz poznate goste: Valeriju Nikolovsku, Lelu Kaplowitz, Igora Geržinu, Tomislava Golubana, Reu Ivanic i Predraga Dadu Tanasića.

Na repertoaru je bilo za svakoga ponešto pa su brojni posjetitelji popunili šator, a koncert se slušao i na terasama okolnih kafića, što je doprinijelo općem ležernom ozračju.

M.K.

 

U Medsavama održani 13. Akvareli na skeli

14. Večer uz tamburu u Petkovom Bregu

Završio 15. Samobor Jazz Festival

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002