20.02.2019.

Izložba u povodu 10 godina Međunarodne likovne kolonije učenika u Taru

Mala škola za velika djela

Veliki slikar Zlatko Prica gradovima Samoboru i Pečuhu ostavio je svoja vrijedna djela, a već punih 10 godina njegova kuća u istarskom Taru otvorena je mladim likovnjacima, učenicima osnovnih škola navedenih gradova i samog Tara. O svemu brine Zaklada Zlatko i Vesna Prica na čelu s upraviteljicom Maricom Jelenić, čiji je cilj, osim čuvanja, istraživanja i prezentacije velikog Pricinog opusa te povezivanje i okupljanje novih generacija hrvatskih i mađarskih umjetnika.

Po tome je u Hrvatskoj jedinstvena i Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi, koja unazad 10 godina djeluje u Taru, u kući Zlatka Price, a u kojoj se tijekom jednog tjedna u ljetnom periodu osnovnoškolci iz Samobora, Pečuha i Tara, pod paskom vrsnih mentora, druže, uče i stvaraju.

Presjek njihovog desetogodišnjeg uspješnog rada prikazan je na prigodnoj izložbi, koja je u utorak, 19. veljače, otvorena u Centru za mlade Bunker, gdje je brojne posjetitelje, goste i prijatelje iz Pečuha i Tara, kao i mlade sudionike, najprije pozdravila upraviteljica Marica Jelenić. Bila je to prilika i za zahvale svima koji su tijekom desetljeća svesrdno pomagali rad Zaklade i, posebno, likovnu koloniju u Taru.

Osim čelnicima gradova Samobora i Pečuha, Marica Jelenić posebno je zahvalila našim profesorima Nevenki Miklenić i Nevenu Juriću, Magdaleni Molnar Drinoci iz Pečuha i Marini Dželalija Jakominić iz Tara, koji su kao voditelji radionica nastavili tragom, nažalost preminulih, mentora i Pricinih prijatelja Uga Maffija i, kasnije, Milana Generalića. Zahvale su upućene osnivačima Zaklade i Jasmini Jugo Prica, zatim direktoru Turističke zajednice Tar-Vabriga i članu Zaklade Denisu Žužiću, ravnateljici OŠ Tar-Vabriga Andrei Baksa, predstavnicima pečuške delegacije dr. Ernestu Bariću i Jozsefu Haryju, gradskom pročelniku za društvene djelatnosti Juri Horvatu, članici Kulturnog vijeća Grada Samobora Ireni Kapor, zamjeniku župana Zagrebačke županije Hrvoju Frankiću, te svim podupirateljima i sudionicima likovne kolonije u Taru.

O svemu što se tijekom boravka učenika na radionicama u Taru radilo govorili su Nevenka Miklenić i Slaven Jurić, koji su, uz tematske radionice drvoreza i fotografije koje vode, istaknuli i ostale brojne aktivnosti koje su učenicima dostupne kao dodatan poticaj i vrijedno iskustvo.

Svima je u ime pečuške delegacije zahvalio dr. Ernest Barić, koji je naglasio kako se na ovaj način ruše uvriježeni stereotipi i brojne predrasude o Mađarima i Hrvatima i njihovim odnosima, bilo iz povijesti ili danas, jer mlade prije svega danas zanimaju povezivanje i zdravi međuljudski odnosi.

Ravnateljica OŠ Tar-Vabriga Andrea Baksa nada se da će njihov dobar primjer slijediti i druge lokalne sredine i države u okruženju.

Izložbu je, uz čestitke svima koji su svih ovih godina predano radili i ostvarili ovu izložbu, otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

M.K.

 

Izložba u povodu 10 godina Međunarodne likovne kolonije učenika u Taru

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002