28.09.2019.

I druge večeri Samoborske glazbene jeseni nastupili glazbenici okupljeni u festivalski ansambl

I Pastrva za kraj

I druge večeri Samoborske glazbene jeseni nastupili glazbenici okupljeni u festivalski ansambl

I druga večer ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni protekla je u uživanju u glazbenim poslasticama koje su pripremili glazbenici okupljeni u festivalski ansambl. Njihova imena upravo su to i jamčila. Violinisti Aleksandar Ivić i Borivoj Martinić-Jerčić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak svojim su muziciranjem publiku u župnoj crkvi sv. Anastazije odveli u neslućene užitke, za što su bili na kraju koncerta nagrađeni dugotrajnim pljeskom.

Večer je počela Dvořákovom skladbom Pet bagatela za dvije violine, violončelo i harmonij, op. 47. Posebnost ove skladbe je da ju je autor pisao 1878. kada je bio popularan harmonij – glazbalo s tipkama na kojemu se zvuk proizvodi titranjem slobodnih metalnih jezičaca pokretanih strujom zraka iz mijeha što ga svirač puni posebnim pedalama. Harmonij danas nije popularan, ali Dvořákove note u interpretaciji Ivića, Martinića-Jerčića, Monike Leskovar i Martine Filjak oživjele su duh tog vremena dok su nježni i skladni zvukovi dolazili do dramatičnih trenutaka. Slijedila je još jedna Dvořákova skladba i odlična interpretacija Terceta za dvije violine i violu u C-duru, op. 74.

Završnica je pripala sjajnom Klavirskom kvintetu u A-duru, Pastrva, D. 667 Franza Schuberta u kojem se povezuje pomalo neobičan sastav kvinteta, a vrhunske trenutke koncerta u Samoboru ostvarili su Aleksandar Ivić, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak. Uz skladbu se vezuje i naziv Pastrva budući da se u stavcima u pojedinim varijacijama "posuđuje" vokalna linija poznate Schubertove pjesme po kojoj onda kvintet nosi ime.

Treći festivalski dan 44. Samoborske glazbene jeseni donosi početak 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Prve večeri natjecanja u Galeriji Prica od 17 sati publici će se predstaviti Tomislav Damjanović (klavir), duo Martin Krpan i Mihovil Buturić (violina i orgulje) te Trio Eusebius, kojeg čine Eva Šulić (violina), Tonka Javorović (violončelo) i David Vuković (klavir). Svojim recitalima nastojat će pridobiti naklonost publike te prosudbene komisije, koja će nakon odslušanih svih šest recitala proglasiti pobjednika natjecanja.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Podsjećamo, ulaznice za koncerte 44. Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr.

T.I.

 

I druge večeri Samoborske glazbene jeseni nastupili glazbenici okupljeni u festivalski ansambl

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002