05.06.2019.

Izložba fotografija Darije Nonveiller Šesto u Maloj dvorani Galerije Prica

Makro svijet koji rijetko primjećujemo

Na 23 fotografije velikog formata, koje je objektivom svog digitalnog fotoaparata ciljano i namjerno "ulovila" naša vrsna fotografkinja, po zanimanju inače liječnica, Darija Nonveiller Šesto, nalaze se neobične forme, oblici i kontrasti, ono što inače rijetko zapažamo. No, kako je rečeno na otvorenju ove izložbe u utorak, 4. lipnja, u Maloj dvorani Galerije Prica, sve su to zapravo obične stvari koje nas okružuju, naša svakodnevica, zabilježena fragmentarno u svom "makro svijetu", kako je autorica i nazvala ovu svoju izložbu.

Kako su fotografije bez naslova, pozivaju gledatelja da sam otkrije motiv, ali i da pozornije počne gledati i primjećivati naoko logičan i podrazumijevajući svijet oko sebe, koji je, zaboravljamo, stvarna umjetnost.

O fotografijama Darije Nonveiller Šesto govorili su kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović i autor predgovora u katalogu koji prati izložbu Damir Tiljak, a izložbu je otvorila sama autorica.

Izložba ostaje otvorena do 27. lipnja.

M.K.

 
05.06.2019.

Završila 11. međunarodna likovna kolonija učenika u Taru

Legende i priče ilustrirane drvorezom

U istarskom Taru od 26. svibnja do 2. lipnja održana je 11. međunarodna likovna kolonija učenika Samobora, Pečuha i Tara - Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije - Ugo Maffi, na temu Istarske legende i priče. Tako Zaklada podržava i organizira rad na području likovnosti s nadarenim učenicima iz osnovnih škola svojih osnivača.

Učenici su sudjelovali u radionici ksilografije (drvoreza) pod vodstvom nastavnika likovne kulture Slavena Jurića i fotografije pod vodstvom nastavnice Nevenke Miklenić iz Samobora, a radionicu fotograma vodila je nastavnica tarske osnovne škole Marina Dželalija Jakominić. U radu kolonije sudjelovala je i profesorica Simon Krisztina te prevoditeljica Magdalena Molnar Drinoci s petero učenika iz Pečuha te učenici - domaćini iz Tara.

Autorica i voditeljica programa, prof. Miklenić ovogodišnju temu posvetila je legendama i pričama kao dijelu nematerijalne kulturne baštine Istre. Da bi upoznali taj maštoviti svijet, učenicima je prikazan dokumetarni film Je lektrika ubila štige, predstavljene su im priče i legende u izvedbi učenika dramske družine OŠ Tar vođenih školskom knjižničarkom Lornom Velenik - Žufić te organiziran posjet gradu Velog Jože - Motovunu. U tijeku dinamičnog stvaralačkog tjedna učenici su posjetili Poreč, spilju Baredine i Muzej traktora, prošetali uz more turističko-rekreacijskog centra Lanterna, okupali se u bazenu s morskom vodom, posjetili uspješnog mjesnog maslinara te naučili puno o vrijednosti maslinovog ulja, upoznavali se i družili...

Kolonija je već tradicionalno završila izložbom ostvarenih radova - ksilografija i fotografija u subotu, 1. lipnja, u galerijskom prostoru Zajednice Talijana Giovanni Palma u Taru. No, ove godine bile su to dvije izložbe u jednoj. Uz ovogodišnje radove izloženi su i radovi posvećeni obilježavanju 10 godina održavanja ove likovne kolonije. Izložba je tako završila putovanje od samoborskog otvorenja 19. veljače, preko pečuškog 10. svibnja, do tarskog 1. lipnja ove godine. Uz izložene radove, posjetiotelji su mogli pogledati i katalog desetogodišnjeg rada s fotografijama dokumenata i učeničkih radova. Svi učenici primili su prigodnu spomenicu kao potvrdu o sudjelovanju na ovogodišnjoj likovnoj koloniji te primjerak kataloga izložbe.

Na otvorenju prisutnima se obratila Andrea Baksa, ravnateljica škole domaćina OŠ Tar - Vabriga, a programu kolonije potporu su već tradicionalno dali Općina Tar - Vabriga, Turistička zajednica i Zajednica Talijana, kao i brojni pojedinci, kojima ovim putem zahvaljujemo.

Iz Samobora su sudjelovali učenici 7. razreda OŠ Samobor Lea Novosel, Leon Dumić, Matija Ladović i Mirko Tišljar te učenici 7. i 8. razreda OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem.

N.M.

 

Izložba fotografija Darije Nonveiller Šesto u Maloj dvorani Galerije Prica

Završila 11. međunarodna likovna kolonija učenika u Taru

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002