17.10.2019.

Samoborski muzej izložbom obilježio 70. godišnjicu osnutka

Već je trebal bit v penziji

Uz Dan grada Samobora u gradskom muzeju postavljena je izložba posvećena 70. godišnjici njegovog osnutka i rada. Presjek je to najvažnijih zbivanja od 23. lipnja 1949. godine, kada Samoborski muzej i službeno počinje s radom, iako njegovi začeci sežu u daleku 1912. godinu, kada članovi kulturno-sportskog kluba Šišmiš uređuju muzejski prostor u jednoj kuli Staroga grada.

O samim počecima, širenju djelatnosti i prostora, govorio je zamjenik ravnatelja Luka Kazimović, koji je brojne prisutne podsjetio na njegove osnivače, dugogodišnjeg upravitelja Ivicu Sudnika i prvog kustosa dr. Stjepana Oreškovića, te na brojne druge Samoborce, zaljubljenike u povijest i muzealce, koji su tijekom sedam desetljeća popunjavali vrijedne zbirke, čuvali ih i organizirali kulturna događanja.

Danas posjetitelji Muzeja, osim stalnog postava, koji obuhvaća poznate predmete i bogatu dokumentaciju o svekolikoj povijesti Grada, redovito posjećuju i ostale izložbe, predavanja i koncerte koji se u njemu odvijaju.

Kazimovićevo izlaganje dopunio je Milan Žegarac Peharnik, spomenuvši i ostale zaslužne Samoborce, poput Nade Anger, dr. Adalberta Georgijevića i Aleksandra Oskara, koji su dali velik doprinos da Samoborski muzej postane povijesno-kulturno srce i duša grada.

Izložbu je, u nazočnosti zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, predsjednice Upravnog odbora Irene Kapor i gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Jure Horvata, otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

M.K.

 
17.10.2019.

Najava Trupe TO serije od 7 performansa "Tema i varijacije", u sklopu proslave 777. Dana grada Samobora

Provedite nedjelju uz plesne performanse

Najava Trupe TO serije od 7 performansa

Plesna Trupa TO u nedjelju, 20. listopada, od 9 do 17 sati izvest će na četiri lokacije u Samoboru - Šetnica iza Muzeja, Vugrinščak, prostor oko Staroga grada i kamenoloma, 7 performansa naziva "Tema i varijacije".

Autorica koncepta i koreografkinja je Iva Pavičić, izvođačice su: Petra Kursar, Petra Ladović, Jasna Malus Gorišek, Nevenka Miklenić, Mateja Peharda i Vladimira Šančić, glasovno oblikovanje potpisuje Nina, a kostimografiju Vladimira Šančić i Trupa TO.

Svaki od performansa na svoj specifičan način razrađuje zadanu temu inspiriranu klasičnom glazbom, kao slijed teme s varijacijama. Varijacije se odnose na razne izvedbene i značenjske aspekte, na propitivanje kodova performativnog izraza i pomicanje očekivanih granica, radi osvještavanja inertnosti percepcije, a razrađuju relativnost koreografskih obrazaca, očekivani položaj publike i ideju recepcije umjetničkog djela, poigravanje sa značenjskim kodovima kostimografije i šminke, kombinacije i istraživanje suodnosa između istih koreografija povezanih uz različite glazbene i druge zvukovne podloge i praćenje semantičkih promjena koje iz toga izviru, postavljanje drugačijeg konteksta istog performansa izvedenog na istom mjestu te propitivanje ideje dostupnosti/nedostupnosti umjetničkog djela, u pogledu lokacije te vremena odigravanja.

T.I.

 

Samoborski muzej izložbom obilježio 70. godišnjicu osnutka

Najava Trupe TO serije od 7 performansa "Tema i varijacije", u sklopu proslave 777. Dana grada Samobora

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002