24.04.2019.

8. Noć knjige u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Strip kao način života

Samoborska Gradska knjižnica osmu po redu Noć knjige posvetila je devetoj umjetnosti - stripu, budući da je tema ovogodišnje manifestacije bila omiljeni junaci knjiga i stripova. Svoja osobna iskustva i stremljena stoga su predstavili vrsni majstori stripa, a to su naš sugrađanin Štef Bartolić te Darko Macan i Goran Sudžuka. Ugodni razgovor naroda stripovskog koordinatorica večeri Draženka Robotić započela je predstavljanjem gostiju, a onda je krenulo rešetanje pitanjima koja su već ranije dostavili korisnici. Tako smo imali prigodu čuti kada, kako i zašto su gosti svoj život posvetili stripu, koji su bili njihovi omiljeni junaci, da su uz njega učili čitati, usavršavali crtanje, pričali su i kako izgleda njihov radni dan ili, u nekim slučajevima, noć. Također, moglo se čuti i kako su došli do zaključka da se super nacrtati strip ne može bez dobre priče koja zaokuplja pažnju, dok dobra priča tolerira i slabije nacrtan strip. Stoga su na početku pratili izuzetne crtače, a postupno počeli pratiti i izvrsne scenariste. I autorima stripa se događa da ono za što su mislili da je odlično publika slabije prihvati, dok nešto druge postane hit.

Bilo je tu još puno pitanja, tema, dilema i razmišljanja, koja su uz duhovite seanse zaokružili cijelu večer. Stripovsku večer u Gradskoj knjižnici 23. travnja tijekom Noći knjige obilježili su filmskom glazbom i mladi saksofonisti Jan Tominić, Lovro Pajić, Tomo Štrbac i Anton Pavić.

M.Š.

 
24.04.2019.

Zabavna radionica na Dječjem odjelu samoborske Gradske knjižnice

Kako je kung fu ovca Janja sredila Komarca

Dječak kojeg zovu Komarac, jedna ovca koja je dobila ime Janja i livada u zoološkom vrtu. Što ih povezuje? Strip. I to poseban strip nastao na radionici na dječjem odjelu samoborske knjižnice. Na taj način su naše velike knjižničarke, koje brinu o svojim malim korisnicima, obilježile Noć knjige 23. travnja. Da bi strip nastao potreban je, naravno, i netko tko se njime bavi, a to je bio naš sugrađanin i majstor ove umjetnosti Štef Bartolić, suator stripa o dječaku Komarcu. Samoborski klinci i klinceze bili su vrlo aktivni na radionici pa su zajedno sa Štefom osmislili strip. I to na vrlo demokratski način, jer se prvo biralo koja će životinja uopće biti u stripu, a onda kako će se zvati, te što će se u stripu događati. I tako je korak po korak na kraju ovca Janja izbjegla boravak u kavezu, a u njemu je završio Komarac. No, tu radionici nije bio kraj, jer su potom svi mogli, uz savjete i malu pomoć, osmisliti svoje junake i nacrtati svoj strip. Tko zna, možda je baš na ovoj radionici počela karijera budućeg majstora stripa!

M.Š.

 

8. Noć knjige u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Zabavna radionica na Dječjem odjelu samoborske Gradske knjižnice

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002