15.10.2016.

Treći Samoborski dani vatrometa nastavljeni i na Dan Grada

Vatrometne minute uz austrijsku ekipu, a glazbene uz Zečića

Treći Samoborski dani vatrometa nastavljeni i na Dan Grada

Bojazan da će drugog dana samoborskog festivala vatrometa glavnu riječ imati vremenske (ne)prilike pokazala se neopravdanom. Unatoč magli i niskoj naoblaci uvjeti su bili dovoljno dobri da bi se na prostoru iza Autobusnog kolodvora svojim vatrometnim sposobnostima predstavili djelatnici austrijskog Josta. Brojni posjetitelji mogli su uživati u novim vatrometnim minutama, a koliko ih se dojmila prezentacija znat će se u nedjelju, nakon što se predstave i domaćini iz Pirotehnike Mirnovec. Naime, tada će se izbrojiti glasački listići kojima su posjetitelji mogli ocijeniti pirotehničke nastupe.

S takvom odgodom ocjene zadovoljstva publike nije se pak morao susresti Dražen Zečić. Reakcija posjetitelja na njegove brojne hitove odmah je pokazala da Zečić svoju zahvalnu publiku ima i u Samoboru koja je u glas s njim pjevala gotovo bez prestanka. Slična atmosfera očekuje se i u nedjelju, 16. listopada kad su glazbene zvijezde večeri Mejaši. Njihov nastup očekuje se u 21 sat, oko 22 sata pucat će se posljednji vatromet, a pobjednici 3. Samoborskih dana vatrometa znat će se oko 23 sata.

I.H.

 
15.10.2016.

Kostimirana šetnja Upoznaj i okusi Samobor

Ljubica i Stanko gostima otkrivaju grad

Kostimirana šetnja Upoznaj i okusi Samobor

Naš grad obogatio je svoju turističku ponudu novim projektom Upoznaj i okusi Samobor. Proteklih godina provlačilo se pitanja kako što bolje iskoristiti opjevanu zaljubljenost Stanka Vraza u Julijanu Cantilly, svima poznatiju kao Ljubica, a sada se napokon ta zanimljiva ljubavna priča želi iskoristiti kao turistička atrakcija. Tijekom ovogodišnje proslave Dana grada Samobora, u subotnje popodne 15. listopada, Ljubica i Stanko na Trgu kralja Tomislava dočekali su svoje prve goste i počeli priču o svom životu, povezanosti, ljepoti Samobora i njegovim posebnostima, i to na nekoliko lokacija. Počeli su na Trgu kralja Tomislava, ponudili Rudarsku greblicu pa krenuli do Samoborskog muzeja i Ljubičina groba u Prolazu hrvatskih pjesnika kod župne crkve svete Anastazije, a usput svratili do Slatke tvornice Medenko kako bi probali posebne okuse sladoleda te na tradicionalne gastro i obrtničke destinacije – Medičarstvo i svjećarstvo Oslaković i Bermet Filipec. Govorili su o svojim obiteljima i povijesti grada Samobora te odgovarali na pitanja prve skupine posjetitelja.

Ovaj projekt pokrenula je Turistička zajednica grada Samobora, a direktorica Martina Paladina istaknula nam je kako je cilj na početku jednom mjesečno turistima i izletnicima ponuditi ovu turističku kostimiranu šetnju te prezentirati samoborsku povijest i gastronomiju. U budućnosti program se može obogatiti novim iznenađenjima te tako dodatno privući posjetitelje na obilazak Samobora u društvu Ljubice i Stanka. Treba istaknuti da je prvi obilazak bio je besplatan, a Ljubicu i Stanka oživjeli su Ines Hudobec i Zvonimir Kufek.

I.H.

 
15.10.2016.

Na pozornici na Trgu kralja Tomislava održan glazbeni program u povodu Dana grada Samobora

Najmlađi imali najviše sreće s vremenom

Na pozornici na Trgu kralja Tomislava održan glazbeni program u povodu Dana grada Samobora

Red glazbe, red kiše, ukratko je presjek zabavno-glazbenog programa koji je trebao pratiti proslavu Dana grada Samobora na pozornici Trga kralja Tomislava. Subotnji prijepodnevni sati 15. listopada još su koliko-toliko izdržali što se kiše tiče, iako se prije prvih nastupa najmlađih izvođača više puta moralo metlama proći pozornicom.

Tako su svoje programe, neometano od atmosferilija i praćeni budnim očima svojih roditelja, izveli članovi Dječjeg zbora Smješak i Dječjeg zbora Samoborček. Mjesto na pozornici potom je zauzela najstarija gradska glazba u ovom dijelu Europe i dugogodišnji glazbeni ponos Samobora, Gradska glazba Samobor. Međutim njihov je nastup prekinula kiša, a loša vremenska situacija preuzela je glavnu ulogu u odluci o terminu nastupa Porinom nagrađenih Singrlica.

I.H.

 
15.10.2016.

Vinske svečanosti u Brenti u Danu otvorenih vrata

Samoborski vinogradari i vinari ponovo oduševili

Vinske svečanosti u Brenti u Danu otvorenih vrata

Još jednom su samoborski vinogradari i vinari oduševili. Želja da se pokažu i dokažu u najboljem svjetlu dala je željeni rezultat. Znana Brenta, poznato okupljalište ljubitelja vina, bila je mjesto posebnih događanja koja su oplemenila obilježavanje Dana grada Samobora. Nije sve bilo lako u organizaciji, jer bio je veliki broj onih koji su posjetili Brentu i uz konzumaciju dragocjene vinske tekućine jednostavno zaključili: "Ovo je nekaj posebno". Da, i bilo je posebno.

- Osim što je gulaš, koji je pripremao duet Stjepan Sirovica i Marijan Geušić, jednostavno "nestao", potočila se i značajna količina ove naše toliko kvalitetne i hvaljene tekućine vina - rekao je tajnik Samoborske vinogradarsko-vinarske udruge Igor Jaić Krasnik.

Svi koji su došli kušali su nagrađena vina koja su prezentant svega onoga što naši vinogradari i vinari proizvode. Kako je naglašeno, sve je izuzetno kvalitetno i na ponos svima nama, a najviše onima koji su pokazali upravo ta svoja dostignuća. Posebnost je bila konzumacija jednog posebnog vina, koje je bilo sastavljeno od velikog broja poznatih te starih, ali izvornih sorti.

- Pripremili smo 400 litara vina, koje je na neki način "gemišt" (bez mineralne vode, op.a.) mnogih sorti. Sve su to vina koja su nagrađena zlatnim ili pak srebrnim odličjima na natjecanjima, a isključivo su proizvod naših vinogradara i vinara. Imamo tu na jednom mjestu stare sorte, kao što su lipovina, kraljevina, belina, muškat, bijeli portugizac, zatim i one prepoznatljive iz našeg vinogorja rajnski rizling, kelner, manzzoni, shardonay,sovignon...

Nije to bilo i sve. Svoju aktivnost pokazali su ovaj puta mnogi iz Udruge pa su tako Zdravko Župančić, Ivica Rozijan i Stjepan Repinec pokazali i umjeće posluživanja gostiju, a Damir Kirin uz prezentaciju svog bermeta, bavio se i pečenjem kestena. Jasno, uz vrući kesten išao je i mošt. Sve na zadovoljstvo i radost okupljenih.

Da bi ugođaj bio potpun, "pobrinulo se" i najavljeno kišno vrijeme. Pripremljena pozornica i prostor za nastup ostali su prazni, ali sve pripremljeno odvijalo u Brenti. Đurđica Pleše Vujica, Rajko Suhodolčan i KUD Licitar iz Bregane i bez vel''''ke potpora razglasa razgalili su duše nazočnih. Praf za praf, vse je bilo onak kak se šika, i kak naš Sanobor to zalužuje.

FSG

 
15.10.2016.

Udruga Etno fletno na prostoru ispod župne crkve organizirala Plac pod cirkvom

Još jedan običaj otet od zaborava

Udruga Etno fletno na prostoru ispod župne crkve organizirala Plac pod cirkvom

Vrijedne članice udruge Etno fletno odlučile su aktualni Dan grada Samobora iskoristiti kako bi zaboravu otele još jednu vrijednu samoborsku tradiciju. Naime, u starim danima nekada se na prostoru ispred (ispod) Župne crkve svete Anastazije održavao mali sajam, odnosno prostor su tadašnji stanovnici koristili za trgovanje. U jutarnjim satima subote, 15. listopada djelić te tradicije u Samobor su vratile članice Etno fletno kroz program Plac pod cirkvom. Odjevene u tradicionalne nošnje rasprostrle su štandove s domaćim proizvodima i izazvale živo zanimanje posjetitelja grada. Trgovalo se na obostrano veselje, a hoće li ovaj običaj postati i stalnim dijelom turističke ponude Grada Samobora pokazat će vrijeme.

I.H.

 
15.10.2016.

Festival samoborske kotlovine imao je i ove godine natjecateljski karakter

Najbolju kotlovinu rade Cerjani!

Festival samoborske kotlovine imao je i ove godine natjecateljski karakter

Dvodnevno druženje uz poznati samoborski specijalitet, samoborsku kotlovinu, ponudio je svim posjetiteljima Grada koji su se u subotnje jutro, 15. listopada zatekli u Kleščićevoj ulici, uvid u to kako to jelo izgleda kad ga rade majstori i gradskih četvrti i mjesnih odbora. Osim prilike za širenje gastro horizonata brojnih prolaznika, Festival samoborske kotlovine za njegove sudionike imao je i dodatnu komponentu, onu natjecateljsku.

Međunarodni stručni žiri - naš mladi chef Dario Lide i Roman Zakšek iz Brežica, bodovao je kušane kotlovine, ocijenio uređenost štandova, atmosferu koja je na njima vladala i još čitav niz sitnica da bi na koncu došli i do pobjedničke trojke. Tako je između ukupno 18 ekipa prvo mjesto pripalo Mjesnom odboru Cerje, drugo mjesto Gradu Zaprešiću, a treće mjesto pripalo je udruženim gradskim četvrtima Južno naselje i Giznik - Anindol.

U nastavku Festivala samoborske kotlovine kuharski pribor u ruke će uzeti vatrogasci koji će se predstaviti u nedjelju, 16. listopada od jutarnjih sati također u Kleščićevoj ulici.

I.H.

 
15.10.2016.

U povodu Dana Grada odana počast poginulim samoborskim braniteljima

Dali su život za bolju Hrvatsku

U povodu Dana Grada odana počast poginulim samoborskim braniteljima

Obilježavanje dana Grada Samobora tradicionalno je počelo prisjećanjem na samoborske branitelje u Parku domovinske zahvalnosti. Kraj spomenika palim braniteljima okupila su se izaslanstva Grada, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vijećnici, predstavnici stranaka i udruga, a ovom prilikom u obilježavanju počasti pridružila su im se i izaslanstva prijateljskih gradova Wirgesa, Pečuha, Starog Grada na Hvaru i Velesa.

Nakon kratkog glazbenog programa u izvedbi HPD Jeke i uz počasnu stražu Samoborske narodne garde, okupljenima se obratio Adolf Paar u ime Koordinacije braniteljskih udruga koji je podsjetio na silinu žrtve koju je za hrvatsku slobodu podnio Samobor, odnosno branitelji s područja grada. Gradonačelnik Krešo Beljak pozvao je pak da braniteljsku žrtvu učinimo još vrijednijom tako što ćemo raditi na tome da Samobor i Hrvatska budu još uređeniji i bolji. Molitvu za duše svih branitelja predvodio je samoborski župnik Davor Štuljan.

I.H.

 

Treći Samoborski dani vatrometa nastavljeni i na Dan Grada

Kostimirana šetnja Upoznaj i okusi Samobor

Na pozornici na Trgu kralja Tomislava održan glazbeni program u povodu Dana grada Samobora

Vinske svečanosti u Brenti u Danu otvorenih vrata

Udruga Etno fletno na prostoru ispod župne crkve organizirala Plac pod cirkvom

Festival samoborske kotlovine imao je i ove godine natjecateljski karakter

U povodu Dana Grada odana počast poginulim samoborskim braniteljima

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002