28.02.2019.

Koncert Zagrebačkih solista i mladih glazbenih virtuoza

Među odabranima i Fabijan Košćak

Koncert Zagrebačkih solista i mladih glazbenih virtuoza

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži Zagrebački solisti su u subotu 23. veljače u Velikoj dvorani Muzeja Mimara predstavili mlade glazbenike soliste. Nastupili su mladi umjetnici Ivan Rod (GU Elly Bašić, Zagreb) i Fabijan Košćak (GŠ Ferdo Livadić, Samobor) na klaviru, violinistice Eva Radić (GŠ Pavao Markovac, Zagreb) i Marija Bašić (Osijek) te Jakov Kunjko (Zagreb) na violončelu. Na programu su bila djela Bacha, Bartóka i Donizettija.

Ivan Rod iz Zaboka klavir je počeo svirati s deset godina u Osnovnoj glazbenoj školi Marija Bistrica kod prof. Dine Dorotić. Glazbeno obrazovanje nastavio je u GU Elly Bašić kod prof. Zorice Mihajlović. Usporedno s glazbenom školom pohađa Opću gimnaziju u Zlataru. Višegodišnji je polaznik pijanističkih seminara kod profesora Đure Tikvice i dobitnik više nagrada na klavirskim natjecanjima, između kojih se ističu druga nagrada na Međunarodnom klavirskom natjecanju Memorijal Jurica Murai 2018. u Varaždinu i prva nagrada na Osmom mednarodnom Koroškom klavirskom tekmovanju (Slovenija).

Fabijan Košćak svoje je glazbeno obrazovanje započeo s osam godina u GŠ Ferdo Livadić učeći violončelo kod prof. Borne Alunića, a nakon dvije godine nastavlja u GŠ V. Lisinski kod prof. Dalibora Crnogorca. Usporedno s drugom godinom violončela počeo je učiti klavir kod prof. Carmen Stepić u Samoboru. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja oba instrumenta nastavlja srednjoškolsko obrazovanje kao klavirist, a violončelo nastavlja svirati kao član Mješovitog orkestra GŠ F. Livadić. Tijekom učenja klavira pohađao je seminare kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista, kao što su Ivana Švarc Grenda, Đuro Tikvica, Željko Vlahović, Olga Cinkoburova, Đorđe Stanetti, Nataša Veljković i Milana Chernyavska. Godine 2015. nastupa na Samoborskoj glazbenoj jeseni, gdje uz pratnju festivalskog orkestra izvodi Koncert za klavir i orkestar u D-duru Josepha Haydna pod ravnanjem mladog dirigenta Davora Kelića. Osvojio je niz nagrada na raznim natjecanjima, od čega treba izdvojiti prve nagrade na Međunarodnom klavirskom natjecanju Memorijal Jurica Murai 2018. u Varaždinu te Mednarodnom Koroškem klavirskom tekmovanju 2015. i 2016. godine. U sklopu programa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj 2018. je s uspjehom održao samostalni klavirski recital.

Do suradnje na ovom Bachovom djelu došlo je na inicijativu prof. klavira Zorice Mihajlović iz GU Elly Bašić te spremnosti prof. klavira Carmen Stepić iz GŠ F. Livadić da se prihvati realizacije takvog projekta. Pri tome su imale svesrdnu pomoć matičnih glazbenih škola.

Na koncertu su mladi glazbenici pokazali svu raskoš svoga talenta izvođenjem Bachovog Koncerta za dva klavira i gudače u c-molu, BWV 1062, koji na ovim prostorima nemamo priliku često čuti. Pred prepunom Velikom dvoranom Muzeja Mimara suvereno su, u maniri iskusnih pijanista, otvorili koncert i oduševili prisutne svojom izvedbom. Veličanstveni nastup teme u prvom stavku svojom je ljepotom u trenutku osvojio publiku. Stalna igra dvaju klavira različitih boja i osobnosti izvođača bila je zanimljiva i najmlađima u publici. Drugi stavak krasila je barokna poetičnost predivne cantilene koja je, uz podršku orkestra, predstavljala magični glazbeni trenutak. Treći stavak svojim je tempom i virtuoznošću poseban izazov svakom pijanistu. Briljantnost izvedbe i, prije svega, radost muziciranja mladih glazbenika bili su veliko finale ovoga koncerta.

Publika je gromoglasnim pljeskom nagradila mlade pijaniste, od kojih očekujemo još više ovakvih koncerata.

Carmen Stepić, prof.

 
28.02.2019.

Samoborska premijera filma Mali Antonija Nuića

Mali je zbilja ispao odličan

Dobro raspoloženi izašli su u srijedu, 27. veljače, iz kina naši filmofili, jer na repertoaru samoborskih premijera bio je film Mali, scenarista i redatelja Antonija Nuića. Unatoč netom odgledanoj teškoj i povremeno mučnoj, ali i posve životnoj, priči o ocu koji nakon izlaska iz zatvora želi zadržati skrbništvo nad sinom, jer mu žena umire, a tu je još i njegova bivša ekipa i stari život koji ga nemilosrdno prate i vuku natrag u glib, publika je bila itekako zadovoljna, jer je pogledala odličan domaći film.

A znamo svi kako po tom pitanju stojimo u odnosu na druge nacionalne kinematografije. K tome, u Samobor je stigla i brojna ekipa koja je radila na filmu, na čelu s Nuićem i Malim - Vitom Dijakom, pravim sinom nositelja glavne role u filmu Franje Dijaka. Na filmu je, uz svima nam dobro znane ostale glumce (Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović, Iva Babić i Ksenija Marinković) i iskusne filmaše, u "pozadini" radila i šesteročlana samoborska ekipa u sastavu Alan Koletić, Trpimir Krajačić, Nikola Barišić, Vedran Mažuranić, Jurica Markovina i Slaven Matuza.

Uslijedilo je ugodno druženje, a svima koji još nisu pogledali Maloga mogu to još u četvrtak i petak, 28. veljače i 1. ožujka, do kada je ovaj film na repertoaru našega kina.

M.K.

 

Koncert Zagrebačkih solista i mladih glazbenih virtuoza

Samoborska premijera filma Mali Antonija Nuića

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002