03.10.2019.

Izložba radova s likovne kolonije Žumberak 2019. u Gradskoj knjižnici

Crtali l kiparili Žumberak i Žumberčane

Radove članova Likovnog odjela samoborskog Ogranka Matice Hrvatske, koji su nastali na tradicionalnoj likovnoj koloniji na Žumberku ove godine, domaća publika imala je priliku vidjeti u srijedu, 2. listopada, u Gradskoj knjižnici Samobor. Voditeljica odjela Snježana Zakanj Radovanić uvodno je pozdravila prisutne, predstavila autore i njihove nove uratke, te zahvalila stojdraškom župniku Milanu Vranešiću na dugogodišnjem gostoprimstvu, kao i knjižnici, koja im svake godine omogući ovu izložbu.

U ime Grada Samobora čestitke i potporu u daljnjem radu matičarima je uputio predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, a na svoj osebujan način nazočnima se obratio i Mile Vranešić, podsjetivši kako su Žumberku potrebnije puno konkretnije mjere za njegov oporavak.

Žumberačke motive slikali su, crtali ili kiparili Tatjana Antolin, Vlatka Bošnjak, Maja Cipek, Đurđica Debogović, Vlado Gvozdanović, Franjo Jurčin, Grozdana Korpar, Vlasta Mažuranić, Nevenka Miklenić, Zdenka Resar, Maja Šmit i Snježana Zakanj Radovanić, a možete ih pogledati tijekom listopada u radno vrijeme knjižnice.

Uz glazbene predahe Dua MaLa, u povodu otvorenja izložbe svoje stihove o Žumberku pročitale su Vlasta Mažuranić, Anastazija Noršić, Nada Brglez i Danica Telišman.

M.K.

 
03.10.2019.

Seviljski brijač u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke

Opera s notom humora

U drugu polovicu festivala 44. Samoborska glazbena jesen zakoračila je zabavno, s određenom dozom humora koje je donijelo Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke svojim uprizorenjem poznatog djela Gioacchina Rossinija Seviljski brijač. U velikoj dvorani POU Samobor 2. listopada, gledatelji su mogli uživati u ovoj komičnoj operi u dva čina, prema ideji, adaptaciji i režiji nacionalnog prvaka riječke opere Giorgija Suriana. On je ovu jednu od najpopularnijih opera obojao komičnim pristupom s namjerom da je približi publici koja nije redovit posjetitelj opera, a osobito želeći je približiti mlađoj generaciji. Postavivši Seviljskog brijača u dva čina, Surian je sačuvao njegove prepoznatljive elemente, a publika mu je i u Samoboru brojnošću i velikim pljeskom odobrila taj pristup.

U samoborskoj izvedbi Figaro je bio bariton Ivan Šimatović, Rosina mezzosopranistica Iva Krušić, grof Almaviva/Lindoro tenor Stefano Surian, doktor Bartolo bas-bariton Dario Bercich, don Basilio bas-bariton Giorgio Surian, Berta sopranistica Nina Franulović, dok je klavirska pratnja bila Lana Bradić.

Četvrtak, 3. listopada, na 44. Samoborskoj glazbenoj jeseni donosi još jednu posebnost. U povodu 100 godina djelovanja koncert će održati Zagrebački kvartet, kojeg čine Martin Krpan (violina), Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo). Njima će se na pozornici samoborske župne crkve svete Anastazije pridružiti i gitarist Petrit Çeku. Koncert počinje u 20 sati, a na repertoaru su djela Ruždjaka, Boccherinija i Griega. Ulaznice se mogu kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata.

M.Š.

 

Izložba radova s likovne kolonije Žumberak 2019. u Gradskoj knjižnici

Seviljski brijač u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002