05.05.2016.

Obilježen svjetski dan ptica selica

Zaustavimo ilegalno ubijanje i trgovinu ptica selica

Obilježen svjetski dan ptica selica

Zašto se riba guta od glave, čime se hrane galebovi, što nam kljun govori o ptici, koja je razlika između ptica selica i ptica skitalica, tko "krade" domaće životinje, je li škanjac ili jastreb, kako znamo da je neka ptica grabljivica, kako prepoznati ženku od mužjaka...? Na ta i slična pitanja odgovorio je djeci prof. Davor Krnjeta na predavanju o pticama Zagrebačke županije.

U povodu Svjetskog dana ptica selica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je predavanje pod nazivom "Ptice Zagrebačke županije". Predavanje je u četvrtak, 5. svibnja, održao Davor Krnjeta u Gradskoj knjižnici Samobor na Odjelu za djecu pred mnoštvom zainteresirane djece.

Učenici OŠ Samobor pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o pticama koje žive u našoj blizini, ali i postavljanjem pitanja o istima. Naučili su da je najmanja ptica u Hrvatskoj palčić, velika svega 8 cm, da orao štekavac ima raspon krila od 2,5 metara, da većina ptica grabljivica ima "lepezu" na krilima te da ptice spavaju svega 1 sat. Isto tako su naučili da je ptice najbolje hraniti suncokretovim sjemenkama, ali tko ih počne hraniti treba ih hraniti cijelu zimu kako ne bi uginule.

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije, jer se susreću s opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Ljudske aktivnosti, osobito uništavanje močvarnih staništa, npr. isušivanjem i prenamjenom u poljoprivredno zemljište te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova, ugrožavaju uspjeh selidbe ptica. Sačuvajmo prirodu za buduće generacije.

M.G.

 
05.05.2016.

Samoborski vatrogasci obilježili Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan svetog Florijana

Obišli i grobove najznačajnijih vatrogasaca

Samoborski vatrogasci obilježili su 4. svibnja Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan svog zaštitnika svetog Florijana.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor tom je prigodom na Samoborskom groblju zapalilo svijeće za sve preminule vatrogasce te obišlo grobove značajnih samoborskih vatrogasaca, preminulih članova Bogumila Tonija i Vladimira Domina starijeg.

Nakon toga je u kapeli sv. Mihalja uslijedila sveta misa za sve vatrogasce i njihove obitelji, u kojoj se nalazi i kip sv. Florijana, kojeg je crkvi DVD Samobor darovao još 1927. godine, a potom i prigodni domjenak u Vatrogasnom domu.

Na Dan vatrogasaca treba se podsjetiti nesebičnog rada vatrogasaca, jer kada svi bježe od požara, oni jure u vatru, spašavajući ljude i njihovu imovinu, izlažući se pritom životnoj opasnosti.

Ivana Kokot

 
05.05.2016.

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana, u samoborskoj gradskoj vijećnici priređeno primanje za vatrogasce

Za predani rad nova lokacija na poklon

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana, u samoborskoj gradskoj vijećnici priređeno primanje za vatrogasce

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana, zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec sa svojim suradnicima primio je 4. svibnja predstavnike samoborskih vatrogasaca.

U ime Grada Samobora čestitao im je njihov dan, istaknuvši kako vatrogasci pružaju primjer svojom organizacijom, požrtvovnošću i vjerodostojnošću, na što Samobor mora biti ponosan.

- Osim u redovnim aktivnostima, aktivno sudjelujete prilikom poplava, prikupljanja humanitarne pomoći, u odgoju djece i mladih te društvenom životu Grada. Zadovoljni smo što Grad Samobor može pružiti potrebnu financijsku pomoć i omogućiti vam osposobljavanje, opremanje i adekvatne uvjete rada - istaknuo je Stanec.

- Ove godine trebao bi biti završen i projekt koji već dugo očekujete, preseljenje Javne vatrogasne postrojbe u nove prostorije na području nekadašnje vojarne. Uvjeren sam kako će vam to dodatno olakšati izvršavanje vaše časne dužnosti - dodao je.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Željko Koščica zahvalio je na lijepim željama te istaknuo kako je suradnja vatrogasaca i gradske uprave na zavidnoj razini. Osim moralne potpore, Grad Samobor izdvaja i sredstva koja nadilaze zakonom propisana, što nije uvijek bio slučaj.

Ove godine vatrogasce očekuje preseljenje u nove prostore te nabavka novih vatrogasnih vozila za DVD Rude, Bobovica i Gornja Vas. Na taj način nastavlja se opremanje, koje se sustavno provodi proteklih godina, a svu nabavljenu opremu građani Samobora moći će vidjeti na smotri ljudstva i opreme sljedeće godine.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković naglasio je kako je novi prostor za profesionalnu postrojbu svakako prioritet. Na taj način omogućit će se brže interveniranje i veća učinkovitost vatrogasaca. U prošloj godini ukupno je odrađena 341 intervencija, od kojih je u 239 sudjelovala Javna vatrogasna postrojba, a u 132 dobrovoljna vatrogasna društva.

Na neispravnost hidranata na područjima na kojima djeluju dobrovoljna vatrogasna društva ukazao je Marijan Telišman, predsjednik DVD-a Otok Samoborski, a Željko Stanec obećao je kako će Grad Samobor pomoći u rješavanju ovog problema tako što će uputiti zamolbu samoborskoj podružnici Vodoopskrbe i odvodnje.

U mjesecu zaštite od požara održat će se mise u samoborskim kapelicama, a 15. svibnja Vatrogasna zajednica organizirat će pokaznu vježbu u Bobovici, gdje DVD slavi 60 godina djelovanja. Tom će prilikom demonstrirati djelovanje u slučaju teže prometne nesreće na autoputu.

Željko Stanec na kraju je izrazio zadovoljstvo brojem mladih koji se svake godine uključuju u dobrovoljna vatrogasna društva, gdje imaju priliku baviti se sportskim aktivnostima i stjecati istinske ljudske vrijednosti.

Zato veseli podatak da je od svih gradova Zagrebačke županije u protekloj godini Samobor zabilježio najveći broj novoosposobljenih vatrogasaca, njih 80.

P.A.

 
05.05.2016.

Prijem za vatrogasce u gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje

Zaposlit će se tri vatrogasca - profesionalca

4. svibnja, u povodu blagdana svetog Florijana, Međunarodnog dana vatrogasaca, gradonačelnik Grada Svete Nedelje svečano je primio svetonedeljske vatrogasce. Ispred Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje prisutni su bili predsjednik Mario Švigir i zapovjednik Nevenko Čižmešija. Bili su prisutni i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Sveta Nedelja, Strmec, Rakitje i Kerestinec. Vatrogasce je primio gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin sa svojim suradnicima.

Tom je prigodom gradonačelnik Pavlu Lackoviću, koji je svojom požrtvovnošću spasio kolege koji su nastradali prilikom prevrtanja vatrogasnih ljestvi, uručio priznanje za Vatrogasca godine.

Gradonačelnik je tom prigodom vatrogascima čestitao blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, istaknuvši da vatrogasci obavljaju odličan posao, uz veliku hrabrost i predanost, te dodao kako je zadatak gradske uprave omogućiti vatrogascima što lakši i jednostavniji posao, dok se od njih očekuje da uvijek budu spremni. Najavio je i rekonstrukcije vatrogasnih domova te nabavku novih vozila, koja će se provesti ove godine.

U ime okupljenih vatrogasaca zahvalio je predsjednik Vatrogasne zajednice Mario Švigir, rekavši da vatrogasci rade po principu dobrog gospodara i paze kako se troše sredstva. Pohvalio je inicijativu Grada Svete Nedelje u zapošljavanju tri vatrogasca (za sada na određeno vrijeme), čime se osiguravaju izlasci na intervencije.

A.B.B.

 
05.05.2016.

Predavanje Karoline Cekol u Maloj dvorani Galerije Prica

Snovaonica - kovaonica snova ili Vužgi luč srčeka svoga

Predavanje Karoline Cekol u Maloj dvorani Galerije Prica

Građanski utorak 3. svibnja ponudio je dio odgovora na pitanje koje muči uglavnom sve nas - kako upravljati svojim životom i u isto vrijeme biti sretan, raditi ono što volimo, te donositi odluke kojima ćemo u svojem okruženju biti zadovoljni i ispunjeni. Predavanje je održala Karolina Cekol, koja je govorila o svojem životu, o nezadovoljstvu u kojem i s kojim je živjela, ali i ponudila neka rješenja pomoću kojih danas živi onako kako želi.

Poruke Karoline Cekol mogli bismo sažeti i ovako - čim prije naučite prihvatiti sebe, svoj život, svoje situacije, tim prije ćete osloboditi svoju energiju za stvaranje i krenuti u smjeru kojim želite ići u životu.

M.K.

 

Obilježen svjetski dan ptica selica

Samoborski vatrogasci obilježili Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan svetog Florijana

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika svetog Florijana, u samoborskoj gradskoj vijećnici priređeno primanje za vatrogasce

Prijem za vatrogasce u gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje

Predavanje Karoline Cekol u Maloj dvorani Galerije Prica

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002