01.02.2019.

Iz najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj dolazi i pijanist Sven Brajković

Najveći uspjeh - nagrada dekana

Koliko je Srednja glazbena škola Ferde Livadića iz Samobora poznata i priznata više nije potrebno posebno isticati. Njezini učenici plijene pozornost svojim nastupima i kvalitetom prezentacije svoga glazbenog znanja i umijeća. Jedan od njih je i pijanist Sven Brajković, bivši učenik škole, a sada student 3. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Srđana Filipa Čaldarevića, pročelnika klavirskog odsjeka.

- Nakon završene osnovne i srednje glazbene škole u Samoboru, a sada već desetak godina sviranja, Akademiju sam upisao 2016. godine. Osnovno sam znanje stekao kod prof. Marijete Tišlar, koja je bila moja profesorica od 7 godine, kada sam i počeo svirati klavir. Zahvalan sam na svemu što mi je pružila danas najbolja glazbena škola u Hrvatskoj, naša Glazbena škola Ferdo Livadić - napominje Brajković.

O kvaliteti škole govore i podaci o uspješnosti upisa njenih učenika iz svih odjela škole, bilo kao instrumentalista, teoretičara ili pjevača, na prestižnu Muzičku akademiju u Zagrebu, kao i u druge vrhunske glazbene europske i svjetske visoke škole, univerzitete ili učilišta, na kojima su nastavili svoje školovanje. Naravno, govorimo o učenicima kojima je glazba životno opredjeljenje, među kojima je i Sven.

Prvu afirmaciju Sven je stekao u samoborskoj školi, gdje je tijekom školovanja osvojio dvadesetak nagrada na natjecanjima mladih glazbenika. Kako potiče iz glazbene obitelji - tata Milan doskorašnji je član zbora HRT-a, a brat Mislav studira violončeno na konzervatoriju u Beču, njegov izbor je bio logičan.

- Svi smo, osim mame, u glazbi. No, i ona je tu negdje. Puno toga lijepoga dogodilo mi se protekle 2018. godine. Uz studij, nastupao sam na raznim domaćim i inozemnim natjecanjima, na kojima sam, u pravilu, bio među najboljima. U Banjoj Luci sam bio apsolutni pobjednik s maksimalnih 100 bodova. Vrlo dragi su mi nagrada i priznanje osvojeni na recitalu Radlje ob Dravi u Sloveniji, gdje sam također bio najuspješniji - nabraja Sven uspjehe.

Posebno je Sven zadovoljan gostovanjem u Kini.

- U listopadu prošle godine bio sam jedini iz Hrvatske u Hang Zhou u razmjeni studenata. Kako sam bio oslobođen plaćanja školarine, što je vrlo važno svakom studentu, tamo sam, tako neopterećen, stekao veliko iskustvo. Sve je kulminiralo dekanovom nagradom Akademije za postignute uspjehe u školskoj godini 2017./2018.

Sven još nema dvadeset godina, ali planova ima puno.

- Imam svoj cilj. Nakon Akademije u Zagrebu, za nešto više od godinu dana nastavit ću studij u Njemačkoj, a paralaleno vježbati i nastupati na najvećim pijanističkim natjecanjima u Europi i svijetu. Vjerujem da mnogo toga mogu pokazati, a želim se i dokazati.

I nije to od Svena sve. Voli on sve što je vezano uz glazbu.

- Jesam klasičar i to mi je osnovna preokupacija. No, slušam ja i zabavnu glazbu, nezaboravnog Arsena, Olivera... Pišem i aranžmane za vokalne sastave i zborove, dakle, radim od svega pomalo, ali prioritet je klavirska klasika.

Tako govori mladi glazbenik, naš Samoborac, kojem brojni stručnjaci predviđaju blistavu karijeru.

Svenu želimo da, uz svoju glazbu na crno bijelim tipkama, nešto aranžira i napiše za samoborski vokalni kvartet, koji bi trebao uskoro zaživjeti. Njemu je ta ideja jako zanimljiva i prihvatljiva pa zato: notni papir "v ruke i složi nekaj za domače snage"!

F.S.G.

 
01.02.2019.

Zdenko Bašić u Gradskoj knjižnici predstavio svoje nove ilustracije rađene za slikovnicu Zlatarovo zlato

Zlatna Bašićeva ruka

Prema motivima Augusta Šenoe, tvorca prvog hrvatskog povijesnog romana, a u povodu 180. godišnjice njegova rođenja, nastala je i slikovnica Zlatarovo zlato, za koju je ilustracije napravio naš poznati likovni umjetnik i svjetski priznati ilustrator Zdenko Bašić, a autorica teksta i urednica izdanja je Tanja Konforta. Uz izložbu prekrasnih ilustracija, koju možete razgledati u izlozima samoborske Gradske knjižnice, Bašić je u četvrtak, 31. siječnja, slikovnicu predstavio i Samoborcima.

Zlatarovo zlato ljubavna je priča Dore i Pavla, oko koje se pletu druge poznate povijesne crtice i legende našega kraja, uz brojne detalje o Zagrebu i njegovoj okolici i zanimljivosti o Medvedgradu i Samoboru. Raskošnu i magičnu kulisu pričama daju upravo prekrasne Zdenkove ilustracije, pune detalja koji potiču na otkrivanje, ali i uživanje "u kompletu".

Cilj je slikovnice motivirati najmlađe na čitanje vrijednih književnih djela, njihovo kreativno razumijevanje, kao i približavanje povijesnih tekstova djeci – najzahtjevnijim i najdragocjenijim čitateljima, o kojima u konačnici ovisi budućnost književne kulture.

Slikovnica Zlatarovo zlato nastavak je projekta "Knjiga kao autentičan kulturni suvenir", a objavljena je uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Riječ je o projektu rađenom po najvišim pedagoškim i umjetničkim standardima, koji je istovremeno tiskan i na engleskom jeziku.

M.K.

 
01.02.2019.

U samoborskom kinu održan međugradski LiDraNo – smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika

Mladi opet oduševili kreativnošću

Ovogodišnja smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih škola Samobora i Svete Nedelje – LiDraNo, održana je u četvrtak, 31. siječnja, u samoborskom kinu, a započela je nastupom malih Bregančana - plesačica učiteljice Grete Mahović, nakon kojih su sve razbudili poznati bubnjari Marina Rimca. Učenike, njihove učitelje, nastavnike i nazočne ravnatelje u ime organizatora, OŠ Milana Langa iz Bregane, pozdravio je ravnatelj škole Igor Matijašić, a puno uspjeha i u nastupima na daljnjoj, županijskoj razini svima je poželjela zamjenica gradonačelmika Sanja Horvat Iveković, koja je i otvorila smotru.

Među najboljim radovima i nastupima stručna povjerenstva odabrala su one najbolje koji će uskoro nastupiti na županijskom LiDraNu.

U kategoriji literarnih radova najbolji su bili Nikola Pavičić (8.r. OŠ Sveta Nedelja, mentorica Andrea Lizatović) i Studeni 91., zatim Črešnja Patrika Šujstera (7.r. OŠ Rude, mentorica Tatjana Ognjenović), Ruka prijateljstva Sofije Šantek (4.r. OŠ Bogumila Tonija, mentorica Snježana Škiljan), Susret Ive Beraković (8.r. OŠ Vladimir Deščak, mentorica Mara Jularić i More Laure Hrastinski (8.e. OŠ Milana Langa, mentorica Valentina Mahović).

Od novinarskih radova dalje idu intervju naslova Moramo uzeti kontrolu u svoje ruke Nike Pisk (6.r. OŠ B. Tonija, mentorica Petra Birman) i Sport za sve, radijska emisija Nike Palčić i Vita Lisca Ložnjaka (4.r. OŠ Mihaela Šiloboda, mentorica Ivana Planinšek).

Povjerenstvo za dramsko-scenski izraz za županijsku smotru predložilo je sljedeće radove: pojedinačno će nastupiti Uma Džendžo (6.r. OŠ Vladimir Deščak, mentorica Mara Jularić) s Hvaljen Isus, moja stara bako Vladimira Kovačića, Matej Gojak s izvedbom Oblaka Dobriše Cesarića, osmaš iz iste škole, također pod mentorstvom Mare Jularić, te Bruna Bošnjak (4.r. OŠ B. Tonija, mentorica Irena Dražić) s radom Maje Flego Suknje napadaju, dok su se u kategoriji skupnih nastupa dalje plasirali učenici 8.r. OŠ B. Tonija (mentorica Tatjana Mesiček) i izvedbom Malog princa, zatim učenici 6.r. OŠ Vladimir Deščak (mentorica Mara Jularić) s radom Suputnik, te četvrtaši OŠ B. Tonija pod vodstvom Irene Dražić i njihova izvedba naslova Sve naše mame, autorice Eme Pongrašić.

M.K.

 

Iz najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj dolazi i pijanist Sven Brajković

Zdenko Bašić u Gradskoj knjižnici predstavio svoje nove ilustracije rađene za slikovnicu Zlatarovo zlato

U samoborskom kinu održan međugradski LiDraNo – smotra literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002