05.06.2016.

Udruga Slatki Samoborci organizirala aktivno druženje članova na Vugrinščaku

Trčanjem protiv dijabetesa

Udruga Slatki Samoborci organizirala aktivno druženje članova na Vugrinščaku

Udruga za podršku djeci i roditeljima djece s dijabetesom Samobora i okolice Slatki Samoborci iskoristila je lijep ranoljetni dan u subotu, 4. lipnja, za aktivno druženje svojih članova na Vugrinščaku.

Kroz akciju naziva Potrčimo zajedno u dijabetesu htjeli su pokazati kako se, i unatoč teškoj bolesti, može voditi aktivan i uglavnom normalan život. Za djecu dijabetičare, njihove roditelje, ali i sve ostale koji su željeli saznati nešto više o ovoj bolesti priređeno je, uz brojne tiskane brošure i ostale materijale, motivacijsko predavanje poznatog sportaša s dijabetesom Nenada Šimunka, nakon kojeg je slijedilo zajedničko trčanje na 1 km, uz aktivnosti, natjecanja, ples i pjesmu, u kojima su sudjelovali najmlađi.

Svi su mogli provjeriti i razinu svojeg šećera u krvi, a na prigodno postavljenim štandovima u parku degustirale su se i zdrave slastice bez šećera.

M.K.

 
05.06.2016.

Trodnevni seminar Foruma mladih SDP-a Hrvatske i Zagrebačke županije u Samoboru

O teškim temama danas za bolje sutra

Trodnevni seminar Foruma mladih SDP-a Hrvatske i Zagrebačke županije u Samoboru

Od 3. do 5. lipnja u samoborskom Hotelu Lavica okupilo se 40-ak članova Foruma mladih SDP-a Hrvatske i Zagrebačke županije, kako bi na trodnevnom seminaru raspravilo postojeće i goruće teme koje tište hrvatsku politiku i društvo općenito.

Mladim SDP-ovcima uspješan rad i ugodan boravak u našem gradu poželjele su predsjednica samoborskog SDP-a Sanja Horvat Iveković i predsjednica Foruma žena SDP-a Samobor Zvjezdana Sečen, pokazavši zorno što znači biti Žena danas, što je bio i naziv ovog seminara.

No, mladi socijakdemokrati bavili su se i drugim problemima. U tri dana poslušali su različite predavače koji su iz političkih aspekata i iz rakursa civilnog društva obrazlagali sljedeće teme: Žene u politici, Što je nama naša borba dala, Jačanje desnice i posljedice na prava žena, Imigrantska kriza i Ja sam muško.

Političko ozračje u kojem živimo traži odgovore na brojna, i ne samo ovakva, pitanja, a situacije i krize u kojima stalno zapinjemo i u kojima tavorimo već par desetljeća trebale bi upravo mladima i mlađim generacijama biti poticaj da iz njih pronađu izlaz. Teške su to teme i za iskusne političare, a kamoli ne za mlade, koji bi trebali prvenstveno brinuti o svom obrazovanju i zapošljavanju.

Mladi SDP-ovci su pokazali da su itekako svjesni da već danas treba rješavati te probleme za bolju budućnost.

M.K.

 
05.06.2016.

Programerko postao lokalni parter volonterskog kluba za programiranje Code Club World

Projekt 5. lipnja počinje u Samoboru

Programerko postao lokalni parter volonterskog kluba za programiranje Code Club World

Programerko, udruga građana koja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i školske dobi u Hrvatskoj postala je lokalni partner Code Club Worlda.

Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Nastala je u Engleskoj, jer je uočena potreba za podizanjem znanja u području rješavanja problema i kreativnog razmišljanja, a s ciljem da kod djece pobudi ljubav prema programiranju.

Udruga Programerko već pet godina organizira programerske radionice u alatu Scratch za djecu od 7 do 12 godina, na kojima je dosad sudjelovalo gotovo 500 osnovnoškolaca. Želja da se djeci pruži nešto više od onog što dobivaju u školama, da se potakne njihova kreativnost te prošire njihova znanja zajednička je volonterima i jedne i druge organizacije i upravo je zahvaljujući tome sklopljena ova suradnja.

Projekt će službeno početi 5. lipnja 2016. godine probnim radionicama u Samoboru, koje udruga Programerko organizira u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor. Prva radionica održat će se od 10,30 do 12,30 sati, a druga popodne od 15 do 17 sati. Radionice su namijenjene djeci od 9 do 11 godina, na kojima će se upoznati s alatom Scratch, nastalim na poznatom američkom sveučilištu MIT. Djeca će izrađivati i pokretati likove te kreirati vlastitu igricu.

Vijest o dolasku Code Cluba u Hrvatsku već se proširila internetskim prostranstvima i mnoštvo entuzijasta koji dijele istu viziju kao volonteri Udruge Programerko rade na tome da se klubovi osnuju u gradovima širom Hrvatske.

- Hrvatska ovime dobiva šansu premostiti neadekvatnost trenutnog kurikuluma informatike u formalnom obrazovanju. Vjerujemo čvrsto da će se reforma nastaviti, ali dok čekamo implementaciju u svim školama Code Clubovi će omogućiti da se u svakoj okolini u kojoj postoji entuzijazam održe radionice. Bilo da se radi o školi, udruzi ili lokalnoj društvenoj prostoriji, svaki je prostor dovoljno dobar da djecu potakne u kreativnom razmišljanju, problem solvingu i učenju računalnog razmišljanja. Naš je zadatak pripremiti nove generacije na njihovo doba i time svima nama osigurati sretniju budućnost – izjavila je Vedrana Miholić, predsjednica Udruge Programerko.

Ako se i vi želite priključiti Code Clubu Hrvatska, javite se na e-mail: udruga.programerko@gmail.com.

S.S.

 

Udruga Slatki Samoborci organizirala aktivno druženje članova na Vugrinščaku

Trodnevni seminar Foruma mladih SDP-a Hrvatske i Zagrebačke županije u Samoboru

Programerko postao lokalni parter volonterskog kluba za programiranje Code Club World

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002